»Triglavski župnik« France Urbanija je tik pred vrnitvijo na vrh Triglava obnovljenemu Aljaževemu stolpu zaželel »srečno«. / Foto: Gorazd Kavčič

Aljažev stolp je spet doma

V sredo ob 11.48 je helikopter Slovenske vojske obnovljen Aljažev stolp iz Mojstrane odpeljal nazaj na vrh Triglava. »Pleh z dušo« se je vrnil domov.

Mojstrana – Skoraj mesec dni je bil Triglav brez Aljaževega stolpa. Ta slovenski nacionalni simbol so zaradi obnove 7. septembra odpeljali v dolino, v sredo pa znova vrnili tja, kamor ga je pred 123 leti postavil Jakob Aljaž. Helikopter Slovenske vojske je po skoraj dveh urah čakanja na primerno vreme v sredo ob 11.33 v prvem naletu s heliodroma v Mojstrani najprej na vrh Triglava odpeljal ekipo mojstrov iz jeseniškega podjetja KOV, ki so stolp obnavljali, sodelovali pa tudi pri sklepnem dejanju: namestitvi stolpa na nove, ojačane temelje in pričvrstitvi na štiri jeklenice na vrhu Triglava. V drugem naletu ob natanko 11.48 pa je helikopter iz Mojstrane odpeljal še sam obnovljeni stolp; tik pred vzletom je stolpu srečno zaželel "triglavski župnik" France Urbanija. Skoraj točno opoldne je bil stolp že na vrhu Triglava.

Spremljajoči dogodek v Mojstrani so pripravili Turizem Kranjska Gora, Turistično društvo Dovje - Mojstrana in Slovenski planinski muzej. V čas pred 123 leti, ko so fantje iz Mojstrane stolp po delih znosili na vrh Triglava, je obiskovalce popeljal zgodovinski lik, gorski vodnik in pomočnik Jakoba Aljaža Janez Klinar - Požganc. Kot je dejal, so stolp na vrhu Triglava 7. avgusta 1895 "vkup sklampfali" v pičlih petih urah. A če so bili takrat prepričani, da bo stolp v petih letih "rja požrla", je vendarle vremenu in ostalim neprilikam kljuboval kar 123 let.

Dogodka se je udeležila množica ljubiteljev gora, med njimi tudi najbolj zvesti obiskovalec Triglava Franjo Potočnik, ki je nanizal že krepko čez tisoč vzponov.

Srečno pot nazaj na vrh Triglava so obnovljenemu stolpu zaželeli državni sekretar na ministrstvu za kulturo Vojko Stopar, župan občine Kranjska Gora Janez Hrovat, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Jernej Hudolin, direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen in direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice Irena Lačen Benedičič. Med udeležnci dogodka v Mojstrani je bil tudi Marko Bradač, pravnuk kleparskega mojstra iz Šentvida Antona Belca, ki je po Aljaževem navodilu izdelal stolp. Stolpu so »adijo« zaklicali številni otroci, tudi najmlajši iz vrtca.

Bo pa prav od odnosa planincev, ki množično obiskujejo Triglav, odvisno, koliko vzdrževalnih del bo na stolpu potrebnih v prihod­nje, so poudarili vsi, ki so sodelovali v projektu obnove. Pozvali so k spoštljivemu odnosu do stolpa, ali kot je dejal Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije: »Čas je in priložnost, da prenovimo tudi svoj odnos do stolpa.«

Zadovoljstvo, kako so obnovili stolp, je izrazil Zvone Frantar iz Društva prijateljev Triglava, ki je bil na našem najvišjem vrhu vsaj tristokrat, kar dvakrat pa je tudi sodeloval pri barvanju stolpa na vrhu Triglava. Nazadnje so ga barvali julija leta 2012, ko so štirje fantje v nahrbtnikih nesli barvo na Triglav. Kot nam je povedal Frantar, se stolp najbolj poškoduje pozimi, ko je zasut s snegom in ga planinci poškodujejo s cepini, veliko škodo so naredile tudi nalepke. Po Frantarjevih besedah so v ekipi, ki je sodelovala pri obnovi, že sklenili, da bodo stanje obnovljenega stolpa redno spremljali, manjše poškodbe pa tudi sproti popravljali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/18

sreda

9/20

četrtek

8/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2018

Za otroke

IZLETI / Kranj, 18. oktober 2018

Planinski izlet: Dovška Baba

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2018

Predstavitev biografije Milene Zupančič

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 18. oktober 2018

Likovna kolonija za osnovnošolce

PRIREDITVE / Jesenice, 18. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 18. oktober 2018

O izboljšanju medsebojnih odnosov

 

 
 

 

 
 
 

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...