Tomaž Tom Mencinger se bo potegoval za četrti županski mandat.

Napovedali kandidaturo za župana

V minulih dneh so kandidaturo za župana občine napovedali še Tomaž Tom Mencinger, Blaž Račič in Miha Rebolj (vsi Jesenice), Rok Roblek (Preddvor), Sandi Uršič in Dušan Papež (oba Kamnik).

Župan Mencinger še četrtič

Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger se bo potegoval še za svoj četrti županski mandat. Na volitvah bo tudi tokrat nastopil kot kandidat stranke Socialni demokrati (SD). Kot nam je povedal, je dolgo časa kolebal, ali bi kandidiral še četrtič. Na koncu se je odločil, da bo na volitve vendarle šel, s ciljem, da bo nadaljeval zastavljeno delo. Zatrdil je, da ima dovolj energije, da bo uspešno vodil občino tudi v prihodnjih štirih letih. Je pa ob tem poudaril, da županovanje ni delo posameznika, temveč gre za timsko delo, delo celotne ekipe.

»Nadaljevali bomo koncept, ki ga peljemo že daljše obdobje, rezultati dosedanjega dela pa so vidni v celotni občini,« je poudaril. Mencinger ima 62 let, je poročen, ima sina in tudi že dva vnuka.

Novinar Blaž Račič za župana Jesenic

Novinar Dela Blaž Račič je v petek na Čufarjevem trgu na Jesenicah napovedal, da bo začel zbirati podpise za kandidaturo za mesto župana Jesenic. Zbrati mora 160 podpisov podpore občanov, kot je dejal, pa verjame, da mu bo v prihodnjih dveh tednih to tudi uspelo.

Za kandidaturo se je odločil, ker je v zadnjih 15 letih kot novinar dodobra spoznal delovanje države, gospodarstva, nevladnih organizacij in življenje v lokalni skupnosti, je povedal. Na Jesenice želi prinesti nov pogled, novo vizijo in nov razvojni program. »Verjamem, da je na Jesenicah veliko potenciala v ljudeh; želim, da skupaj oživimo to mesto,« je dejal. Po njegovem mnenju je eden največjih problemov v občini neugodna demografska struktura, prebivalstvo se stara, mlade družine in mladi se izseljujejo. S tem občina ostaja brez svoje prihodnosti, je dejal in dodal, da bo kot morebitni župan naredil vse, da bodo mladi ostajali na Jesenicah, da bodo dobili zaposlitev in stanovanja.

Račič je star 44 let, po izobrazbi je diplomirani politolog, zadnjih 15 let je delal kot dopisnik Dela. Je oče dveh otrok in ljubitelj kolesarjenja; v zadnjih letih je prekolesaril dobršen del Evrope.

V boj za župansko mesto tudi Miha Rebolj

V boj za mesto jeseniškega župana se podaja tudi Miha Rebolj, nekdanji hokejist in podžupan Občine Jesenice. Rebolj je kandidaturo (je kandidat stranke SMC) napovedal že poleti, kot prvi pa je pripravil tudi konkretna programska izhodišča. Če bo izvoljen, bo vzpostavil koncept tako imenovanega poslovnega mesta, pri čemer je napovedal tudi finančne spodbude lokalnim podjetjem, ki bodo zaposlovala mlade. Sobodajalcem bo ponudil projekt zadružnega razpršenega hotela, kjer bodo manjši ponudniki povezani v celoto, ponujali pa bodo enotne standarde kakovosti storitev. Vzpostaviti namerava Zavod za šport in turizem, obnoviti kopališče Ukova, na območju tržnice na Stari Savi urediti prostor za mlade, zgraditi celotno traso Razgledne poti med Hrušico in Koroško Belo, začeti postopke za gradnjo knjižnice po principu javno-zasebnega partnerstva. Napovedal je tudi uvedbo participatornega proračuna, kar pomeni, da bodo o porabi dela proračunskega denarja lahko odločali občani. Kot je dejal, si želi sodobnejši razvoj Jesenic in ustvarjanje dobro premišljenih projektov za ljudi in z ljudmi.

Rebolj je star 41 let, 17 let je bil uspešen hokejist, od leta 2010 je dejaven v lokalni politiki. Zaključil je študij na visokošolskem strokovnem programu Poslovanje, aktivno govori angleško, nemško in češko.

V Kamnik želi prinesti spremembe

Sandi Uršič je kot prvi kandidat za župana Kamnika že vložil svojo kandidaturo, prejšnji ponedeljek je predstavil tudi svoj program. Novinarsko konferenco je skupaj s svojimi podporniki pripravil v prostorih Samostana Mekinje. Potrebne podpise volivcev za vložitev kandidature je – kot pravi – zbral hitreje, kot je pričakoval, na volitve pa se podaja tudi s svojo Listo Sandija Uršiča. Uršič, ki bo novembra dopolnil 44 let, je doma v Črni pri Kamniku, občanom pa je najbolj znan kot dolgoletni predsednik Plavalnega kluba Kamnik. »Zadnja leta v Kamniku poslušam, da se nič ne da, da ni nič mogoče, da je vse pretežko in da se iščejo izgovori, zakaj se nečesa ne da narediti. Kamnik bolj kot kdaj koli prej potrebuje župana, ki si želi sprememb. Ljudje ne morejo čakati, da se institucije dogovorijo, kaj je čigava odgovornost ali pristojnost – to mora biti jasno vsem, najprej pa zaposlenim v javni upravi,« je dejal, nato pa predstavil svoj program. Med glavnimi cilji je omenil več novih delovnih mest v občini, več spodbud za gospodarstvo in kmetijstvo v občini, oživitev opuščenih gospodarskih poslopij v občini, razvoj turističnih destinacij, boljšo cestno, železniško, kolesarsko, energetsko in komunalno infrastrukturo, boljšo kakovost življenja, več podpore športnikom in kulturnikom, predvsem pa več odprtega dialoga z vsemi občankami in občani ter posameznimi krajevnimi skupnostmi. Program s konkretnimi ukrepi je objavil na svoji spletni strani, občanom pa bo že zdaj za srečanja na voljo vsako sredo.

Kandidaturo najavil na Veliki planini

Dušan Papež, znani kamniški podjetnik, v zadnjem mandatu pa tudi občinski svetnik, je v petek zjutraj tudi uradno vložil kandidaturo za kamniškega župana (za to mesto se je potegoval že pred štirimi leti), nekaj ur za tem pa je na Veliki planini pripravil tudi novinarsko konferenco, na kateri je predstavil svoj program.

Lokacija srečanja ni naključje, saj Dušan Papež velja za velikega ljubitelja Velike planine, tam pa je organiziral tudi svetovno in evropsko prvenstvo v gorskih tekih, prireditvi, ki sta njegovi veliki referenci, saj je dokazal, da je kos velikim projektom. Kot je poudaril, bi kot župan občino vodil podjetniško, odgovorno in sistematično, in sicer ob sodelovanju in združevanju vseh generacij, saj meni, da skupaj in združeni zmoremo vse. Program je predstavil s pomočjo kratkih filmov, v njem pa poudaril predvsem razvoj Velike planine, športnega turizma s poudarkom na kolesarskih stezah, območja nekdanje smodnišnice, podjetništva in središča Kamnika, pod njegovim vodstvom bi občina v prihodnjem letu prenovila Osnovno šolo Frana Albrehta in zagotovila sodobno športno dvorano, pozornost bi med drugim namenil samooskrbi z lokalno hrano in obnovi lokalnih cest. »Sem človek dejanj. Vse, kar sem naštel, bomo izpeljali. Program je ambiciozen, a verjamemo, da uresničljiv, tudi ob podpori zasebnih investitorjev; z nekaterimi smo že v stiku,« je poudaril Papež, ki računa tudi na več evropskega denarja. Za župana se bo potegoval kot kandidat svoje stranke Lista Dušana Papeža, podprla pa sta ga tudi lokalna odbora Stranke Alenke Bratušek in Socialnih demokratov.

V Preddvoru želi odpirati nove vsebine

Za mesto župana se bo v Preddvoru potegoval tudi Rok Roblek, ki kandidira s podporo volivcev na listi Naš Preddvor. »Izhajamo namreč iz tega, da smo vsi občani soodgovorni za razvoj in napredek kraja,« je poudaril Roblek in dodal, da je odraščal ob starših, ki so mu privzgajali miselnost, da je delo vrednota. Tako je že zgodaj postal družbeno aktiven, v letih od 2011 do 2013 je celo vodil Zvezo slovenske podeželske mladine, bil pa je tudi predstavnik slovenskih mladih kmetov v pogajanjih za skupno evropsko kmetijsko politiko.

Za kandidaturo za župana se ni odločil, ker bi bil nezadovoljen s tem, kaj se ta čas dogaja v Preddvoru, ampak želi odpirati tudi nove vsebine, ki jim mogoče doslej niso posvečali toliko pozornosti. »Pogrešam večjo družbeno aktivnost na področju mladih, socialno šibkejših in starejših ter okolja,« pravi Roblek. Svoja prizadevanja bi kot župan usmeril tudi v povečanje števila delovnih mest v občini, saj se po njegovih besedah Preddvor ta čas spreminja v spalno naselje. Zavzema se tudi za vzpostavitev enotne blagovne znamke Preddvor. »V mislih imam oblikovanje neke vrste zadruge, ki bi pod svoje okrilje vzela različne dejavnosti in bi tako skrbeli za enotno promocijo.«

Rok Roblek je magister agronomije, zaposlen na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer se ukvarja z mladimi kmeti in investicijami na kmetijskih gospodarstvih. Pripravlja tudi magistrsko nalogo iz menedžmenta. Je poročen in oče štirimesečnega Oskarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/26

četrtek

17/27

petek

17/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami s Klapo More

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

 

 
 

 

 
 
 

Umrl starosta slovenske pomladi / 10:15, 21. avgust

V redu ded je bil, naj počiva v miru !

Več besede lokalni skupnosti / 10:14, 21. avgust

Tud kakšen zajec bi bil za odstrel..

Nakup nepremičnin ob Prešernovi hiši / 14:30, 20. avgust

A ni bil Prešeren rojen v Kranju?

Zastoji in priložnosti / 12:44, 20. avgust

Urška,Ni problem kolona, problem je zastoj čez cele Jesenice ! Jest iz Kranja za Kr. Goro zapustim AC na Lipcah in potem stojimo na Javornik...

Javno pismo o župniku Branku v Preddvoru / 09:46, 20. avgust

Namakal bi, za otroke pa ne bi skrbel.. Kako tipično za RKC !

Spomin na požig Kokre / 09:42, 20. avgust

Super, srečni smo lahko, da živimo v času priviligirancev, elite, bruseljsko- vatikanskih hlapcev, in ja, ŽIVELA DEMOKRACIJA po meri malega ...

Mojster žganjekuhe iz Rut / 16:58, 19. avgust

Pojdem v rute,tam, kjer je mraz,tam, kjer moj pobičje pokopan.Tam dol pokleknem,'n mal požebram,da ne bo moj pobičležal koj sam.https://www....