Mija Murovec med svojimi tečajniki ob Miklavževi peki / Foto: Domen Dolenc

Priredila je kuharski tečaj za moške

Mija Murovec z Jezerskega, upokojena učiteljica biologije in gospodinjstva, je v domačem kraju priredila kuharski tečaj za moške. Po štirih srečanjih so si prislužili »diplome« in bodo odslej lahko svojim ženam v pomoč v domačih kuhinjah.

Mija Murovec, upokojena učiteljica biologije in gospodinjstva, je pred leti napisala in ilustrirala knjižico Dobrote palčice Robidovke, v kateri je objavila 14 receptov in pobud za kuharsko ustvarjanje najmlajših. Tokrat je h kuharskemu ustvarjanju povabila skupino moških, svojih sokrajanov.

Jezersko – Miji Murovec, še sveži upokojenki, njena pedagoška žilica kar ne da miru. Poleg ostalih upokojenskih dejavnosti si je konec minulega leta naložila tudi izvedbo kuharskega tečaja za moške, ki so se upokojili, oziroma za tiste, ki so dopoldne doma. Začelo se je pravzaprav s šalo.

»Dvema nekdanjima sošolcema, ki sta me povabila na svoji šestdesetletnici, sem podarila bon za kuharski tečaj. Pridružilo se je še nekaj drugih mojih prijateljev, ki mi vedno pri čem pomagajo, in tako smo ga tudi izpeljali,« je povedala Mija Murovec, ki ima veliko izkušenj z učenjem kuhanja iz svojega šolskega dela, le da so bile tam ekipe nekoliko večje. V svojo kuhinjo je tečajnike sprejela Polona Virnik Karničar s Šenkove domačije. »Sprva smo se malo lovili. Šest kuharjev in jaz. Še v domači kuhinji se ti fantje ne znajdejo najbolje, kaj šele tu. Z malo dobre volje in nekaj hecnimi zapleti je šlo,« je zapisala Mija v decembrskem lokalnem glasilu Pr' Jezer. »Kuhali smo od enajstih do dveh. Kuharji smo potem hrano pojedli in vsak je kosilo nesel še svoji ženi domov. Na prvem tečaju smo skuhali: cvetačno kremno juho, lazanjo, zeljnato solato s fižolom. Na drugem: piščančjo obaro, požgane ajdove žgance in buhteljne. Na tretjem smo pomagali Miklavžu peči piškote. Za kuharje smo pristavili velik lonec ješprenja in spekli pet vrst piškotov. Kako je šlo to od rok? Kot pravim profesionalcem.« Mija dodaja, da so se fantje včasih zahtevnejšim opravilom skušali izogniti s pomivanjem posode, a jim tega ni dopustila. Na četrtem tečaju so pripravili fižolovo kremno juho, pečenko divjega prašička v omaki, kruhove cmoke, zeleno solato s korenčkom in sladico – »ocvrto jajce na špinači«. Zadnji tečaj je bil zvečer, tako da so na večerjo povabili tudi žene kuharjev (in Mijinega moža Matjaža). »Žene so pohvalile soproge za vse, kar so jim dobrega pripravili. Še posebno so bile vesele, ker so sedaj tudi v domačih kuhinjah bolj pogumni,« je dejala Mija, ki je tečajnikom izročila potrdila o uspešno opravljenem kuharskem tečaju. Tečajniki pa so njej izročili potrdilo za »ta bol tršico«.

Med tečajniki je bil tudi Jurij Markič, župan iz preteklega mandata, danes pa občinski svetnik in od lani upokojenec. »Tečaja sem se udeležil, ker sem za rojstni dan dobil bon zanj. V kuhinji nimam izkušenj, zato mi je šlo na tečaju predvsem za to, da bi se tisto, kar bomo skuhali, dalo na koncu pojesti,« je povedal Markič. Žene, ki so se udeležile večerje na zadnjem kuharskem srečanju, so jih dobro ocenile, tudi kuharska učiteljica je vsakemu od njih napisala spodbudno opisno oceno. Možje so na pridobljena (neprenosljiva) potrdila ponosni, kaj pa bo v praksi z njihovim kuhanjem, pa nismo izvedeli. »Žena mi še ni naložila odgovornejše kuhe,« pravi Jurij Markič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/20

petek

6/26

sobota

9/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

OBVESTILA / Stara Fužina, 27. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 27. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Križe, 27. april 2018

Pohod v spomin Janezu Udetu

OBVESTILA / Stara Fužina, 28. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 28. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Bohinj, 28. april 2018

Pohod k slapu Savica

PRIREDITVE / Cerklje, 28. april 2018

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

Ovadba proti Pahorju / 21:09, 26. april

Najbolše bi bilo da naredijo v celi Sloveniji Referendum gdo je za Avstrijo in gdo za Italijo, bomo vsaj normalno začeli živeli.

Zapeljala je s ceste / 21:06, 26. april

Pošteno denarno kazen,odvzem vozniško za minimslno leto dni,in potem še v Avtošolo, seveda denarno Konzen od minimalno 1000€ no vzgor več a...

Kam med prazniki? / 20:59, 26. april

Gdaj pa je dela prosti dan za pokojne Slovence, ki so jih P.pomorili po končani vojni?

Tudi na Golniku prehitri / 20:56, 26. april

Jaz mislim da je pri nas največji Problem Alkohol, in po mojem bi vsakemu pijanemu Vozniku morali odvzeti Vozniško dovoljenhe za minimalno e...

Sindikati za blaginjo vseh / 20:50, 26. april

Dejstvo je eno samo: nihče nikomur več ne verjame.
Cela paleta sindikatov je mirno in pri polni zavesti dopustila, da imajo delavci plač...

Znova v poslansko kandidaturo / 14:27, 26. april

Napaka v prvem odstavku: Jana Jenko je bila nadomestna poslanka, medtem ko je bila najprej v DZ izvoljena mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je...

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!