Avguštin Mencinger že leta skrbi za številne manj znane kotičke Linhartovega trga, med katerimi je tudi kapela, posvečena Edith Stein. Kot pravi, je za podporo pri svojem delu posebno hvaležen radovljiškemu župniku Andreju Županu.

Kapela, posvečena zavetnici Evrope

Avguštin Mencinger je stari bunker za srednjeveškim obrambnim stolpom v starem mestnem jedru Radovljice preuredil v kapelo sv. Edith Stein, filozofinje in mučenke, ki je leta 1942 umrla v koncentracijskem taborišču in bila leta 1999 razglašena za zavetnico Evrope.

Edith Stein se je v judovski družini Stein v tedanjem Breslavu, današnjem Wroclavu, rodila oktobra 1891 kot najmlajša od enajstih otrok. Kljub strogi verski vzgoji se je odlična učenka od vere oddaljila in se, ko še ni dopolnila 15 let, že razglašala za ateistko. V času študija se je vedno bolj poglabljala v filozofijo, iz katere je leta 1916 na univerzi v Freiburgu tudi doktorirala.

Katoliška vera jo je prevzela mnogo kasneje, ko je po naključju prebrala življenjepis svete Terezije Avilske, prenoviteljice karmela. Leta 1922 se je, takrat 31-letna, dala krstiti. Deset let kasneje je začela predavati na Nemškem višjem inštitutu za pedagogiko v Muenstru, a je bila že po nekaj mesecih, ko je na oblast prišel Adolf Hitler, zaradi svojega judovskega porekla poučevanje prisiljena opustiti. Oktobra 1933 je stopila v samostan karmeličank v Kölnu, kjer je naslednje leto prejela ime sestra Terezija Benedikta in leta 1938 položila večne zaobljube.

Ker so se v tem času razmere za Jude v Nemčiji že zelo zaostrile, je istega leta odšla v samostan Echt na Nizozemskem, za njo je kmalu prišla tudi njena sestra Roza. Ko so junija 1942 nizozemski škofje obsodili preganjanje Judov, so nacisti avgusta prijeli vse katoliške Jude, tudi sestri Stein, in jih odpeljali v Auschwitz, kjer so jih takoj po prihodu 9. avgusta pomorili s plinom in njihova trupla sežgali.

Papež Janez Pavel II. jo je leta 1998 razglasil za svetnico, leto kasneje pa je bila skupaj s Katarino Siensko in Brigito Švedsko razglašena za sozavetnico Evrope.

Da ima tudi Radovljica prostor, posvečen spominu na to posebno žensko, je zaslužen Avguštin Mencinger, upokojeni zdravnik, dolgoletni radovljiški občinski svetnik in predvsem neutrudni skrbnik dediščine starega mestnega jedra Radovljice. Za Edith Stein je pravzaprav izvedel po naključju, pravi. »Slovensko-argentinski operni pevec, tudi filozof Luka Debevec Mayer, ki ob svojih obiskih Slovenije redno koncertira tudi v Radovljici, je nekoč pred leti knjižico misli sv. Edith Stein pozabil v naši cerkvi. Pobral sem jo, prebral in pomislil, da bi lahko v zapuščenem nemškem bunkerju pod obrambnim stolpom za cerkvijo uredili kapelo, posvečeno tej izjemni ženski,« je povedal Avguštin Mencinger.

Povezal se je z zdaj že pokojnim slikarjem Brankom Čušinom s Koroške Bele, ki je na plošče iz pohorskega granita upodobil slike iz življenja Edith Stein. Obnovljeni bunker so za javnost odprli leta 2007 in prvi obiskovalec kapele je bil sam tedanji predsednik parlamentarnega sveta Evrope Rene van der Linden.

Sledili so mu številni obiskovalci iz Slovenije in tujine, ki še danes radi zaidejo za cerkev, kjer stoji obrambni stolp iz 16. stoletja, pod njim pa, sicer malce skrita očem, kapela, ki ponuja zanimiv pogled v življenje svetnice, filozofinje in karmeličanke Edith Stein.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 77 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/6

torek

-5/7

sreda

-1/2

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 11. december 2018

Adventni Zagreb in domačija Slakove mladosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 11. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Naklo, 11. december 2018

Predstavitev waldorfske pedagogike in igralna urica

GLEDALIŠČE / Kranj, 11. december 2018

Kovček

PRIREDITVE / Naklo, 11. december 2018

Predstavitev knjig in pogovorni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 11. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Goriče, 12. december 2018

Božično-novoletno srečanje za starejše krajane

 

 
 

 

 
 
 

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.

Turško podjetje izločeno? / 22:36, 8. december

Se spomnim izjave Edvarda Kardelja, da demokracija ni za Slovence. Na žalost se moram z njim strinjat. Za razumevanje demokracije je potrebe...