Mija Murovec med svojimi tečajniki ob Miklavževi peki / Foto: Domen Dolenc

Priredila je kuharski tečaj za moške

Mija Murovec z Jezerskega, upokojena učiteljica biologije in gospodinjstva, je v domačem kraju priredila kuharski tečaj za moške. Po štirih srečanjih so si prislužili »diplome« in bodo odslej lahko svojim ženam v pomoč v domačih kuhinjah.

Mija Murovec, upokojena učiteljica biologije in gospodinjstva, je pred leti napisala in ilustrirala knjižico Dobrote palčice Robidovke, v kateri je objavila 14 receptov in pobud za kuharsko ustvarjanje najmlajših. Tokrat je h kuharskemu ustvarjanju povabila skupino moških, svojih sokrajanov.

Jezersko – Miji Murovec, še sveži upokojenki, njena pedagoška žilica kar ne da miru. Poleg ostalih upokojenskih dejavnosti si je konec minulega leta naložila tudi izvedbo kuharskega tečaja za moške, ki so se upokojili, oziroma za tiste, ki so dopoldne doma. Začelo se je pravzaprav s šalo.

»Dvema nekdanjima sošolcema, ki sta me povabila na svoji šestdesetletnici, sem podarila bon za kuharski tečaj. Pridružilo se je še nekaj drugih mojih prijateljev, ki mi vedno pri čem pomagajo, in tako smo ga tudi izpeljali,« je povedala Mija Murovec, ki ima veliko izkušenj z učenjem kuhanja iz svojega šolskega dela, le da so bile tam ekipe nekoliko večje. V svojo kuhinjo je tečajnike sprejela Polona Virnik Karničar s Šenkove domačije. »Sprva smo se malo lovili. Šest kuharjev in jaz. Še v domači kuhinji se ti fantje ne znajdejo najbolje, kaj šele tu. Z malo dobre volje in nekaj hecnimi zapleti je šlo,« je zapisala Mija v decembrskem lokalnem glasilu Pr' Jezer. »Kuhali smo od enajstih do dveh. Kuharji smo potem hrano pojedli in vsak je kosilo nesel še svoji ženi domov. Na prvem tečaju smo skuhali: cvetačno kremno juho, lazanjo, zeljnato solato s fižolom. Na drugem: piščančjo obaro, požgane ajdove žgance in buhteljne. Na tretjem smo pomagali Miklavžu peči piškote. Za kuharje smo pristavili velik lonec ješprenja in spekli pet vrst piškotov. Kako je šlo to od rok? Kot pravim profesionalcem.« Mija dodaja, da so se fantje včasih zahtevnejšim opravilom skušali izogniti s pomivanjem posode, a jim tega ni dopustila. Na četrtem tečaju so pripravili fižolovo kremno juho, pečenko divjega prašička v omaki, kruhove cmoke, zeleno solato s korenčkom in sladico – »ocvrto jajce na špinači«. Zadnji tečaj je bil zvečer, tako da so na večerjo povabili tudi žene kuharjev (in Mijinega moža Matjaža). »Žene so pohvalile soproge za vse, kar so jim dobrega pripravili. Še posebno so bile vesele, ker so sedaj tudi v domačih kuhinjah bolj pogumni,« je dejala Mija, ki je tečajnikom izročila potrdila o uspešno opravljenem kuharskem tečaju. Tečajniki pa so njej izročili potrdilo za »ta bol tršico«.

Med tečajniki je bil tudi Jurij Markič, župan iz preteklega mandata, danes pa občinski svetnik in od lani upokojenec. »Tečaja sem se udeležil, ker sem za rojstni dan dobil bon zanj. V kuhinji nimam izkušenj, zato mi je šlo na tečaju predvsem za to, da bi se tisto, kar bomo skuhali, dalo na koncu pojesti,« je povedal Markič. Žene, ki so se udeležile večerje na zadnjem kuharskem srečanju, so jih dobro ocenile, tudi kuharska učiteljica je vsakemu od njih napisala spodbudno opisno oceno. Možje so na pridobljena (neprenosljiva) potrdila ponosni, kaj pa bo v praksi z njihovim kuhanjem, pa nismo izvedeli. »Žena mi še ni naložila odgovornejše kuhe,« pravi Jurij Markič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 79 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/8

torek

-4/11

sreda

-3/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...