Knjigo sta predstavili Mojca Benedičič in Branka Fišer.

Svet novih rekordov

Prejšnji četrtek so v knjigarni Felix v Ljubljani predstavili slovensko izdajo knjige Guinness World Records 2019 in predstavili tudi slovenske rekorde. Guinnessova knjiga rekordov 2019 prinaša 23 slovenskih rekordov. Pet rekordov od teh je predstavljenih povsem na novo, eden je bil izboljšan. Gorenjcev med njimi ne zasledimo, jih bomo pa zato v naslednji izdaji.

Guinnessova knjiga rekordov 2019 vam pade v oči že zaradi formata in zanimive svetleče naslovnice, ki je povzeta po Iron Manu in ponazarja mehanizem ključavnice.

Knjigo sta prisotnim predstavili predstavnici gorenjske založbe Učila International – direktorica založništva Mojca Benedičič in Branka Fišer, urednica in predstavnica za stike z javnostmi. Skozi krajše videoposnetke pa smo prisluhnili izjavam nekaterih slovenskih rekorderjev.

Nova izdaja Guinnessove knjige rekordov ima slogan: velika knjiga, velike sanje. Je že petinšestdeseta izdaja te knjige. Osrednja tema letošnje izdaje je gibanje ustvarjalcev oziroma izumiteljev. Ta trend namreč spodbuja ljudi, naj zgradijo, izdelajo nekaj sijajnega ali predelajo obstoječ predmet v nekaj drugega oziroma mu podaljšajo rok uporabe. Ta del obsega 23 strani in predstavlja ustvarjalce za rekordi, kot so: največji vozni šestnožni robot, največja vodna pištola, najhitrejši reaktivni gokart, največji jojo, pa hamburger, origami nosorog, največja rolka ... Guinnessova knjiga rekordov spodbuja ljudi, da spoznajo svojo unikatno nadarjenost in talent ter ju uresničijo. Novost v letošnji knjigi, kjer tudi pišejo o ustvarjalcih, so Zgodovinski dosežki. Tu knjiga v slogu posterjev prikaže osem tehnoloških čudes. Med njimi sta Kip svobode in raketa Saturn V. Predstavljeni so na edinstven način, saj so jih izdelali iz legokock. Sestavili so tudi največji komplet omenjenih kock, znamenitega Tisočletnega sokola iz kultne Vojne zvezd, iz kar 7541 kock. Pri prebiranju knjige tako lahko ugotovite, da so njeni ustvarjalci v stiku z najnovejšimi trendi, smernicami in tehnologijami.

Slovenski rekorderji

Guinnessova knjiga rekordov 2019 prinaša 23 slovenskih rekordov. Pet rekordov od teh je novih, eden je bil od lanske izdaje izboljšan, drugi pa so bili doseženi in objavljeni že v prejšnjih izdajah. Nov je recimo največ plesnih figur new yorker v tridesetih sekundah v paru. Karen Hauer (Venezuela) in Aljaž Škorjanec (Slovenija) sta v televizijski oddaji Strictly Come Dancing: It Takes Two (BBC) v Londonu naredila 39 figur new yorker v tridesetih sekundah dne 24. oktobra 2014. Največji klopotec na svetu je tudi nov. Premer vetrnic ima 20,58 metra. Postavil ga je Stanko Habjanič v Hermancih, Miklavž pri Ormožu. Njegova meritev ravno tako datira v leto 2014. Potem: najhitrejši zaključek igre Salt and Sanctuary v načinu »any%«. Aprila lani se je hitri računalničar – za katerega se ve, da je iz Slovenije, ni pa znano njegovo ime, le nadimek Coppie – v načinu »any%« prebil do konca 2D-igre preživetja Salt and Sanctuary (Ska Studios, 2016) v štirih minutah in tridesetih sekundah, kot je potrdila stran Speedrun.com. Je pa tudi nosilec še dveh rekordov v igranju igre Salt and Sanctuary.

Iz lanske izdaje pa je za več kot dva kilometra izboljšal svoj rekord Rok Puvar. Sedaj se ta glasi: največja razdalja z desko za veslanje stoje (s supom) na mirni vodi v 24 urah, moški; 167,81 kilometra, Velenjsko jezero, 29. in 30. september 2017. V atletiki pa še vedno velja rekord Jolande Batagelj v teku na 800 metrov v dvorani iz leta 2002 s časom 1:55,82. To je tudi edini slovenski rekord, ki je tudi v mednarodni izdaji Guinness World Records za leto 2019.

Letošnja izdaja vsebuje tudi dva rekorda, ki sta bila dosežena v Sloveniji. Prvi je že omenjena največja hitrost na električni rolki – 95,83 km/h. Rekord je bil postavljen na portoroškem letališču oktobra pred tremi leti, postavil pa ga je Kanadčan Mišo Erban. Drugega pa je dosegla Srbkinja Zorana Arunović marca lani na evropskem prvenstvu v streljanju v Mariboru: najvišji rezultat v streljanju ISFF z zračno pištolo na deset metrov (ženske) – 246,9 točke.

Po oddaji knjige v tisk sta bila letos dosežena še dva nova slovenska rekorda, ki pa bosta objavljena v izdaji za leto 2020. In o enem smo pisali tudi v Gorenjskem glasu: o največji skupini koscev doslej. Namreč v Guinnessovo knjigo rekordov se je uspelo vpisati 564 koscem, ki so z ročno koso pokosili po štiri kvadratne metre velike parcele vsak, za kar so imeli časa od dve do petnajst minut. Dogodek je bil na smučišču v Cerknem, organiziralo pa ga je Društvo podeželske mladine Škofja Loka. In kot kaže, jim je uspel dosežek, ki se bo zapisal med največje in večne.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

12/27

sreda

12/27

četrtek

12/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Vodice, 19. september 2018

Pravljično popoldne

PREDAVANJA / Kamnik, 19. september 2018

Maistrov večer

IZLETI / Šenčur, 20. september 2018

Pohod po območju občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 20. september 2018

Pohod na Gartnerkofel

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 20. september 2018

S kolesom čez Rovte

/ Kranj, 20. september 2018

Kdo, če ne ti – kdaj, če ne zdaj?

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.

Brez gospodarstva ni sociale / 12:27, 9. september

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) se tudi ne strinja s predlaganimi ukrepi in vabi somišljenike in podpornike vabi k podpisu peticije ZA pod...