Spominsko ploščo na gospodarskem poslopju domačije Urbanc sta odkrila predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj Anton Rešek in kranjski župan Boštjan Trilar. / Foto: Gorazd Kavčič

V sodelovanju je velika moč

To je na spominski slovesnosti ob odkritju spominske plošče tajnega skladišča orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj na Rupi pri Kranju poudaril kranjski župan Boštjan Trilar.

Rupa – Letošnji praznični dan samostojnosti in enotnosti so v kranjski občini počastili na priložnostni spominski slovesnosti, ko so minuli petek na domačiji Franca in Jane Urbanc na Rupi 15 odkrili spominsko ploščo. Tam je bilo namreč v letu 1991 tajno skladišče orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj.

Spomin na zgodovino je najprej opisal sedanji predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj Anton Rešek, dolgoletni poveljnik enot teritorialne obrambe Kranj. Ta je poudaril, da je bila v odločilnih dnevih vsestranska pomoč prebivalcev za enote na terenu močna moralna in siceršnja podpora ter garancija za kasnejši uspeh, ki je dosegel vrhunec v oktobru leta 1991, ko je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo. »Tokratna slovesnost je ena izmed številnih, s katerimi se želimo zahvaliti pogumnim posameznikom in njihovim družinam, ki so nam pomagali v osamosvojitveni vojni. Ob tej priliki čestitam vsem ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter želim lepo praznovanje in veliko zdravja v novem letu,« je dodal Anton Rešek, na zgodovinska dejstva pa so nato spomnile tudi učenke Osnovne šole Simona Jenka Klara, Manca in Atena, ki so skupaj s profesorico Špelo Rajgelj pripravile kulturni program.

»Današnja prireditev ima svoje domoljubne pa tudi zgodovinske razsežnosti. Malo ljudi in družin bi lahko našteli, ki so za narod pripravljeni žrtvovati tako veliko. Družina Urbanc je bila pripravljena žrtvovati največ, kar lahko človek da za domovino, svoje življenje. Zato se jim najlepše zahvaljujem in čestitam za njihov pogum in njihovo domoljubje,« je povedal slavnostni govornik, župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, in poudaril, da so v zgodovini vsakega naroda dejanja, ki si zaslužijo trajen spomin in spoštovanja. Tudi zato, da se zgodovina ne bi ponovila.

»Zato so takšni dogodki, kot je današnji, izjemno pomembni. Časten odnos si zaslužijo prav vsi, ki so sodelovali in pomagali pa tudi tisti, ki so se z orožjem v rokah uprli takratni Jugoslovanski armadi in velikosrbski politiki. S takimi prireditvami hkrati dokazujemo, da je v sodelovanju velika moč in zato danes izkoriščam priložnost in nas vse skupaj pozivam, da tudi v prihodnje čim več sodelujemo, da smo odprti drug do drugega in da skupaj živimo v lepi in odprti družbi,« je še poudaril župan Boštjan Trilar, nato pa sta z Antonom Reškom odkrila spominsko ploščo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/9

torek

-4/10

sreda

-4/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2018

V Dolenjske Toplice

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 25. januar 2018

Krvodajalska akcija

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...