Prešernov dan

Zopet smo se spomnili in počastili Prešerna. Mnogi hrami kulture so brezplačno odprli svoja vrata in številni obiskovalci so vstopili. Morda kdo zato, ker je res brezplačno, drugi zato, ker se to na ta dan spodobi, marsikoga pa ravno množica ljudi odbije od obiskovanja muzejev, gledališč in razstavišč. Zagotovo sta Kranj in Vrba ta dan točki, kamor se zgrinja veliko obiskovalcev. Lepo vreme jih privabi še več. Kaj si organizatorji želijo lepšega kot veliko obiskovalcev.

Obožujem stojnice z domačimi izdelki. Običajno jih obiščem zgodaj zjutraj, ko še ni gneče, da lahko v miru vse pregledam. Že vnaprej se odločim, da bom zapravila nekaj denarja, ker podpiram domačo obrt. Sicer sem zelo slab potrošnik, na takih prireditvah pa kupim tudi kaj takega, česar sicer ne potrebujem. Dolga leta že pojem v zboru, pa smo letos prvič nastopili ob samem odprtju kulturnega praznika v Kranju. Tako sem morala vstopiti na prireditveni prostor v gneči. Ko je trg poln ljudi, je hrupno. Za odrom je glasno brnel agregat za elektriko, v zvoniku je bilo poldne in mi smo peli na odru. Skoraj groteskno, vendar tako je. Kupila sem volnene nogavice, leseno desko in nekaj domačih dobrot, srečala sem veliko znancev, potem pa hitro zbežala ven iz gneče.

Zvečer sem doma pogledala posnetek slovesne proslave v Cankarjevem domu. Zanimal me je govor Vinka Möderndorferja. Zelo je bil kritičen, govoril je o Butalah in odnosu Slovencev do kulture. Vsi bi jo radi imeli, zelo smo nanjo ponosni, vendar tudi gartroža na začudenje Butalcev in Tepanjčanov ni rasla brez vode. Dobro se mi je zdelo, da je med Prešernovimi nagrajenci tudi zborovska dirigentka. Tako je bila nagrajena dejavnost, v kateri tudi sama prispevam nekaj k razvoju naše kulture. Zborovsko petje je poleg gasilstva najbolj množična prostovoljna dejavnost na Slovenskem.

V soboto smo se udeležili še ene kulturne prireditve. Domače kulturno društvo je praznovalo 110 let svojega obstoja. Pripravili so svečano proslavo, kjer je bil osrednji gost prireditve igralec Janez Škof. Vedno je poseben, kritičen, hudomušen. Voditeljica ga je spraševala, on pa je odgovarjal, da so nagrade fine, če jih dobiš mlad, ko potrebuješ potrditev; ko si star, pa jih ne potrebuješ več. Splača se delati tisto, kar te veseli, v nekih stvareh si boljši kot v drugih, torej delaj raje tisto, v čemer si boljši. Njegova najljubša vloga je bila Klementov padec, tudi Šeherezade se dobro spominja. Njegovo najboljše besedilo je Shakespearov Rihard II. Prvič je stopil na gledališke deske v domačih Pirničah in pomenljivo se mu je vtisnilo v spomin srednješolsko obiskovanje abonmajskih predstav v Drami. Tako je bilo gledališče njegova ena in edina izbira poklica, ki ga z veseljem opravlja še danes. Rad obišče taka kulturna društva in prireditve, če mu le čas dopušča. »Skupaj držite,« je naročil domačim ustvarjalcem. To pa bi dobro delo Slovencem na različnih področjih.

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/32

sreda

18/35

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

PRIREDITVE / Šenčur, 28. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Tržič, 29. junij 2019

Gutenberški dnevi

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2019

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

IZLETI / Kranj, 2. julij 2019

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.