Odvetnik Aleš Lunder in Ismedina Pervez ter Utku Gök so pojasnjevali, zakaj bi Dars še vedno lahko izbral turški Cengiz za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora.

Karavanški predor bi še lahko gradili Turki

Pravnih zadržkov, da bi drugo cev karavanškega predora gradil Cengiz, ni, pravijo v turškem gradbenem podjetju, kjer zagotavljajo, da bi kljub zamudam projekt dokončali v predvidenem terminskem roku in brez dodatnih aneksov k pogodbi.

Ljubljana – Predstavnika podjetja Cengiz Insaat Sanayi ve Tickaret in odvetnik Aleš Lunder so na sredini novinarski konferenci pojasnjevali svoje stališče, da pravnih zadržkov, da bi gradili drugo cev karavanškega predora, ni. Kot je namreč znano, je Državna revizijska komisija (DKOM) razveljavila odločitev Darsa, da za izvajalca ta trenutek največjega slovenskega infrastrukturnega projekta izbere turški Cengiz.

Kot je v sredo pojasnil direktor podjetja Utku Gök, je Inštitut za primerjalno pravo podal mnenje, da načelo enakopravnosti obravnave v postopku ni bilo kršeno. Državna revizijska komisija je namreč podjetje izločila, ker naj bi to že po poteku roka dopolnjevalo in spreminjalo podatke. A kot so zapisali na inštitutu, je Cengiz spreminjal in dopolnjeval le podatke na naročnikov poziv, ta možnost pa je bila izrecno predvidena v razpisni dokumentaciji in skladna z zakonodajo. »Cengiz naknadno ni spreminjal podatkov, ki so bili na razpisu relevantni za izbiro najugodnejše ponudbe, torej ponudbene cene in referenc; prav tako ni spreminjal tehničnih specifikacij, ki opredeljujejo predmet naročila,« so med drugim zapisali v obrazložitvi in dodali, da DKOM preveč formalistično enači vsako od sestavin ponudbe in skuša uveljaviti enako sankcijo za vsako formalno pomanjkljivost.

»V medijih se v zadnjih dnevih govori, da bi bilo dobro, da bi ta posel dobilo slovensko podjetje. A moram poudariti, da nobena slovenska firma nima referenc in kapacitet za izvajanje takšnega posla,« je povedala Ismedina Perviz, izvršna direktorica Cengiz Europe in poudarila, da Cengiz spoštuje vse evropske in mednarodne standarde, z gradnjo predorov pa ima številne mednarodne izkušnje, saj je zgradila že štiristo kilometrov predorov. Ob tem je dodala, da so bili deležni številnih napadov na dobro ime podjetja, odločba DKOM pa je bila prej dostopna medijem kot njim, ki so bili v postopku udeleženi.

Kot je povedal Lunder, ni ovir, da Dars ob ponovnem odločanju za izvajalca del ne bi ponovno izbral Cengiz, ki je podal najcenejšo ponudbo. Gök je ob tem podal tudi pisno zavezo, da bo dela izvedel po ponujeni ceni brez kakršnih koli naknadnih aneksov k pogodbi. »Kompenzirali bomo tudi vse zamude in delo dokončali v prvotno predvidenem terminskem planu, torej do konca februarja 2019, čeprav zamude niso nastale po naši krivdi,« je bil jasen Gök.

Turško podjetje bi drugo cev zgradilo za 89,3 milijona evrov, torej za približno toliko kot jo že gradijo Avstrijci na drugi strani Karavank. Naslednjo najugodnejšo ponudbo pa je podala Gorenjska gradbena družba, ki bi skupaj s češkim Metrostavom cev zgradila za 104,4 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

delno oblačno
vlažnost: 43 %
veter: JZ, hitrost: 29 km/h

8/22

četrtek

10/21

petek

9/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. april 2019

Po naravoslovni učni poti na Pusti grad

OBVESTILA / Kranj, 25. april 2019

Krvodajalska akcija

GLASBA / Šenčur, 25. april 2019

Pomladni koncert

GLASBA / Žiri, 25. april 2019

Koncert žirovske glasbene šole

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 25. april 2019

Za otroke

IZLETI / Naklo, 25. april 2019

S kolesom čez Brdo

RAZSTAVE / Gorje, 26. april 2019

Ob 90-letnici Planinskega društva Gorje

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 26. april 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Tržaški kras in morje / 13:25, 25. april

Pa stopnujmo še enkrat:

ime - lepo ime - Anamarija.

Tržaški kras in morje / 11:53, 25. april

Tudi tebi je očitno dolgčas?!

Tržaški kras in morje / 10:50, 25. april

Stopnjevanje:
dolgčas- večji dolgčas- muzej.

Edina toleranca je ničelna / 21:54, 24. april

Jaz mislim, da so problemi drugje. Samo tale primer ! Bil se udeležen v prometni nesreči, nekrivdno, 0,0! Ura 9h ! Gavni povzročitelj je nap...

Podbreška potica letošnja kraljica / 16:56, 24. april

Podbreška?
Pod katerim bregom?
Malo morgen.
Pravilno je Podbrezijanska potica.
Amen.

Edina toleranca je ničelna / 16:32, 24. april

Ma ostane naj tako je !

Prešernovo gre v Rusijo / 14:08, 24. april

Včasih sem hodil v gledališče, ker sem se delal pametnega in kulturnega.Ko sedaj gledam nazaj, ugotavljam, da sem na koncu predstav ploskal ...