Odvetnik Aleš Lunder in Ismedina Pervez ter Utku Gök so pojasnjevali, zakaj bi Dars še vedno lahko izbral turški Cengiz za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora.

Karavanški predor bi še lahko gradili Turki

Pravnih zadržkov, da bi drugo cev karavanškega predora gradil Cengiz, ni, pravijo v turškem gradbenem podjetju, kjer zagotavljajo, da bi kljub zamudam projekt dokončali v predvidenem terminskem roku in brez dodatnih aneksov k pogodbi.

Ljubljana – Predstavnika podjetja Cengiz Insaat Sanayi ve Tickaret in odvetnik Aleš Lunder so na sredini novinarski konferenci pojasnjevali svoje stališče, da pravnih zadržkov, da bi gradili drugo cev karavanškega predora, ni. Kot je namreč znano, je Državna revizijska komisija (DKOM) razveljavila odločitev Darsa, da za izvajalca ta trenutek največjega slovenskega infrastrukturnega projekta izbere turški Cengiz.

Kot je v sredo pojasnil direktor podjetja Utku Gök, je Inštitut za primerjalno pravo podal mnenje, da načelo enakopravnosti obravnave v postopku ni bilo kršeno. Državna revizijska komisija je namreč podjetje izločila, ker naj bi to že po poteku roka dopolnjevalo in spreminjalo podatke. A kot so zapisali na inštitutu, je Cengiz spreminjal in dopolnjeval le podatke na naročnikov poziv, ta možnost pa je bila izrecno predvidena v razpisni dokumentaciji in skladna z zakonodajo. »Cengiz naknadno ni spreminjal podatkov, ki so bili na razpisu relevantni za izbiro najugodnejše ponudbe, torej ponudbene cene in referenc; prav tako ni spreminjal tehničnih specifikacij, ki opredeljujejo predmet naročila,« so med drugim zapisali v obrazložitvi in dodali, da DKOM preveč formalistično enači vsako od sestavin ponudbe in skuša uveljaviti enako sankcijo za vsako formalno pomanjkljivost.

»V medijih se v zadnjih dnevih govori, da bi bilo dobro, da bi ta posel dobilo slovensko podjetje. A moram poudariti, da nobena slovenska firma nima referenc in kapacitet za izvajanje takšnega posla,« je povedala Ismedina Perviz, izvršna direktorica Cengiz Europe in poudarila, da Cengiz spoštuje vse evropske in mednarodne standarde, z gradnjo predorov pa ima številne mednarodne izkušnje, saj je zgradila že štiristo kilometrov predorov. Ob tem je dodala, da so bili deležni številnih napadov na dobro ime podjetja, odločba DKOM pa je bila prej dostopna medijem kot njim, ki so bili v postopku udeleženi.

Kot je povedal Lunder, ni ovir, da Dars ob ponovnem odločanju za izvajalca del ne bi ponovno izbral Cengiz, ki je podal najcenejšo ponudbo. Gök je ob tem podal tudi pisno zavezo, da bo dela izvedel po ponujeni ceni brez kakršnih koli naknadnih aneksov k pogodbi. »Kompenzirali bomo tudi vse zamude in delo dokončali v prvotno predvidenem terminskem planu, torej do konca februarja 2019, čeprav zamude niso nastale po naši krivdi,« je bil jasen Gök.

Turško podjetje bi drugo cev zgradilo za 89,3 milijona evrov, torej za približno toliko kot jo že gradijo Avstrijci na drugi strani Karavank. Naslednjo najugodnejšo ponudbo pa je podala Gorenjska gradbena družba, ki bi skupaj s češkim Metrostavom cev zgradila za 104,4 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 75 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

4/19

sobota

4/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */