Nekateri preštevajo cente ...

Potreb po pomoči na domu je čedalje več, mnogi uporabniki pa si storitev težko privoščijo in dobesedno preštevajo cente za plačilo, ugotavlja direktorica Doma upokojencev Jesenice Mojca Pavšič.

Jesenice – Pomoč na domu bo v jeseniški občini po novem dražja. Uporabniki bodo za uro pomoči plačevali 3,69 evra (doslej 3,42 evra), Občina Jesenice pa bo obenem nekoliko povišala subvencijo, in sicer s 14,34 na 15,48 evra za vsako uro opravljene storitve. Tako se bo podražitev, do katere je prišlo zaradi dviga plač socialnih oskrbovalk, razdelila med uporabnike in občinski proračun.

Kot je na zadnji seji občinskega sveta, na kateri so odločali o podražitvi, povedala direktorica Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Mojca Pavšič, pomoč na domu za občino Jesenice izvajajo od leta 2000. Po njenih besedah je pogosto prav pomoč na domu odločilnega pomena, da ljudje lahko ostanejo v domačem okolju. Dom starostnikov lahko sprejema osebe, ki so starejše od 65 let, medtem ko je pomoč na domu namenjena tudi mlajšim osebam, ki se zaradi invalidnosti oziroma drugih zdravstvenih težav ne morejo oskrbovati same. Trenutno tovrstno pomoč nudijo 123 uporabnikom, izvaja pa jo 28 socialnih oskrbovalk. Potrebe po tovrstni pomoči se iz leta v leto povečujejo, na eni strani zaradi staranja prebivalstva, obenem pa vse več ljudi v starosti želi čim dlje časa ostati v domačem okolju. Vsak mesec dobijo okrog pet novih uporabnikov, med njimi je vse več tudi mlajših od 65 let, ki zaradi nenadnih bolezni, poškodb, umiranja ne zmorejo več skrbeti sami zase. Kot izvajalci storitve so v jeseniškem domu starostnikov zelo ažurni, saj se na stiske svojcev odzovejo zelo hitro. Ko denimo pride do odpusta bolnika iz bolnišnice, lahko pomoč na domu zagotovijo v roku 24 ur. Kot je poudarila Pavšičeva, pa si mnogi uporabniki pomoč težko privoščijo in dobesedno preštevajo cente za plačilo. Če uporabnik koristi maksimalni obseg ur, je mesečno doslej plačeval 273 evrov, po novem pa bo ta znesek znašal 293 evrov. Nekateri občinski svetniki so ob tem menili, da je dolžnost otrok, da pomagajo ostarelim staršem in jim tudi plačujejo pomoč na domu, če si je starši sami ne morejo privoščiti. Po drugi strani pa je bilo slišati opozorila, da starejši želijo ohraniti avtonomnost in ne želijo obremenjevati otrok z dodatnimi stroški.

»S pomočjo na domu lahko v veliki meri razbremenimo svojce, ki so zaposleni, mnogi so zaradi skrbi za svojca tudi izgoreli ... Ta pomoč je zelo pomembna za ohranjanje kakovosti življenja doma,« je ob tem dejala Pavšičeva in dodala, da bo zaradi staranja prebivalstva v prihodnje treba namenjati še več sredstev za potrebe starostnikov. »Prav je, da sta država in občina pripravljeni na te stiske,« je še opozorila in povedala, da v domu razmišljajo tudi o tem, da bi razvili dodatne programe za starejše in postali gerontološki center.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

8/12

nedelja

4/17

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...