Od slikarja do heroja

»Še stanuješ na Langusovi?« me je pred trgovino vprašala znanka, s katero se nismo videli nekaj let. Ne, na Staneta Žagarja sem se preselila, sem odgovorila in obema je bilo jasno, da sem iz Predtrga odšla na drug konec Radovljice. Priznam, nikoli nisem posebej razmišljala o tem, na kakšen naslov se vračam vsak večer. Langus in Žagar sta v tem smislu zame samo imeni, po katerih identificiram lokacijo prebivališča, in naslov, na katerem me najde poštar.

Sicer pa vem, da je bil Matevž Langus slikar, ki se je rodil v Kamni Gorici, in Stane Žagar učitelj s Srednje Dobrave, ki je med drugo svetovno vojno odšel v partizane, kjer je kmalu padel pod nasprotnikovimi streli. Tudi to mi je jasno, da s poimenovanjem po nekom ali nečem tisti, ki imajo moč in oblast, vsakič znova zaznamujejo »svoje« oporne točke v prostoru in mi, ki te moči nimamo, imena nekako sprejmemo – ali pa ne.

Kljub temu me je presenetilo, ko se je pred časom predvsem po družbenih omrežjih začela širiti vroča polemika o tem, ali naj se lipniška osnovna šola še imenuje po Stanetu Žagarju. Razumem, da se nekateri ne strinjajo z imenom, ki ga že več kot pol stoletja nosi šola, in načeloma zelo odločno podpiram diskusijo – o tej in drugih temah. Svet staršev, kjer naj bi se tokrat začela razprava o imenu, je po mojem mnenju čisto primerno mesto za to.

Kar me vznemirja, je to, čemur pravim »Facebook demokracija«: pljuvanje in zmerjanje in srdito uveljavljanje svojega prav na odprtem morju svetovnega spleta, katerega valovi – tudi to zdaj že dolgo vemo – hitro pljusknejo prek meja virtualnega in v konkretnem svetu ustvarjajo vzdušje sovražnosti in izključevanja.

Prepričana sem, da ime, s katerim bi se strinjali vsi, ne obstaja. V lipniškem primeru naj bi nekateri vpleteni predlagali, da se šola raje imenuje po Matevžu Langusu, ki da je manj sporen. Veste, da so prav Matevža Langusa tik pred letošnjim poletjem vrgli iz imena Centra za usposabljanje, delo in varstvo v Radovljici? Prav zanimivo bi bilo vedeti, kdo v Radovljici, razen zaposlenih in uporabnikov, bi vedel, kje je zmenjen, če bi mu rekla, da se dobiva pred CUDV Radovljica, kot je novo uradno ime institucije.

Menim, da imajo ulice, šole in ustanove imena vendarle predvsem zato, da jih lažje prepoznamo in razločujemo. O tem, kaj pomenijo, seveda velja razmišljati in razpravljati, uvajanje sprememb pa bi moralo biti premišljeno, s podlago v resnem in spoštljivem dialogu. Takšnem, ob katerem bi učitelji in učenci lahko v miru delali tisto, za kar v osnovi hodijo v šolo: poučevali in se učili.

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

5/10

četrtek

-1/10

petek

1/9

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 15. november 2018

Planinski izlet Potoška gora–Čemšenik

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 15. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Zali Log, 16. november 2018

Rapalske meje v Železnikih in okolici

PRIREDITVE / Jesenice, 16. november 2018

Za otroke

OBVESTILA / Ravne, 16. november 2018

Odprtje drsališča na Ravnah

GLASBA / Tržič, 16. november 2018

Ob desetletnici zbora Gorščaki

IZLETI / Kokrica, 17. november 2018

Pohod okoli Brda

 

 
 

 

 
 
 

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 09:18, 14. november

Pred leti sem zasledil, da je na tem primeru angažirano več kot 80 (osemdeset) kriminalistov. Torej sedaj vem zakaj se nobeden ni ganil, ko ...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!