Odvetnik Aleš Lunder in Ismedina Pervez ter Utku Gök so pojasnjevali, zakaj bi Dars še vedno lahko izbral turški Cengiz za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora.

Karavanški predor bi še lahko gradili Turki

Pravnih zadržkov, da bi drugo cev karavanškega predora gradil Cengiz, ni, pravijo v turškem gradbenem podjetju, kjer zagotavljajo, da bi kljub zamudam projekt dokončali v predvidenem terminskem roku in brez dodatnih aneksov k pogodbi.

Ljubljana – Predstavnika podjetja Cengiz Insaat Sanayi ve Tickaret in odvetnik Aleš Lunder so na sredini novinarski konferenci pojasnjevali svoje stališče, da pravnih zadržkov, da bi gradili drugo cev karavanškega predora, ni. Kot je namreč znano, je Državna revizijska komisija (DKOM) razveljavila odločitev Darsa, da za izvajalca ta trenutek največjega slovenskega infrastrukturnega projekta izbere turški Cengiz.

Kot je v sredo pojasnil direktor podjetja Utku Gök, je Inštitut za primerjalno pravo podal mnenje, da načelo enakopravnosti obravnave v postopku ni bilo kršeno. Državna revizijska komisija je namreč podjetje izločila, ker naj bi to že po poteku roka dopolnjevalo in spreminjalo podatke. A kot so zapisali na inštitutu, je Cengiz spreminjal in dopolnjeval le podatke na naročnikov poziv, ta možnost pa je bila izrecno predvidena v razpisni dokumentaciji in skladna z zakonodajo. »Cengiz naknadno ni spreminjal podatkov, ki so bili na razpisu relevantni za izbiro najugodnejše ponudbe, torej ponudbene cene in referenc; prav tako ni spreminjal tehničnih specifikacij, ki opredeljujejo predmet naročila,« so med drugim zapisali v obrazložitvi in dodali, da DKOM preveč formalistično enači vsako od sestavin ponudbe in skuša uveljaviti enako sankcijo za vsako formalno pomanjkljivost.

»V medijih se v zadnjih dnevih govori, da bi bilo dobro, da bi ta posel dobilo slovensko podjetje. A moram poudariti, da nobena slovenska firma nima referenc in kapacitet za izvajanje takšnega posla,« je povedala Ismedina Perviz, izvršna direktorica Cengiz Europe in poudarila, da Cengiz spoštuje vse evropske in mednarodne standarde, z gradnjo predorov pa ima številne mednarodne izkušnje, saj je zgradila že štiristo kilometrov predorov. Ob tem je dodala, da so bili deležni številnih napadov na dobro ime podjetja, odločba DKOM pa je bila prej dostopna medijem kot njim, ki so bili v postopku udeleženi.

Kot je povedal Lunder, ni ovir, da Dars ob ponovnem odločanju za izvajalca del ne bi ponovno izbral Cengiz, ki je podal najcenejšo ponudbo. Gök je ob tem podal tudi pisno zavezo, da bo dela izvedel po ponujeni ceni brez kakršnih koli naknadnih aneksov k pogodbi. »Kompenzirali bomo tudi vse zamude in delo dokončali v prvotno predvidenem terminskem planu, torej do konca februarja 2019, čeprav zamude niso nastale po naši krivdi,« je bil jasen Gök.

Turško podjetje bi drugo cev zgradilo za 89,3 milijona evrov, torej za približno toliko kot jo že gradijo Avstrijci na drugi strani Karavank. Naslednjo najugodnejšo ponudbo pa je podala Gorenjska gradbena družba, ki bi skupaj s češkim Metrostavom cev zgradila za 104,4 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-1/12

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...