Avguštin Mencinger že leta skrbi za številne manj znane kotičke Linhartovega trga, med katerimi je tudi kapela, posvečena Edith Stein. Kot pravi, je za podporo pri svojem delu posebno hvaležen radovljiškemu župniku Andreju Županu.

Kapela, posvečena zavetnici Evrope

Avguštin Mencinger je stari bunker za srednjeveškim obrambnim stolpom v starem mestnem jedru Radovljice preuredil v kapelo sv. Edith Stein, filozofinje in mučenke, ki je leta 1942 umrla v koncentracijskem taborišču in bila leta 1999 razglašena za zavetnico Evrope.

Edith Stein se je v judovski družini Stein v tedanjem Breslavu, današnjem Wroclavu, rodila oktobra 1891 kot najmlajša od enajstih otrok. Kljub strogi verski vzgoji se je odlična učenka od vere oddaljila in se, ko še ni dopolnila 15 let, že razglašala za ateistko. V času študija se je vedno bolj poglabljala v filozofijo, iz katere je leta 1916 na univerzi v Freiburgu tudi doktorirala.

Katoliška vera jo je prevzela mnogo kasneje, ko je po naključju prebrala življenjepis svete Terezije Avilske, prenoviteljice karmela. Leta 1922 se je, takrat 31-letna, dala krstiti. Deset let kasneje je začela predavati na Nemškem višjem inštitutu za pedagogiko v Muenstru, a je bila že po nekaj mesecih, ko je na oblast prišel Adolf Hitler, zaradi svojega judovskega porekla poučevanje prisiljena opustiti. Oktobra 1933 je stopila v samostan karmeličank v Kölnu, kjer je naslednje leto prejela ime sestra Terezija Benedikta in leta 1938 položila večne zaobljube.

Ker so se v tem času razmere za Jude v Nemčiji že zelo zaostrile, je istega leta odšla v samostan Echt na Nizozemskem, za njo je kmalu prišla tudi njena sestra Roza. Ko so junija 1942 nizozemski škofje obsodili preganjanje Judov, so nacisti avgusta prijeli vse katoliške Jude, tudi sestri Stein, in jih odpeljali v Auschwitz, kjer so jih takoj po prihodu 9. avgusta pomorili s plinom in njihova trupla sežgali.

Papež Janez Pavel II. jo je leta 1998 razglasil za svetnico, leto kasneje pa je bila skupaj s Katarino Siensko in Brigito Švedsko razglašena za sozavetnico Evrope.

Da ima tudi Radovljica prostor, posvečen spominu na to posebno žensko, je zaslužen Avguštin Mencinger, upokojeni zdravnik, dolgoletni radovljiški občinski svetnik in predvsem neutrudni skrbnik dediščine starega mestnega jedra Radovljice. Za Edith Stein je pravzaprav izvedel po naključju, pravi. »Slovensko-argentinski operni pevec, tudi filozof Luka Debevec Mayer, ki ob svojih obiskih Slovenije redno koncertira tudi v Radovljici, je nekoč pred leti knjižico misli sv. Edith Stein pozabil v naši cerkvi. Pobral sem jo, prebral in pomislil, da bi lahko v zapuščenem nemškem bunkerju pod obrambnim stolpom za cerkvijo uredili kapelo, posvečeno tej izjemni ženski,« je povedal Avguštin Mencinger.

Povezal se je z zdaj že pokojnim slikarjem Brankom Čušinom s Koroške Bele, ki je na plošče iz pohorskega granita upodobil slike iz življenja Edith Stein. Obnovljeni bunker so za javnost odprli leta 2007 in prvi obiskovalec kapele je bil sam tedanji predsednik parlamentarnega sveta Evrope Rene van der Linden.

Sledili so mu številni obiskovalci iz Slovenije in tujine, ki še danes radi zaidejo za cerkev, kjer stoji obrambni stolp iz 16. stoletja, pod njim pa, sicer malce skrita očem, kapela, ki ponuja zanimiv pogled v življenje svetnice, filozofinje in karmeličanke Edith Stein.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

0/10

sreda

-2/14

četrtek

2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 27. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 27. marec 2019

Kako iz depresije, anksioznosti in tesnobe

PREDAVANJA / Škofja Loka, 27. marec 2019

Značilnosti, potek in zdravljenje demence

OBVESTILA / Škofja Loka, 28. marec 2019

Občni zbor

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Po Orionovi poti

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Pohodniški izlet po Orionovi poti

 

 
 

 

 
 
 

Letalnici so voščili z rekordom / 22:18, 26. marec

Planic je pojem, v vseh pogledih ! Naj tako tudi ostane !

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!