Varuhi gorske narave planince o zavarovanih gorskih rastlinah ozaveščajo tudi na vodenih pohodih. / Foto: Marta Bašelj

Planinsko cvetje varujejo tudi domačini

Planinska stroka v teh dneh opozarja na nedovoljeno plenjenje zaščitene velikonočnice na Boču in Clusijevega svišča na Lovrencu, a tudi na Gorenjskem imamo zaščitene gorske cvetlice, ki so ogrožene.

Na Gorenjskem v gorah od zgodnje pomladi do pozne jeseni cveti vrsta planinskih rož, a med zaščitenimi so tri še posebej znane in žal tudi ogrožene – Blagajev volčin, lepi čeveljc in narcise.

Na Gorenjskem v gorah od zgodnje pomladi do pozne jeseni cveti vrsta planinskih rož, a med zaščitenimi so tri še posebej znane in žal tudi ogrožene – Blagajev volčin, lepi čeveljc in narcise.

Zavarovan že od leta 1898

Blagajev volčin, rumena jožefica oz. nizki grmiček, ki zraste do višine trideset centimetrov in cveti od marca do maja, je ime dobil po grofu Blagaju in skupaj s planiko velja za prvo zaščiteno rastlino pri nas. Zavarovan je namreč že vse od leta 1898 in tako velja za simbol naših naravovarstvenih prizadevanj. Na Rdečem seznamu ogroženih praprotnic in semenk Slovenije je uvrščen med ranljive vrste (V). Raste na več krajih v Polhograjskem hribovju, nad Vrhniko, na Kopitniku, na Kozjanskem, v dolini Kolpe in Trebuše … Zavarovan je tudi lepi čeveljc, ki velja za eno izmed najbolj občudovanih orhidej pri nas. S svojo rumeno barvo privablja žuželke, z obliko čeveljčka pa deluje kot past, kajti edina pot na prostost je pot skozi luknjico v medeni ustni, mimo brazde in prašnikov, pri tem pa se prenese cvetni prah, ki so ga prinesle žuželke s seboj. Naši najbolj znani rastišči lepega čeveljca sta Zelenica in Gozd - Martuljek. Čeprav na Golici in še marsikje drugod rastejo v velikem številu, so zavarovane tudi narcise. Narcise so trajnice s čebulico in vetrocvetke, kar pomeni, da za razmnoževanje potrebujejo veter. Golico so še po drugi svetovni vojni poraščale do vrha, danes pa so njihova nahajališča bistveno manjša. Ogrožajo jih sodobni način obdelovanja zemlje in kemična gnojila, ki vsebujejo kalij in fosfor. To je le nekaj zanimivosti o našem gorskem cvetju, ki jih med planince in širšo javnost vestno in vztrajno širijo varuhi gorske narave, vse z namenom ohranjanja naših gora in biotske pestrosti. Ena takšnih je že devet let tudi Marta Bašelj, načelnica odseka za varstvo gorske narave PD Škofja Loka in dolgoletna vodja tečajev za varuhe gorske narave. Med drugim smo jo povprašali, ali tudi na Gorenjskem potrebujemo gorsko stražo, da bomo obvarovali gorsko cvetje.

Planinci so precej ozaveščeni

»Na teh treh rastiščih, ki smo jih omenili, take straže nimamo. Imamo pa na vseh treh območjih nekaj domačinov, ki vsako leto ob času cvetenja večkrat obiščejo rastišča in malo pogledajo, kaj se dogaja. Včasih rastejo rože tudi malo s poti in jih obiskovalci sploh ne vidijo. Tako je z Blagajevim volčinom. Bolj je gotovo izpostavljen lepi čeveljc. Ob poteh, kjer je bolj viden, so ga že večkrat izkopali. Zato so se domačini v Gozdu - Martuljku organizirali in zelo pazijo na ljudi, ki se tam sprehajajo. To sva občutila tudi midva z možem, ko sva si ogledovala rastišče. Imela sva sicer spremstvo domačink, vendar se je kljub temu kmalu pripeljal eden izmed gorskih stražarjev in povprašal, kaj delamo tam. Glede narcis sem vprašala varuhinjo s tistega konca, ki mi je povedala, da se je stanje zelo izboljšalo, vendar se včasih še najde kdo, ki si zaželi trgati narcise,« nam je povedala Marta Bašelj in dodala, da se ji zdi ozaveščenost planincev v zvezi s tem na zelo visokem nivoju. »Mislim, da Blagajev volčin zaradi obiskovalcev ni več tako ogrožen, kot je bil včasih, ko so ga dodajali butaram za veliko noč, ga imeli za šopke za prodajo. Bolj je ogrožen njegov habitat predvsem zaradi sečnje gozdov,« opozori.

Varuhi in stražarji gorske narave se kljub temu vztrajno trudijo z ozaveščanjem ljudi, zato organizirajo pre­davanja na temo varovanja narave, pa tudi delavnice za otroke, pohode, kjer zavarovane rastline pokažejo v naravi. Pa še eno opozorilo. »Ugotavljamo, da posamezniki včasih zelo pretiravajo z nabiranjem zelišč za domačo lekarno. Naberimo samo toliko, kot mislimo, da bomo porabili čez zimo. Nabiramo v papirnate ali tekstilne vrečke, nikakor v polivinilaste. Nikoli ne poberemo čisto vseh rastlinic, kako pa naj se potem razmnožujejo, pustimo vsaj eno tretjino,« sklene Marta Bašelj in zaključi z mislijo: »Imejmo radi naravo, zavedati se moramo, da smo na tem planetu samo gostje, in to zelo kratek čas. Naredimo v tem času tudi kaj dobrega, ne mislimo, da smo mi gospodarji narave, ker to nismo. Spoštujmo jo in hvaležno sprejmimo darove, ki nam jih daje, in ne zahtevajmo preveč.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/33

torek

17/33

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 23. julij 2019

Orientalske zgodbe

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???