Spominsko ploščo na gospodarskem poslopju domačije Urbanc sta odkrila predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj Anton Rešek in kranjski župan Boštjan Trilar. / Foto: Gorazd Kavčič

V sodelovanju je velika moč

To je na spominski slovesnosti ob odkritju spominske plošče tajnega skladišča orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj na Rupi pri Kranju poudaril kranjski župan Boštjan Trilar.

Rupa – Letošnji praznični dan samostojnosti in enotnosti so v kranjski občini počastili na priložnostni spominski slovesnosti, ko so minuli petek na domačiji Franca in Jane Urbanc na Rupi 15 odkrili spominsko ploščo. Tam je bilo namreč v letu 1991 tajno skladišče orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj.

Spomin na zgodovino je najprej opisal sedanji predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj Anton Rešek, dolgoletni poveljnik enot teritorialne obrambe Kranj. Ta je poudaril, da je bila v odločilnih dnevih vsestranska pomoč prebivalcev za enote na terenu močna moralna in siceršnja podpora ter garancija za kasnejši uspeh, ki je dosegel vrhunec v oktobru leta 1991, ko je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo. »Tokratna slovesnost je ena izmed številnih, s katerimi se želimo zahvaliti pogumnim posameznikom in njihovim družinam, ki so nam pomagali v osamosvojitveni vojni. Ob tej priliki čestitam vsem ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter želim lepo praznovanje in veliko zdravja v novem letu,« je dodal Anton Rešek, na zgodovinska dejstva pa so nato spomnile tudi učenke Osnovne šole Simona Jenka Klara, Manca in Atena, ki so skupaj s profesorico Špelo Rajgelj pripravile kulturni program.

»Današnja prireditev ima svoje domoljubne pa tudi zgodovinske razsežnosti. Malo ljudi in družin bi lahko našteli, ki so za narod pripravljeni žrtvovati tako veliko. Družina Urbanc je bila pripravljena žrtvovati največ, kar lahko človek da za domovino, svoje življenje. Zato se jim najlepše zahvaljujem in čestitam za njihov pogum in njihovo domoljubje,« je povedal slavnostni govornik, župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, in poudaril, da so v zgodovini vsakega naroda dejanja, ki si zaslužijo trajen spomin in spoštovanja. Tudi zato, da se zgodovina ne bi ponovila.

»Zato so takšni dogodki, kot je današnji, izjemno pomembni. Časten odnos si zaslužijo prav vsi, ki so sodelovali in pomagali pa tudi tisti, ki so se z orožjem v rokah uprli takratni Jugoslovanski armadi in velikosrbski politiki. S takimi prireditvami hkrati dokazujemo, da je v sodelovanju velika moč in zato danes izkoriščam priložnost in nas vse skupaj pozivam, da tudi v prihodnje čim več sodelujemo, da smo odprti drug do drugega in da skupaj živimo v lepi in odprti družbi,« je še poudaril župan Boštjan Trilar, nato pa sta z Antonom Reškom odkrila spominsko ploščo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/27

ponedeljek

15/28

torek

14/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 16. julij 2018

Medgeneracijska prireditev

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...