V Polycomu so novo, pametno tovarno odprli aprila letos. / Foto: Gorazd Kavčič

Krki prvi naziv tovarne leta

Na prvem izboru tovarne leta je zmagal obrat Notol 2, ki ga je novomeška Krka odprla konec leta 2015. Med finalisti letošnjega izbora sta bili tudi podjetji z Loškega – Polycom in Domel.

Kranj – V prostorih kranjskega podjetja Iskratel so v sredo razglasili zmagovalca prvega izbora za najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji. Naziv tovarna leta 2018 je strokovna komisija podelila novomeški Krki oziroma njenemu novemu obratu Notol 2. V ožji izbor za tovarno leta se je sicer uvrstilo 14 podjetij, poleg zmagovalca pa sta bila finalista še Polycom Škofja Loka in Domel Železniki. Izbor organizira časnik Finance oz. njen portal Tovarna leta v sodelovanju s podjetjem KPMG, strokovnim partnerjem izbora.

Z nagrado tovarna leta posebej nagrajujejo tehnološko naprednost proizvodnih podjetij oziroma sposobnost podjetij, da v svoji proizvodnji in pri svojem poslovanju uporabljajo novejše, zmogljivejše in boljše tehnologije in procese, kar se pozitivno izkaže v poslovnih rezultatih podjetja. Predsednik strokovne komisije Anton Papež, svetovalec uprave družbe Interenergo, je poudaril, da je vsak od treh finalistov zmagovalec v svoji kategoriji. »Zmagovalec izbora, Krkina tovarna Notol 2, je pač, kot je nam znano, trenutno v Sloveniji najbolj kompleksna, računalniško vodena in avtomatizirana tovarna. To je tudi prevladalo pri končni odločitvi,« je pojasnil. Ob tem je dodal, da bi bilo morda v prihodnosti dobro razmisliti o izboru tovarne leta v vsaj dveh različnih kategorijah.

Iztok Stanonik, direktor poljanskega Polycoma, je povedal, da finalisti izbora prihajajo iz različnih branž in so zato med seboj težko primerljivi, se pa z odločitvijo komisije strinja. Predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar je ob tem pristavil, da je izbor tovarne leta odlična priložnost za izmenjavo dobrih praks in ozaveščanje javnosti o pomembnosti uvajanja naprednih tehnologij in procesov v proizvodnjo.

»Z obratom Notol 2 smo zagotovo naredili velik preboj oziroma napredek na farmacevtskem področju. Povečali smo tako produktivnost in fleksibilnost kot tudi kakovost svojih izdelkov,« pa je dejala Nataša Pevec, vodja obrata Notol 2. Krka je Notol 2, moderen obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil, ki ga je v sodelovanju z uveljavljenimi domačimi in tujimi podjetji zasnovala z lastnim znanjem in inovativnimi rešitvami, odprla konec leta 2015, vanj pa je vložila dvesto milijonov evrov. V obratu z 270 zaposlenimi obvladujejo pet računalniško vodenih tehtalnih linij (na vsaki stehtajo do petsto kilogramov surovin na dan), šest visoko zmogljivih granulatorjev, v katerih pripravijo od deset do 150 kilogramov granulata, 13 tabletirk (na eni tabletirki lahko na uro izdelajo med trideset in 250 tisoč tablet), osem strojev za oblaganje, v katerih lahko obložijo naenkrat do 250 kilogramov tablet, in 14 pakirnih linij z 28 roboti.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 77 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/6

torek

-5/7

sreda

-1/2

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 11. december 2018

Adventni Zagreb in domačija Slakove mladosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 11. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Naklo, 11. december 2018

Predstavitev waldorfske pedagogike in igralna urica

GLEDALIŠČE / Kranj, 11. december 2018

Kovček

PRIREDITVE / Naklo, 11. december 2018

Predstavitev knjig in pogovorni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 11. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Goriče, 12. december 2018

Božično-novoletno srečanje za starejše krajane

 

 
 

 

 
 
 

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.

Turško podjetje izločeno? / 22:36, 8. december

Se spomnim izjave Edvarda Kardelja, da demokracija ni za Slovence. Na žalost se moram z njim strinjat. Za razumevanje demokracije je potrebe...