Mija Murovec med svojimi tečajniki ob Miklavževi peki / Foto: Domen Dolenc

Priredila je kuharski tečaj za moške

Mija Murovec z Jezerskega, upokojena učiteljica biologije in gospodinjstva, je v domačem kraju priredila kuharski tečaj za moške. Po štirih srečanjih so si prislužili »diplome« in bodo odslej lahko svojim ženam v pomoč v domačih kuhinjah.

Mija Murovec, upokojena učiteljica biologije in gospodinjstva, je pred leti napisala in ilustrirala knjižico Dobrote palčice Robidovke, v kateri je objavila 14 receptov in pobud za kuharsko ustvarjanje najmlajših. Tokrat je h kuharskemu ustvarjanju povabila skupino moških, svojih sokrajanov.

Jezersko – Miji Murovec, še sveži upokojenki, njena pedagoška žilica kar ne da miru. Poleg ostalih upokojenskih dejavnosti si je konec minulega leta naložila tudi izvedbo kuharskega tečaja za moške, ki so se upokojili, oziroma za tiste, ki so dopoldne doma. Začelo se je pravzaprav s šalo.

»Dvema nekdanjima sošolcema, ki sta me povabila na svoji šestdesetletnici, sem podarila bon za kuharski tečaj. Pridružilo se je še nekaj drugih mojih prijateljev, ki mi vedno pri čem pomagajo, in tako smo ga tudi izpeljali,« je povedala Mija Murovec, ki ima veliko izkušenj z učenjem kuhanja iz svojega šolskega dela, le da so bile tam ekipe nekoliko večje. V svojo kuhinjo je tečajnike sprejela Polona Virnik Karničar s Šenkove domačije. »Sprva smo se malo lovili. Šest kuharjev in jaz. Še v domači kuhinji se ti fantje ne znajdejo najbolje, kaj šele tu. Z malo dobre volje in nekaj hecnimi zapleti je šlo,« je zapisala Mija v decembrskem lokalnem glasilu Pr' Jezer. »Kuhali smo od enajstih do dveh. Kuharji smo potem hrano pojedli in vsak je kosilo nesel še svoji ženi domov. Na prvem tečaju smo skuhali: cvetačno kremno juho, lazanjo, zeljnato solato s fižolom. Na drugem: piščančjo obaro, požgane ajdove žgance in buhteljne. Na tretjem smo pomagali Miklavžu peči piškote. Za kuharje smo pristavili velik lonec ješprenja in spekli pet vrst piškotov. Kako je šlo to od rok? Kot pravim profesionalcem.« Mija dodaja, da so se fantje včasih zahtevnejšim opravilom skušali izogniti s pomivanjem posode, a jim tega ni dopustila. Na četrtem tečaju so pripravili fižolovo kremno juho, pečenko divjega prašička v omaki, kruhove cmoke, zeleno solato s korenčkom in sladico – »ocvrto jajce na špinači«. Zadnji tečaj je bil zvečer, tako da so na večerjo povabili tudi žene kuharjev (in Mijinega moža Matjaža). »Žene so pohvalile soproge za vse, kar so jim dobrega pripravili. Še posebno so bile vesele, ker so sedaj tudi v domačih kuhinjah bolj pogumni,« je dejala Mija, ki je tečajnikom izročila potrdila o uspešno opravljenem kuharskem tečaju. Tečajniki pa so njej izročili potrdilo za »ta bol tršico«.

Med tečajniki je bil tudi Jurij Markič, župan iz preteklega mandata, danes pa občinski svetnik in od lani upokojenec. »Tečaja sem se udeležil, ker sem za rojstni dan dobil bon zanj. V kuhinji nimam izkušenj, zato mi je šlo na tečaju predvsem za to, da bi se tisto, kar bomo skuhali, dalo na koncu pojesti,« je povedal Markič. Žene, ki so se udeležile večerje na zadnjem kuharskem srečanju, so jih dobro ocenile, tudi kuharska učiteljica je vsakemu od njih napisala spodbudno opisno oceno. Možje so na pridobljena (neprenosljiva) potrdila ponosni, kaj pa bo v praksi z njihovim kuhanjem, pa nismo izvedeli. »Žena mi še ni naložila odgovornejše kuhe,« pravi Jurij Markič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/27

ponedeljek

15/28

torek

14/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 16. julij 2018

Medgeneracijska prireditev

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...