Od slikarja do heroja

»Še stanuješ na Langusovi?« me je pred trgovino vprašala znanka, s katero se nismo videli nekaj let. Ne, na Staneta Žagarja sem se preselila, sem odgovorila in obema je bilo jasno, da sem iz Predtrga odšla na drug konec Radovljice. Priznam, nikoli nisem posebej razmišljala o tem, na kakšen naslov se vračam vsak večer. Langus in Žagar sta v tem smislu zame samo imeni, po katerih identificiram lokacijo prebivališča, in naslov, na katerem me najde poštar.

Sicer pa vem, da je bil Matevž Langus slikar, ki se je rodil v Kamni Gorici, in Stane Žagar učitelj s Srednje Dobrave, ki je med drugo svetovno vojno odšel v partizane, kjer je kmalu padel pod nasprotnikovimi streli. Tudi to mi je jasno, da s poimenovanjem po nekom ali nečem tisti, ki imajo moč in oblast, vsakič znova zaznamujejo »svoje« oporne točke v prostoru in mi, ki te moči nimamo, imena nekako sprejmemo – ali pa ne.

Kljub temu me je presenetilo, ko se je pred časom predvsem po družbenih omrežjih začela širiti vroča polemika o tem, ali naj se lipniška osnovna šola še imenuje po Stanetu Žagarju. Razumem, da se nekateri ne strinjajo z imenom, ki ga že več kot pol stoletja nosi šola, in načeloma zelo odločno podpiram diskusijo – o tej in drugih temah. Svet staršev, kjer naj bi se tokrat začela razprava o imenu, je po mojem mnenju čisto primerno mesto za to.

Kar me vznemirja, je to, čemur pravim »Facebook demokracija«: pljuvanje in zmerjanje in srdito uveljavljanje svojega prav na odprtem morju svetovnega spleta, katerega valovi – tudi to zdaj že dolgo vemo – hitro pljusknejo prek meja virtualnega in v konkretnem svetu ustvarjajo vzdušje sovražnosti in izključevanja.

Prepričana sem, da ime, s katerim bi se strinjali vsi, ne obstaja. V lipniškem primeru naj bi nekateri vpleteni predlagali, da se šola raje imenuje po Matevžu Langusu, ki da je manj sporen. Veste, da so prav Matevža Langusa tik pred letošnjim poletjem vrgli iz imena Centra za usposabljanje, delo in varstvo v Radovljici? Prav zanimivo bi bilo vedeti, kdo v Radovljici, razen zaposlenih in uporabnikov, bi vedel, kje je zmenjen, če bi mu rekla, da se dobiva pred CUDV Radovljica, kot je novo uradno ime institucije.

Menim, da imajo ulice, šole in ustanove imena vendarle predvsem zato, da jih lažje prepoznamo in razločujemo. O tem, kaj pomenijo, seveda velja razmišljati in razpravljati, uvajanje sprememb pa bi moralo biti premišljeno, s podlago v resnem in spoštljivem dialogu. Takšnem, ob katerem bi učitelji in učenci lahko v miru delali tisto, za kar v osnovi hodijo v šolo: poučevali in se učili.

Oddaj svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 82 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-6/0

ponedeljek

-4/2

torek

-1/-1

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Škofja Loka, 24. januar 2019

Vadba za možgane

 

 
 

 

 
 
 

Sedem let za smrt brezdomca / 20:56, 20. januar

Jagru, ki je ubil zaščiteno sovo uharico pa grozi tri leta aresta... Adijo pamet !

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.

Gora ni nora / 12:54, 20. januar

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«************Lepo se sliši...

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...