Nekateri preštevajo cente ...

Potreb po pomoči na domu je čedalje več, mnogi uporabniki pa si storitev težko privoščijo in dobesedno preštevajo cente za plačilo, ugotavlja direktorica Doma upokojencev Jesenice Mojca Pavšič.

Jesenice – Pomoč na domu bo v jeseniški občini po novem dražja. Uporabniki bodo za uro pomoči plačevali 3,69 evra (doslej 3,42 evra), Občina Jesenice pa bo obenem nekoliko povišala subvencijo, in sicer s 14,34 na 15,48 evra za vsako uro opravljene storitve. Tako se bo podražitev, do katere je prišlo zaradi dviga plač socialnih oskrbovalk, razdelila med uporabnike in občinski proračun.

Kot je na zadnji seji občinskega sveta, na kateri so odločali o podražitvi, povedala direktorica Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Mojca Pavšič, pomoč na domu za občino Jesenice izvajajo od leta 2000. Po njenih besedah je pogosto prav pomoč na domu odločilnega pomena, da ljudje lahko ostanejo v domačem okolju. Dom starostnikov lahko sprejema osebe, ki so starejše od 65 let, medtem ko je pomoč na domu namenjena tudi mlajšim osebam, ki se zaradi invalidnosti oziroma drugih zdravstvenih težav ne morejo oskrbovati same. Trenutno tovrstno pomoč nudijo 123 uporabnikom, izvaja pa jo 28 socialnih oskrbovalk. Potrebe po tovrstni pomoči se iz leta v leto povečujejo, na eni strani zaradi staranja prebivalstva, obenem pa vse več ljudi v starosti želi čim dlje časa ostati v domačem okolju. Vsak mesec dobijo okrog pet novih uporabnikov, med njimi je vse več tudi mlajših od 65 let, ki zaradi nenadnih bolezni, poškodb, umiranja ne zmorejo več skrbeti sami zase. Kot izvajalci storitve so v jeseniškem domu starostnikov zelo ažurni, saj se na stiske svojcev odzovejo zelo hitro. Ko denimo pride do odpusta bolnika iz bolnišnice, lahko pomoč na domu zagotovijo v roku 24 ur. Kot je poudarila Pavšičeva, pa si mnogi uporabniki pomoč težko privoščijo in dobesedno preštevajo cente za plačilo. Če uporabnik koristi maksimalni obseg ur, je mesečno doslej plačeval 273 evrov, po novem pa bo ta znesek znašal 293 evrov. Nekateri občinski svetniki so ob tem menili, da je dolžnost otrok, da pomagajo ostarelim staršem in jim tudi plačujejo pomoč na domu, če si je starši sami ne morejo privoščiti. Po drugi strani pa je bilo slišati opozorila, da starejši želijo ohraniti avtonomnost in ne želijo obremenjevati otrok z dodatnimi stroški.

»S pomočjo na domu lahko v veliki meri razbremenimo svojce, ki so zaposleni, mnogi so zaradi skrbi za svojca tudi izgoreli ... Ta pomoč je zelo pomembna za ohranjanje kakovosti življenja doma,« je ob tem dejala Pavšičeva in dodala, da bo zaradi staranja prebivalstva v prihodnje treba namenjati še več sredstev za potrebe starostnikov. »Prav je, da sta država in občina pripravljeni na te stiske,« je še opozorila in povedala, da v domu razmišljajo tudi o tem, da bi razvili dodatne programe za starejše in postali gerontološki center.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno oblačno
vlažnost: 43 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

7/24

sreda

10/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. april 2018

Študijski krožek Ločanke

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 24. april 2018

Etnologija, zbirke in prva vojna

PREDAVANJA / Škofja Loka, 24. april 2018

Vstopimo v odnos z najstniki

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...