Glavna igralka Katarina Čas z avtorico prispevka, statistko Mašo Likosar

Resnični Frenk potrkal na Pevčeva vrata

Režiserja in scenarista Metoda Pevca slovenski gledalci zagotovo poznamo po večkrat nagrajenem filmu Pod njenim oknom. Tokrat pod njegovo taktirko nastaja film Jaz sem Frenk.

Tržič – Snemanje filma Jaz sem Frenk, ki je v celoti potekalo v Tržiču, so zaključili 30. decembra 2017, po skupno 33 snemalnih dneh. Film nastaja v produkciji Vertiga, koprodukciji Slovenskega filmskega centra, RTV Slovenija, agencij Backroom Production (Srbija) in Trice Films (Makedonija) ter v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film.

Slovenski filmski center napoveduje film o dveh bratih, ki sta različna, kot da prihajata vsak iz svojega kota razklane slovenske družbe. Frenk, ki ga igra Janez Škof, je gostilniški apostol z atavističnimi ostanki komunističnih idej in socialističnih vrednot. Brane, v njegovi vlogi Valter Dragan, je fokusiran na osebni uspeh, zelo uspešno je prilagojen liberalno-kapitalističnim razmeram. Nekoč sta igrala v skupni glasbeni skupini in ljubila isto žensko. Glavna ženska vloga je bila dodeljena Katarini Čas. Če ne bi bilo Frenkovega očeta in nenavadne dediščine, bi brata morda ostala brata, tako pa se zapleteta v zelo slovensko zgodbo. Resnični Frenk je nekega dne potrkal na Pevčeva vrata in se nič kaj vljudno predstavil: »Jaz sem Frenk!” Tako je Metod Pevec pojasnil začetek nastajanja filma. »Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da naj o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu uspel upreti z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi. Zapeljal me je, verjel sem mu in zapisoval njegove zgodbe. Najbrž ni naključje, da sem v tistem času snemal dokumentarni film Dom. Tam je bilo veliko Frenkov, z majhnimi in velikimi začetnicami, pa tudi z drugimi imeni. Zdaj pa: kaj je res? Vsekakor več, kot vidimo na cesti in beremo v časopisih,« so Pevčeve besede povzeli pri Slovenskem filmskem centru.

Producent Danijel Hočevar, ki s Pevcem sodeluje že od prvega celovečernega filma Carmen, je o režiserju povedal, da se v svojem filmskem ustvarjanju večinoma loteva perečih socialnih tem, ki označujejo slovensko realnost vse od osamosvojitve naprej. »Celovečerni film Jaz sem Frenk pa med vsemi njegovimi filmi predstavlja najbolj kompleksno študijo tega, kar se dogaja v naši državi vse od osamosvojitve naprej,« je dodal.

Film Jaz sem Frenk si bomo najverjetneje lahko ogledali šele leta 2019.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°


vlažnost: 67 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/26

nedelja

7/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...