Knjigo sta predstavili Mojca Benedičič in Branka Fišer.

Svet novih rekordov

Prejšnji četrtek so v knjigarni Felix v Ljubljani predstavili slovensko izdajo knjige Guinness World Records 2019 in predstavili tudi slovenske rekorde. Guinnessova knjiga rekordov 2019 prinaša 23 slovenskih rekordov. Pet rekordov od teh je predstavljenih povsem na novo, eden je bil izboljšan. Gorenjcev med njimi ne zasledimo, jih bomo pa zato v naslednji izdaji.

Guinnessova knjiga rekordov 2019 vam pade v oči že zaradi formata in zanimive svetleče naslovnice, ki je povzeta po Iron Manu in ponazarja mehanizem ključavnice.

Knjigo sta prisotnim predstavili predstavnici gorenjske založbe Učila International – direktorica založništva Mojca Benedičič in Branka Fišer, urednica in predstavnica za stike z javnostmi. Skozi krajše videoposnetke pa smo prisluhnili izjavam nekaterih slovenskih rekorderjev.

Nova izdaja Guinnessove knjige rekordov ima slogan: velika knjiga, velike sanje. Je že petinšestdeseta izdaja te knjige. Osrednja tema letošnje izdaje je gibanje ustvarjalcev oziroma izumiteljev. Ta trend namreč spodbuja ljudi, naj zgradijo, izdelajo nekaj sijajnega ali predelajo obstoječ predmet v nekaj drugega oziroma mu podaljšajo rok uporabe. Ta del obsega 23 strani in predstavlja ustvarjalce za rekordi, kot so: največji vozni šestnožni robot, največja vodna pištola, najhitrejši reaktivni gokart, največji jojo, pa hamburger, origami nosorog, največja rolka ... Guinnessova knjiga rekordov spodbuja ljudi, da spoznajo svojo unikatno nadarjenost in talent ter ju uresničijo. Novost v letošnji knjigi, kjer tudi pišejo o ustvarjalcih, so Zgodovinski dosežki. Tu knjiga v slogu posterjev prikaže osem tehnoloških čudes. Med njimi sta Kip svobode in raketa Saturn V. Predstavljeni so na edinstven način, saj so jih izdelali iz legokock. Sestavili so tudi največji komplet omenjenih kock, znamenitega Tisočletnega sokola iz kultne Vojne zvezd, iz kar 7541 kock. Pri prebiranju knjige tako lahko ugotovite, da so njeni ustvarjalci v stiku z najnovejšimi trendi, smernicami in tehnologijami.

Slovenski rekorderji

Guinnessova knjiga rekordov 2019 prinaša 23 slovenskih rekordov. Pet rekordov od teh je novih, eden je bil od lanske izdaje izboljšan, drugi pa so bili doseženi in objavljeni že v prejšnjih izdajah. Nov je recimo največ plesnih figur new yorker v tridesetih sekundah v paru. Karen Hauer (Venezuela) in Aljaž Škorjanec (Slovenija) sta v televizijski oddaji Strictly Come Dancing: It Takes Two (BBC) v Londonu naredila 39 figur new yorker v tridesetih sekundah dne 24. oktobra 2014. Največji klopotec na svetu je tudi nov. Premer vetrnic ima 20,58 metra. Postavil ga je Stanko Habjanič v Hermancih, Miklavž pri Ormožu. Njegova meritev ravno tako datira v leto 2014. Potem: najhitrejši zaključek igre Salt and Sanctuary v načinu »any%«. Aprila lani se je hitri računalničar – za katerega se ve, da je iz Slovenije, ni pa znano njegovo ime, le nadimek Coppie – v načinu »any%« prebil do konca 2D-igre preživetja Salt and Sanctuary (Ska Studios, 2016) v štirih minutah in tridesetih sekundah, kot je potrdila stran Speedrun.com. Je pa tudi nosilec še dveh rekordov v igranju igre Salt and Sanctuary.

Iz lanske izdaje pa je za več kot dva kilometra izboljšal svoj rekord Rok Puvar. Sedaj se ta glasi: največja razdalja z desko za veslanje stoje (s supom) na mirni vodi v 24 urah, moški; 167,81 kilometra, Velenjsko jezero, 29. in 30. september 2017. V atletiki pa še vedno velja rekord Jolande Batagelj v teku na 800 metrov v dvorani iz leta 2002 s časom 1:55,82. To je tudi edini slovenski rekord, ki je tudi v mednarodni izdaji Guinness World Records za leto 2019.

Letošnja izdaja vsebuje tudi dva rekorda, ki sta bila dosežena v Sloveniji. Prvi je že omenjena največja hitrost na električni rolki – 95,83 km/h. Rekord je bil postavljen na portoroškem letališču oktobra pred tremi leti, postavil pa ga je Kanadčan Mišo Erban. Drugega pa je dosegla Srbkinja Zorana Arunović marca lani na evropskem prvenstvu v streljanju v Mariboru: najvišji rezultat v streljanju ISFF z zračno pištolo na deset metrov (ženske) – 246,9 točke.

Po oddaji knjige v tisk sta bila letos dosežena še dva nova slovenska rekorda, ki pa bosta objavljena v izdaji za leto 2020. In o enem smo pisali tudi v Gorenjskem glasu: o največji skupini koscev doslej. Namreč v Guinnessovo knjigo rekordov se je uspelo vpisati 564 koscem, ki so z ročno koso pokosili po štiri kvadratne metre velike parcele vsak, za kar so imeli časa od dve do petnajst minut. Dogodek je bil na smučišču v Cerknem, organiziralo pa ga je Društvo podeželske mladine Škofja Loka. In kot kaže, jim je uspel dosežek, ki se bo zapisal med največje in večne.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

delno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/5

nedelja

2/5

ponedeljek

1/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 18. november 2018

Vertovčev pohod

IZLETI / Šenčur, 18. november 2018

Po Vertovčevih poteh

IZLETI / Kranj, 18. november 2018

Po Vertovčevih poteh

GLASBA / Kamnik, 18. november 2018

MePZ Cantemus ob štiridesetletnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šenčur, 18. november 2018

Memorial Borisa Brezarja v prstometu

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žirovnica, 19. november 2018

Teater, ogledalo življenja

 

 
 

 

 
 
 

Napovedujemo županske zmagovalce / 14:48, 16. november

Kandidat Rupar - lastnik podjetja EFFECTUS d.o.o. pa se bo po volitvah lahko posvetil poravnavi dolgov, ki jih ima njegovo podjetje do Davčn...

Napovedujemo županske zmagovalce / 14:32, 16. november

Tržičani so se v predvolilni bitki ravbarjev in žandarjev odločili za aktualnega župana mag. Boruta Sajovica. Pametno.

Že nameščajo praznično razsvetljavo / 09:09, 15. november

Upam, da bo komu na občini Bled kapnilo, da bi bilo potrebno okoli avtobusnega postajališča Union tudi postaviti kakšno svetilko, amapk za c...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 09:18, 14. november

Pred leti sem zasledil, da je na tem primeru angažirano več kot 80 (osemdeset) kriminalistov. Torej sedaj vem zakaj se nobeden ni ganil, ko ...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...