Zaradi spolnih zlorab posameznikov je omadeževana in popačena celotna podoba Cerkve, sporoča Slovenska škofovska konferenca. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev

V Vatikanu se je začelo škofovsko srečanje o preprečevanju spolnih zlorab otrok, ta tema pa je stopila v ospredje tudi v Sloveniji.

Slovenska škofovska konferenca je na seji 24. septembra lani sprejela navodilo o prepovedi opravljanja verske dejavnosti z eno mladoletno osebo. V navodilu je tudi zapisano, da verski uslužbenec nikoli ne sme biti sam z mladoletno osebo v stavbi, prostoru, vozilu ali na kateremkoli drugem kraju, ki se uporablja za versko dejavnost. Za uresničevanje tega sklepa je zadolžen verski uslužbenec, tudi piše v navodilu.

Ljubljana – Včeraj začeto zborovanje 190 škofov iz vsega sveta v Vatikanu na temo ničelne tolerance do spolnih zlorab otrok znotraj Cerkve in tudi zunaj nje je tudi v Sloveniji to nečedno in tudi za Cerkev obremenjujoče problematiko potisnilo v prvi plan. Vatikanski dogodek je še odmevnejši tudi zato, ker je papež Frančišek nagnal iz duhovniškega stanu 88-letnega washingtonskega kardinala Theodorja McCariccka, ki je med drugim leta 1971 spolno zlorabljal 16-letnega ministranta. Prav tako je tudi uradni Vatikan priznal obstoj tajnega dokumenta o ravnanju duhovnikov, ki so prelomili celibat in imajo otroke. Dokument naj bi v prvi vrsti služil zaščiti teh otrok, očete iz duhovniških vrst pa »prosi«, naj zapustijo duhovniški poklic in prevzamejo starševsko odgovornost.

Slovenska škofovska konferenca je v torek sporočila, da je Katoliška cerkev sprejela številne ukrepe za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami. Vse primere spolnega nasilja obsojajo in jih obžalujejo, zaradi ravnanja nekaterih posameznikov, moških klerikov, pa je popačena podoba celotne Cerkve. Slovenska škofovska konferenca v izjavi poudarja, da je že marca leta 2006 sprejela smernice za ravnanje v primerih spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev. Z njimi je bila postavljena pravna podlaga za ukrepanje. Leta 2013 je začela delovati tudi posebna spletna stran. Po podatkih škofovske konference je ekspertna skupina leta 2014 obravnavala dva primera spolne zlorabe, leta 2015 enega, leta 2016 nobenega in leta 2017 dva. Doslej je ekspertna skupina prejela 15 prijav spolnih zlorab v Cerkvi, od katerih je tri zavrnila kot neutemeljene, 12 pa jih je obravnavala. Štirje naj bi se zgodili v ljubljanski nadškofiji, po dva v koprski, mariborski in novomeški škofiji, po eden pa v celjski in murskosoboški škofiji.

Skoraj istočasno pa je nagovorila javnost Civilna iniciativa za boj proti spolnim zlorabam v Katoliški cerkvi na Slovenskem z imenom Dovolj.je. Iniciativa združuje dejavne katoličane različnih poklicev, tudi duhovnike, ki terjajo od Cerkve popolno zaščito žrtev in ničelno toleranco do teh dejanj. V njej so prepričani, da Katoliška cerkev na Slovenskem naredi premalo za zaščito žrtev in da zoper storilce ne ukrepa konkretneje, hitreje in odločneje. Tako bi morala v primeru suma spolne zlorabe s strani pastoralnega delavca tega takoj odstraniti z vseh položajev. Tudi smernic za ravnanje v primeru zlorab, dopolnjene leta 2014, slovenska Katoliška cerkev po mnenju iniciative ne izvaja v celoti.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-5/17

petek

-1/20

sobota

1/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Visoko, 22. marec 2019

Mamina ljubezen

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Cerklje, 23. marec 2019

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Ni svobode brez varnosti / 17:22, 21. marec

Večna slava herojem !!

Heta terja pol milijona evrov / 10:32, 21. marec

"Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov......"
______________

Bumbarji lažnivi!!!

Heta terja pol milijona evrov / 22:10, 20. marec

Only in Slowenia !!

Od stenske slike do predpražnika / 12:09, 20. marec

g. Pintar, te laži ponavljate v nedogled..
Sicer pa to samo kaže na to kakšen frajer je bil Tito ! :)

Blagoslovili Tomosove mopede / 12:07, 20. marec

Tovarna Tomos v Kopru pa je propadla, a je bila blagoslovljena?

Od stenske slike do predpražnika / 10:41, 20. marec

+Oktobra 1940 v Zagrebu je Kardelj napovedal, 'da bodo šli komunisti v oborožen upor samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v...

Od stenske slike do predpražnika / 09:20, 20. marec

Slike človeka, ki je razumel balkanskega človeka. Razumel, da samo palica drži balkanca v mejah civilizacijskih norm. Vendar do te palice je...