Prešernov dan

Zopet smo se spomnili in počastili Prešerna. Mnogi hrami kulture so brezplačno odprli svoja vrata in številni obiskovalci so vstopili. Morda kdo zato, ker je res brezplačno, drugi zato, ker se to na ta dan spodobi, marsikoga pa ravno množica ljudi odbije od obiskovanja muzejev, gledališč in razstavišč. Zagotovo sta Kranj in Vrba ta dan točki, kamor se zgrinja veliko obiskovalcev. Lepo vreme jih privabi še več. Kaj si organizatorji želijo lepšega kot veliko obiskovalcev.

Obožujem stojnice z domačimi izdelki. Običajno jih obiščem zgodaj zjutraj, ko še ni gneče, da lahko v miru vse pregledam. Že vnaprej se odločim, da bom zapravila nekaj denarja, ker podpiram domačo obrt. Sicer sem zelo slab potrošnik, na takih prireditvah pa kupim tudi kaj takega, česar sicer ne potrebujem. Dolga leta že pojem v zboru, pa smo letos prvič nastopili ob samem odprtju kulturnega praznika v Kranju. Tako sem morala vstopiti na prireditveni prostor v gneči. Ko je trg poln ljudi, je hrupno. Za odrom je glasno brnel agregat za elektriko, v zvoniku je bilo poldne in mi smo peli na odru. Skoraj groteskno, vendar tako je. Kupila sem volnene nogavice, leseno desko in nekaj domačih dobrot, srečala sem veliko znancev, potem pa hitro zbežala ven iz gneče.

Zvečer sem doma pogledala posnetek slovesne proslave v Cankarjevem domu. Zanimal me je govor Vinka Möderndorferja. Zelo je bil kritičen, govoril je o Butalah in odnosu Slovencev do kulture. Vsi bi jo radi imeli, zelo smo nanjo ponosni, vendar tudi gartroža na začudenje Butalcev in Tepanjčanov ni rasla brez vode. Dobro se mi je zdelo, da je med Prešernovimi nagrajenci tudi zborovska dirigentka. Tako je bila nagrajena dejavnost, v kateri tudi sama prispevam nekaj k razvoju naše kulture. Zborovsko petje je poleg gasilstva najbolj množična prostovoljna dejavnost na Slovenskem.

V soboto smo se udeležili še ene kulturne prireditve. Domače kulturno društvo je praznovalo 110 let svojega obstoja. Pripravili so svečano proslavo, kjer je bil osrednji gost prireditve igralec Janez Škof. Vedno je poseben, kritičen, hudomušen. Voditeljica ga je spraševala, on pa je odgovarjal, da so nagrade fine, če jih dobiš mlad, ko potrebuješ potrditev; ko si star, pa jih ne potrebuješ več. Splača se delati tisto, kar te veseli, v nekih stvareh si boljši kot v drugih, torej delaj raje tisto, v čemer si boljši. Njegova najljubša vloga je bila Klementov padec, tudi Šeherezade se dobro spominja. Njegovo najboljše besedilo je Shakespearov Rihard II. Prvič je stopil na gledališke deske v domačih Pirničah in pomenljivo se mu je vtisnilo v spomin srednješolsko obiskovanje abonmajskih predstav v Drami. Tako je bilo gledališče njegova ena in edina izbira poklica, ki ga z veseljem opravlja še danes. Rad obišče taka kulturna društva in prireditve, če mu le čas dopušča. »Skupaj držite,« je naročil domačim ustvarjalcem. To pa bi dobro delo Slovencem na različnih področjih.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

-1/11

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,