Kranjčana Gregor Lisec (levo) in Dejan Korošec lahko od lani njun figov liker prodajata tudi pod blagovno znamko Dr. Fig. / Foto: Gorazd Kavčič

Prešeren dober tudi za posel

Medtem ko je France Prešeren na kulturnem področju dobro uveljavljena blagovna znamka, pa njegovo ime Slovenci precej bolj sramežljivo uporabljamo v poslovne namene.

Kranj – Pesnika Franceta Prešerna imamo Slovenci zapisanega na posebnem mestu. To je še posebej vidno ob kulturnem prazniku, ki je dela prost dan, ob katerem podeljujemo tudi Prešernove nagrade za največje dosežke v kulturi. A če Prešern predvsem na kulturnem področju velja za odlično blagovno znamko, pa njegovo ime Slovenci precej bolj sramežljivo uporabljamo v poslovne namene. Po vzoru avstrijskih Mozartovih kroglic je sicer ljubljansko družinsko podjetje Benedict pred leti začelo izdelovati Prešernove kroglice, v Pekarni Grosuplje ob kulturnem prazniku spečejo Prešernov kruh, upodabljajo ga na različnih spominkih, nato pa se zgodba že počasi konča. Da je uporaba Prešernovega imena lahko tudi dobra poslovna priložnost, pa sta lani začela razmišljati tudi kranjska podjetnika Gregor Lisec in Dejan Korošec, ki sta pred poldrugim letom ustanovila podjetje Hahn Spirits za butično proizvodnjo naravnih alkoholnih likerjev.

V Hahn Spiritsu nastaja tudi figov liker, zato sta Lisec in Korošec kmalu prišla na idejo, da bi ga prodajala tudi pod blagovno znamko Dr. Fig. Na njuno veliko presenečenje sta pri Uradu RS za intelektualno lastnino želeno znamko v lanskem letu brez težav tudi registrirala. »Ko so nama na uradu odgovorili, da blagovna znamka Dr. Fig še ni bila zaščitena za segment alkoholnih pijač, sva bila zelo presenečena. Zdelo se nama je nepojmljivo, da tega ni še nihče storil, a hkrati sva bila tudi vesela, saj sva tako lahko realizirala svojo poslovno idejo, da figov liker poleg znamke Hahn trživa tudi pod blagovno znamko Dr. Fig,« je razložil Gregor Lisec.

Oba sogovornika se zavedata, da Prešeren oz. Dr. Fig, kot so ga klicali otroci, Slovencem veliko pomeni, zato mora biti tudi izdelek, ki ga tržita pod njegovim imenom, ustrezne kakovosti. In prepričana sta, da jima je uspelo. »Figov liker sva razvijala dobro leto, preden sva bila z njim popolnoma zadovoljna in sva ga lahko ponudila trgu. Je v celoti naraven, brez dodanih arom, barvil in sladkorja. Vse, kar je v njem, sta figov sok iz suhih fig, izdelan po najini recepturi, in vrhunski alkohol, ne žganje. Nanj sva kar precej ponosna in tudi odzivi kupcev so zelo pozitivni. Prepričan sem, da bi tudi Prešeren postal najina redna stranka, če bi ga imel možnost pokusiti,« je malo za šalo, malo zares povedal Dejan Korošec.

Figov liker Dr. Fig v mladem kranjskem podjetju najbolje tržijo kot darilo, zato se njegova prodaja občutno poveča pred novim letom, ob letošnjem kulturnem prazniku so po njem povpraševali predvsem kranjski gostinci, ki so postavili stojnice na Prešernovem smenju. Med drugim ga dobavljata tudi Mestni občini Kranj za poslovna darila. »Največ ga sicer prodava v Ljubljano, tako gostincem kot trgovinam s spominki, dobro se je uveljavil tudi na Gorenjskem. Sodelujeva tudi s podjetjem Kompas MTS, ki Dr. Figa prodaja v svojih trgovinah Kompas Shop na mejnih prehodih. Zelo pa naju veseli, da je kot spominek ali darilo očitno obkrožil že dober del sveta, saj ga nama naročajo ljudje iz vse Evrope, tudi iz Nove Zelandije in ZDA, ki so ga že nekje poskusili in jim je bil všeč,« razloži Gregor.

V Hahn Spiritsu sicer poleg figovega likerja izdelujejo še naravna borovničev in medeni liker, slednjega tudi z dodanim čilijem, ter pelinkovec. Čeprav se lastnika zavedata, da je slovenski trg še precej neizkoriščen, pa si želita prodreti tudi na tuje trge. »Ravno zdaj potekajo razgovori z grosistom iz Avstrije, v kontakt z nama so stopili tudi že iz Italije. A pri širjenju trga sva previdna, saj nočeva prehitevati in nepremišljeno skočiti v prevelike čevlje. Za zdaj vztrajava pri butični proizvodnji, najino vodilo je kakovost pred količino in ceno,« sta še povedala.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/2

sobota

-9/-2

nedelja

-13/-4

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2018

Volilni zbor Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Stara Fužina, Bled, 24. februar 2018

Počitniške delavnice

OBVESTILA / Vogel, 24. februar 2018

Opazovanje nočnega neba

OBVESTILA / Šenčur, 24. februar 2018

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Tržič, Lom, 24. februar 2018

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Bohinjska Bistrica, 24. februar 2018

Fantje maširajo

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Prva je Slovenija / 08:49, 23. februar

Dosmrtni predsednik in obljube, obljube, obljube, le kdo vam bo še verjel??

Umrli, ker so imeli radi domovino / 17:04, 22. februar

da se ve za prave vzroke »njihove krivde«, g. Franc Pintar?? Le kaj to pomeni? Glede na to, da zagovarjate kvizlinge in domobrančke ter glavnega krivca tedanjega časa RKC?

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...