Glavna igralka Katarina Čas z avtorico prispevka, statistko Mašo Likosar

Resnični Frenk potrkal na Pevčeva vrata

Režiserja in scenarista Metoda Pevca slovenski gledalci zagotovo poznamo po večkrat nagrajenem filmu Pod njenim oknom. Tokrat pod njegovo taktirko nastaja film Jaz sem Frenk.

Tržič – Snemanje filma Jaz sem Frenk, ki je v celoti potekalo v Tržiču, so zaključili 30. decembra 2017, po skupno 33 snemalnih dneh. Film nastaja v produkciji Vertiga, koprodukciji Slovenskega filmskega centra, RTV Slovenija, agencij Backroom Production (Srbija) in Trice Films (Makedonija) ter v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film.

Slovenski filmski center napoveduje film o dveh bratih, ki sta različna, kot da prihajata vsak iz svojega kota razklane slovenske družbe. Frenk, ki ga igra Janez Škof, je gostilniški apostol z atavističnimi ostanki komunističnih idej in socialističnih vrednot. Brane, v njegovi vlogi Valter Dragan, je fokusiran na osebni uspeh, zelo uspešno je prilagojen liberalno-kapitalističnim razmeram. Nekoč sta igrala v skupni glasbeni skupini in ljubila isto žensko. Glavna ženska vloga je bila dodeljena Katarini Čas. Če ne bi bilo Frenkovega očeta in nenavadne dediščine, bi brata morda ostala brata, tako pa se zapleteta v zelo slovensko zgodbo. Resnični Frenk je nekega dne potrkal na Pevčeva vrata in se nič kaj vljudno predstavil: »Jaz sem Frenk!” Tako je Metod Pevec pojasnil začetek nastajanja filma. »Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da naj o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu uspel upreti z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi. Zapeljal me je, verjel sem mu in zapisoval njegove zgodbe. Najbrž ni naključje, da sem v tistem času snemal dokumentarni film Dom. Tam je bilo veliko Frenkov, z majhnimi in velikimi začetnicami, pa tudi z drugimi imeni. Zdaj pa: kaj je res? Vsekakor več, kot vidimo na cesti in beremo v časopisih,« so Pevčeve besede povzeli pri Slovenskem filmskem centru.

Producent Danijel Hočevar, ki s Pevcem sodeluje že od prvega celovečernega filma Carmen, je o režiserju povedal, da se v svojem filmskem ustvarjanju večinoma loteva perečih socialnih tem, ki označujejo slovensko realnost vse od osamosvojitve naprej. »Celovečerni film Jaz sem Frenk pa med vsemi njegovimi filmi predstavlja najbolj kompleksno študijo tega, kar se dogaja v naši državi vse od osamosvojitve naprej,« je dodal.

Film Jaz sem Frenk si bomo najverjetneje lahko ogledali šele leta 2019.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

4/15

torek

3/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...