Nekateri preštevajo cente ...

Potreb po pomoči na domu je čedalje več, mnogi uporabniki pa si storitev težko privoščijo in dobesedno preštevajo cente za plačilo, ugotavlja direktorica Doma upokojencev Jesenice Mojca Pavšič.

Jesenice – Pomoč na domu bo v jeseniški občini po novem dražja. Uporabniki bodo za uro pomoči plačevali 3,69 evra (doslej 3,42 evra), Občina Jesenice pa bo obenem nekoliko povišala subvencijo, in sicer s 14,34 na 15,48 evra za vsako uro opravljene storitve. Tako se bo podražitev, do katere je prišlo zaradi dviga plač socialnih oskrbovalk, razdelila med uporabnike in občinski proračun.

Kot je na zadnji seji občinskega sveta, na kateri so odločali o podražitvi, povedala direktorica Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Mojca Pavšič, pomoč na domu za občino Jesenice izvajajo od leta 2000. Po njenih besedah je pogosto prav pomoč na domu odločilnega pomena, da ljudje lahko ostanejo v domačem okolju. Dom starostnikov lahko sprejema osebe, ki so starejše od 65 let, medtem ko je pomoč na domu namenjena tudi mlajšim osebam, ki se zaradi invalidnosti oziroma drugih zdravstvenih težav ne morejo oskrbovati same. Trenutno tovrstno pomoč nudijo 123 uporabnikom, izvaja pa jo 28 socialnih oskrbovalk. Potrebe po tovrstni pomoči se iz leta v leto povečujejo, na eni strani zaradi staranja prebivalstva, obenem pa vse več ljudi v starosti želi čim dlje časa ostati v domačem okolju. Vsak mesec dobijo okrog pet novih uporabnikov, med njimi je vse več tudi mlajših od 65 let, ki zaradi nenadnih bolezni, poškodb, umiranja ne zmorejo več skrbeti sami zase. Kot izvajalci storitve so v jeseniškem domu starostnikov zelo ažurni, saj se na stiske svojcev odzovejo zelo hitro. Ko denimo pride do odpusta bolnika iz bolnišnice, lahko pomoč na domu zagotovijo v roku 24 ur. Kot je poudarila Pavšičeva, pa si mnogi uporabniki pomoč težko privoščijo in dobesedno preštevajo cente za plačilo. Če uporabnik koristi maksimalni obseg ur, je mesečno doslej plačeval 273 evrov, po novem pa bo ta znesek znašal 293 evrov. Nekateri občinski svetniki so ob tem menili, da je dolžnost otrok, da pomagajo ostarelim staršem in jim tudi plačujejo pomoč na domu, če si je starši sami ne morejo privoščiti. Po drugi strani pa je bilo slišati opozorila, da starejši želijo ohraniti avtonomnost in ne želijo obremenjevati otrok z dodatnimi stroški.

»S pomočjo na domu lahko v veliki meri razbremenimo svojce, ki so zaposleni, mnogi so zaradi skrbi za svojca tudi izgoreli ... Ta pomoč je zelo pomembna za ohranjanje kakovosti življenja doma,« je ob tem dejala Pavšičeva in dodala, da bo zaradi staranja prebivalstva v prihodnje treba namenjati še več sredstev za potrebe starostnikov. »Prav je, da sta država in občina pripravljeni na te stiske,« je še opozorila in povedala, da v domu razmišljajo tudi o tem, da bi razvili dodatne programe za starejše in postali gerontološki center.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/5

sobota

0/11

nedelja

-3/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...