Avguštin Mencinger že leta skrbi za številne manj znane kotičke Linhartovega trga, med katerimi je tudi kapela, posvečena Edith Stein. Kot pravi, je za podporo pri svojem delu posebno hvaležen radovljiškemu župniku Andreju Županu.

Kapela, posvečena zavetnici Evrope

Avguštin Mencinger je stari bunker za srednjeveškim obrambnim stolpom v starem mestnem jedru Radovljice preuredil v kapelo sv. Edith Stein, filozofinje in mučenke, ki je leta 1942 umrla v koncentracijskem taborišču in bila leta 1999 razglašena za zavetnico Evrope.

Edith Stein se je v judovski družini Stein v tedanjem Breslavu, današnjem Wroclavu, rodila oktobra 1891 kot najmlajša od enajstih otrok. Kljub strogi verski vzgoji se je odlična učenka od vere oddaljila in se, ko še ni dopolnila 15 let, že razglašala za ateistko. V času študija se je vedno bolj poglabljala v filozofijo, iz katere je leta 1916 na univerzi v Freiburgu tudi doktorirala.

Katoliška vera jo je prevzela mnogo kasneje, ko je po naključju prebrala življenjepis svete Terezije Avilske, prenoviteljice karmela. Leta 1922 se je, takrat 31-letna, dala krstiti. Deset let kasneje je začela predavati na Nemškem višjem inštitutu za pedagogiko v Muenstru, a je bila že po nekaj mesecih, ko je na oblast prišel Adolf Hitler, zaradi svojega judovskega porekla poučevanje prisiljena opustiti. Oktobra 1933 je stopila v samostan karmeličank v Kölnu, kjer je naslednje leto prejela ime sestra Terezija Benedikta in leta 1938 položila večne zaobljube.

Ker so se v tem času razmere za Jude v Nemčiji že zelo zaostrile, je istega leta odšla v samostan Echt na Nizozemskem, za njo je kmalu prišla tudi njena sestra Roza. Ko so junija 1942 nizozemski škofje obsodili preganjanje Judov, so nacisti avgusta prijeli vse katoliške Jude, tudi sestri Stein, in jih odpeljali v Auschwitz, kjer so jih takoj po prihodu 9. avgusta pomorili s plinom in njihova trupla sežgali.

Papež Janez Pavel II. jo je leta 1998 razglasil za svetnico, leto kasneje pa je bila skupaj s Katarino Siensko in Brigito Švedsko razglašena za sozavetnico Evrope.

Da ima tudi Radovljica prostor, posvečen spominu na to posebno žensko, je zaslužen Avguštin Mencinger, upokojeni zdravnik, dolgoletni radovljiški občinski svetnik in predvsem neutrudni skrbnik dediščine starega mestnega jedra Radovljice. Za Edith Stein je pravzaprav izvedel po naključju, pravi. »Slovensko-argentinski operni pevec, tudi filozof Luka Debevec Mayer, ki ob svojih obiskih Slovenije redno koncertira tudi v Radovljici, je nekoč pred leti knjižico misli sv. Edith Stein pozabil v naši cerkvi. Pobral sem jo, prebral in pomislil, da bi lahko v zapuščenem nemškem bunkerju pod obrambnim stolpom za cerkvijo uredili kapelo, posvečeno tej izjemni ženski,« je povedal Avguštin Mencinger.

Povezal se je z zdaj že pokojnim slikarjem Brankom Čušinom s Koroške Bele, ki je na plošče iz pohorskega granita upodobil slike iz življenja Edith Stein. Obnovljeni bunker so za javnost odprli leta 2007 in prvi obiskovalec kapele je bil sam tedanji predsednik parlamentarnega sveta Evrope Rene van der Linden.

Sledili so mu številni obiskovalci iz Slovenije in tujine, ki še danes radi zaidejo za cerkev, kjer stoji obrambni stolp iz 16. stoletja, pod njim pa, sicer malce skrita očem, kapela, ki ponuja zanimiv pogled v življenje svetnice, filozofinje in karmeličanke Edith Stein.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 41 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/15

sreda

1/21

četrtek

6/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. september 2018

Medgeneracijske delavnice

RAZSTAVE / Jesenice, 26. september 2018

Človek in voda

IZLETI / Kranj, 27. september 2018

Pohod po čudovitih Slovenskih goricah

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. september 2018

Medgeneracijske delavnice

IZLETI / Kranj, Naklo, 27. september 2018

Kolesarska izleta

PREDAVANJA / Kranj, 27. september 2018

Predavanje Humane odpade

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. september 2018

Spomini na Sokolski dom

IZLETI / Tržič, 28. september 2018

Izlet v Ravenno

 

 
 

 

 
 
 

Zbira podpise za tretji mandat / 13:09, 25. september

Podpisa mu ne bom dal, ker jih bo dobil z lahkoto dovolj. Bi mu pa položil na mizo kar nekaj! Zlata Šercerjeva ulica, pa kdaj bo to fertik? ...

Nadaljeval bo, kar je Trilar začel / 00:12, 24. september

Preproga na Brdu?

Doma pod Triglavom / 23:19, 20. september

1. Temeljna ustavna listina, Uradni list RS, 25. 6. 1991, 4. Čl. 3. Odstavek: »ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in da...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 20:04, 20. september

Lepo je videti, da nekomu pa le uspe. Čestitke za odločitev o izobraževanju, čestitke k začetku dela in s tem samostojnosti. In najvažnejše ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 17:16, 20. september

Slovenci se uničujemo sami. Že takoj po ww2, mnogo pridnih in poštenih izgnanih in pokončanih po jamah in gozdovih, tisti, ki so ostali, nis...

Doma pod Triglavom / 16:28, 20. september

Naša država je sekularna in vsako vmešavanje RKC je nesprejemljivo ! Slovenska ustava je jasna in toleranca do tega mora biti ničelna! Ni pr...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...