Avguštin Mencinger že leta skrbi za številne manj znane kotičke Linhartovega trga, med katerimi je tudi kapela, posvečena Edith Stein. Kot pravi, je za podporo pri svojem delu posebno hvaležen radovljiškemu župniku Andreju Županu.

Kapela, posvečena zavetnici Evrope

Avguštin Mencinger je stari bunker za srednjeveškim obrambnim stolpom v starem mestnem jedru Radovljice preuredil v kapelo sv. Edith Stein, filozofinje in mučenke, ki je leta 1942 umrla v koncentracijskem taborišču in bila leta 1999 razglašena za zavetnico Evrope.

Edith Stein se je v judovski družini Stein v tedanjem Breslavu, današnjem Wroclavu, rodila oktobra 1891 kot najmlajša od enajstih otrok. Kljub strogi verski vzgoji se je odlična učenka od vere oddaljila in se, ko še ni dopolnila 15 let, že razglašala za ateistko. V času študija se je vedno bolj poglabljala v filozofijo, iz katere je leta 1916 na univerzi v Freiburgu tudi doktorirala.

Katoliška vera jo je prevzela mnogo kasneje, ko je po naključju prebrala življenjepis svete Terezije Avilske, prenoviteljice karmela. Leta 1922 se je, takrat 31-letna, dala krstiti. Deset let kasneje je začela predavati na Nemškem višjem inštitutu za pedagogiko v Muenstru, a je bila že po nekaj mesecih, ko je na oblast prišel Adolf Hitler, zaradi svojega judovskega porekla poučevanje prisiljena opustiti. Oktobra 1933 je stopila v samostan karmeličank v Kölnu, kjer je naslednje leto prejela ime sestra Terezija Benedikta in leta 1938 položila večne zaobljube.

Ker so se v tem času razmere za Jude v Nemčiji že zelo zaostrile, je istega leta odšla v samostan Echt na Nizozemskem, za njo je kmalu prišla tudi njena sestra Roza. Ko so junija 1942 nizozemski škofje obsodili preganjanje Judov, so nacisti avgusta prijeli vse katoliške Jude, tudi sestri Stein, in jih odpeljali v Auschwitz, kjer so jih takoj po prihodu 9. avgusta pomorili s plinom in njihova trupla sežgali.

Papež Janez Pavel II. jo je leta 1998 razglasil za svetnico, leto kasneje pa je bila skupaj s Katarino Siensko in Brigito Švedsko razglašena za sozavetnico Evrope.

Da ima tudi Radovljica prostor, posvečen spominu na to posebno žensko, je zaslužen Avguštin Mencinger, upokojeni zdravnik, dolgoletni radovljiški občinski svetnik in predvsem neutrudni skrbnik dediščine starega mestnega jedra Radovljice. Za Edith Stein je pravzaprav izvedel po naključju, pravi. »Slovensko-argentinski operni pevec, tudi filozof Luka Debevec Mayer, ki ob svojih obiskih Slovenije redno koncertira tudi v Radovljici, je nekoč pred leti knjižico misli sv. Edith Stein pozabil v naši cerkvi. Pobral sem jo, prebral in pomislil, da bi lahko v zapuščenem nemškem bunkerju pod obrambnim stolpom za cerkvijo uredili kapelo, posvečeno tej izjemni ženski,« je povedal Avguštin Mencinger.

Povezal se je z zdaj že pokojnim slikarjem Brankom Čušinom s Koroške Bele, ki je na plošče iz pohorskega granita upodobil slike iz življenja Edith Stein. Obnovljeni bunker so za javnost odprli leta 2007 in prvi obiskovalec kapele je bil sam tedanji predsednik parlamentarnega sveta Evrope Rene van der Linden.

Sledili so mu številni obiskovalci iz Slovenije in tujine, ki še danes radi zaidejo za cerkev, kjer stoji obrambni stolp iz 16. stoletja, pod njim pa, sicer malce skrita očem, kapela, ki ponuja zanimiv pogled v življenje svetnice, filozofinje in karmeličanke Edith Stein.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

17/27

sobota

16/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

PRIREDITVE / Tržič, 15. september 2018

Praznovanje Tržiškega Abrahama

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...