Najzaslužnejši za izid Kmečkega koledarja 2018: Olga Voglauer (levo) in Jasmine Gutovnik

Koledar s kmečko dušo

Eden najprisrčnejših dogodkov, ki jih že nekaj let konec vsakega leta doživljam med Slovenci na Koroškem, je predstavitev koledarja Kmečke izobraževalne skupnosti, ki skrbi za izobraževanje slovenskih in tudi nemško govorečih oziroma dvojezičnih kmetic in kmetov na južnem Koroškem. Koledar, v začetku decembra so v Katoliškem izobraževalnem središču Tinje / Tainach predstavili že enajstega po vrsti, tokrat za leto 2018, ni običajen koledar z dnevi, godovi in vremenskimi znamenji, ampak je nekaj več. V sliki in besedi je popisanih 12 kmetij, ki so z znanjem, iznajdljivostjo in tudi pogumom našle mesto pod soncem. In kot je dejal Miha Zablatnik, kmet iz Biljnovsa / Fellerrsdorfa pri Bilčovsu: »Kmetije, ki jih predstavljamo v tem koledarju, so našle vsaka svojo pot. Imajo lastno predstavo, ki jo uresničujejo in jim je gospodarska podlaga za dobro kmetovanje. Naj nam bodo med drugim vzor in poslužujmo se njihove ponudbe, obiščimo jih in kupujmo pri njih zdravo prehrano.« Veleindustrijski agrarni lobi zmaguje, tudi v zadnjem primeru dovoljenja škropljenja z glifosatom. Kmetije, ki so predstavljene v koledarju, so lahko alternativa temu, je povedal Miha Zablatnik. Motor nastajanja koledarja sta tudi letos vodja projektov pri Kmečki izobraževalni skupnosti Olga Voglauer in vodja pisarne skupnosti Jasmine Gutovnik. Fotografije je prispeval fotograf in oblikovalec Tomo Weiss, za pravilno slovensko besedilo pa je skrbela Vida Obid. Besedila v koledarju so slovenska in nemška, saj Kmečka izobraževalna skupnost zagovarja dvojezičnost. Tudi tokratni koledar sega prek meja Koroške. Kot gost je predstavljena kmetija Pintar iz Čabra v Gorskem kotarju na Hrvaškem, ki se ukvarja s sirarstvom. Morda ste že slišali za njihov sir z imenom činkl ali čabranski škripavac. Sire prodajajo tudi na tržnicah na Reki in v Delnicah.

Poleg Pintarjeve so na koledarju v besedi in sliki predstavljene kmetije Lukner oziroma Steharnig iz Žvabeka / Schwabegga v Podjuni, Interesna skupnost selskih kmetov iz Sel, družina Weber oziroma Činkman iz Želuč / Selkacha nad Bilčovsem, čebelar Erich Ročnik z Obirskega / Ebriacha pri Železni Kapli, kmetija pri Zdovcu iz Senčnega Kraja / Schattenberga pri Pliberku, na kateri gospodari družina Apovnik, kmetija pri Klanfererju iz Štefana na Zilji, ki jo vodi Christiane Halder, kmetija Pachernig oziroma Arih iz Svaten / Schlatten, kmetija Hanzmann iz Škocjana / St. Kanziana, kmetija Falačnik / Aichholzer iz Šmiklavža pri Hodišah, kmetija Jernej iz Črgovč / Tscheberga pri Pliberku in kmetija Gams oziroma Mikl iz Ločila / Harta pri Podkloštru / Arnoldsteinu.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/7

četrtek

1/7

petek

-2/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. januar 2018

Po Krasu

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 18. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Zbilje, 18. januar 2018

Znanje za življenje

PREDAVANJA / Kranj, 18. januar 2018

Jaz, Čarli Čeplin

DELAVNICE / Kranj, 18. januar 2018

Pravilno dihanje in sproščanje s petjem

PREDAVANJA / Lesce, 18. januar 2018

Zelišča v kulinariki

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!