Spominsko ploščo na gospodarskem poslopju domačije Urbanc sta odkrila predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj Anton Rešek in kranjski župan Boštjan Trilar. / Foto: Gorazd Kavčič

V sodelovanju je velika moč

To je na spominski slovesnosti ob odkritju spominske plošče tajnega skladišča orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj na Rupi pri Kranju poudaril kranjski župan Boštjan Trilar.

Rupa – Letošnji praznični dan samostojnosti in enotnosti so v kranjski občini počastili na priložnostni spominski slovesnosti, ko so minuli petek na domačiji Franca in Jane Urbanc na Rupi 15 odkrili spominsko ploščo. Tam je bilo namreč v letu 1991 tajno skladišče orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj.

Spomin na zgodovino je najprej opisal sedanji predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj Anton Rešek, dolgoletni poveljnik enot teritorialne obrambe Kranj. Ta je poudaril, da je bila v odločilnih dnevih vsestranska pomoč prebivalcev za enote na terenu močna moralna in siceršnja podpora ter garancija za kasnejši uspeh, ki je dosegel vrhunec v oktobru leta 1991, ko je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo. »Tokratna slovesnost je ena izmed številnih, s katerimi se želimo zahvaliti pogumnim posameznikom in njihovim družinam, ki so nam pomagali v osamosvojitveni vojni. Ob tej priliki čestitam vsem ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter želim lepo praznovanje in veliko zdravja v novem letu,« je dodal Anton Rešek, na zgodovinska dejstva pa so nato spomnile tudi učenke Osnovne šole Simona Jenka Klara, Manca in Atena, ki so skupaj s profesorico Špelo Rajgelj pripravile kulturni program.

»Današnja prireditev ima svoje domoljubne pa tudi zgodovinske razsežnosti. Malo ljudi in družin bi lahko našteli, ki so za narod pripravljeni žrtvovati tako veliko. Družina Urbanc je bila pripravljena žrtvovati največ, kar lahko človek da za domovino, svoje življenje. Zato se jim najlepše zahvaljujem in čestitam za njihov pogum in njihovo domoljubje,« je povedal slavnostni govornik, župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, in poudaril, da so v zgodovini vsakega naroda dejanja, ki si zaslužijo trajen spomin in spoštovanja. Tudi zato, da se zgodovina ne bi ponovila.

»Zato so takšni dogodki, kot je današnji, izjemno pomembni. Časten odnos si zaslužijo prav vsi, ki so sodelovali in pomagali pa tudi tisti, ki so se z orožjem v rokah uprli takratni Jugoslovanski armadi in velikosrbski politiki. S takimi prireditvami hkrati dokazujemo, da je v sodelovanju velika moč in zato danes izkoriščam priložnost in nas vse skupaj pozivam, da tudi v prihodnje čim več sodelujemo, da smo odprti drug do drugega in da skupaj živimo v lepi in odprti družbi,« je še poudaril župan Boštjan Trilar, nato pa sta z Antonom Reškom odkrila spominsko ploščo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/20

petek

6/26

sobota

9/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

OBVESTILA / Stara Fužina, 27. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 27. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Križe, 27. april 2018

Pohod v spomin Janezu Udetu

OBVESTILA / Stara Fužina, 28. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 28. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Bohinj, 28. april 2018

Pohod k slapu Savica

PRIREDITVE / Cerklje, 28. april 2018

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

Ovadba proti Pahorju / 21:09, 26. april

Najbolše bi bilo da naredijo v celi Sloveniji Referendum gdo je za Avstrijo in gdo za Italijo, bomo vsaj normalno začeli živeli.

Zapeljala je s ceste / 21:06, 26. april

Pošteno denarno kazen,odvzem vozniško za minimslno leto dni,in potem še v Avtošolo, seveda denarno Konzen od minimalno 1000€ no vzgor več a...

Kam med prazniki? / 20:59, 26. april

Gdaj pa je dela prosti dan za pokojne Slovence, ki so jih P.pomorili po končani vojni?

Tudi na Golniku prehitri / 20:56, 26. april

Jaz mislim da je pri nas največji Problem Alkohol, in po mojem bi vsakemu pijanemu Vozniku morali odvzeti Vozniško dovoljenhe za minimalno e...

Sindikati za blaginjo vseh / 20:50, 26. april

Dejstvo je eno samo: nihče nikomur več ne verjame.
Cela paleta sindikatov je mirno in pri polni zavesti dopustila, da imajo delavci plač...

Znova v poslansko kandidaturo / 14:27, 26. april

Napaka v prvem odstavku: Jana Jenko je bila nadomestna poslanka, medtem ko je bila najprej v DZ izvoljena mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je...

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!