Klemen Belhar / Foto: Tina Dokl

Po seji poklical policijo

Devet podjetij oziroma pravnih oseb v tržiški občini v preteklih letih ni plačevalo odvoza poslovnih odpadkov, med njimi Dentalna medicina Sajovic, ki je v lasti soproge župana Boruta Sajovica. O tem so razpravljali tudi na četrtkovem občinskem svetu, opozicijski svetnik Klemen Belhar pa je zaradi domnevnega verbalnega nasilja policiji prijavil podžupana Dušana Bodlaja.

Tržič – Novo vodstvo Komunale Tržič je s pregledi ugotovilo, da več podjetij in organizacij v občini ni vključenih v sistem ločenega zbiranja poslovnih odpadkov, med drugim podjetje Dentalna medicina Sajovic, ki je v lasti soproge župana Boruta Sajovica. Pri Dentalni medicini Sajovic so pojasnili, da imajo za odvoz posebnih medicinskih odpadkov sklenjene pogodbe s specializiranima zasebnima ponudnikoma, kar bo veljalo še naprej; ta strošek odvoza je letos znašal nekaj več kot dvesto evrov. Kot so še dodali, podjetje drugih poslovnih odpadkov nima. V občinskem Odloku o ravnanju s komunalnimi odpadki pa piše, da se za povzročitelja odpadkov samodejno šteje vsak samostojni podjetnik, ki opravlja dejavnost in razpolaga s poslovnimi prostori, in vsaka pravna oseba, ki razpolaga s poslovnimi prostori. »V podjetju se odgovornosti ne izmikamo in smo sprejeli tudi vključitev v sistem ločevanja in odvoza odpadkov, četudi je za vse poslovne odpadke v podjetju že poskrbljeno s specializiranimi ponudniki odvoza,« so pojasnili pri Dentalni medicini Sajovic, ki je ob vključitvi v sistem Komunali Tržič ponudila plačilo stroškov za desetletno obdobje. Ker to ni mogoče, je podjetje s Komunalo Tržič sklenilo dogovor o donaciji v vrednosti 2.909,43 evra, kolikor bi znašal skupni strošek odvoza nemedicinskih odpadkov. Župan meni, da je dogovor dober zgled odgovornega ravnanja, podjetje njegove soproge pa ne želi, da se ustvarja občutek, da so se izogibali plačilu.

Razprava svetnikov

To vsebino so kot naknadno točko dnevnega reda uvrstili na četrtkovo sejo občinskega sveta. Podžupan Dušan Bodlaj je prepričan, da napaka ni bila storjena namerno oz. z namenom pridobivanja kakršnekoli protipravne premoženjske koristi. Svoj pogled je predstavil tudi svetnik Klemen Belhar: »Župan je v položaju, ki mu omogoča, da bi Komunali Tržič naročil, naj ženini ordinaciji ne računa odvoza odpadkov. Moč za kaj takega mu daje nenavaden in problematičen Odlok o ustanovitvi podjetja Komunala Tržič, d. o. o. Po njem ima župan veliko upravljavskih in nadzornih pristojnosti. Sumu korupcije se ne da izogniti. Madež suma bi nekoliko izprale spremembe omenjenega odloka. Donacija pa je brezpredmetna. Odvoz odpadkov gospe Sajovic je bil plačan, plačali so ga stanovalci bloka. Če komu, bi morala denar povrniti njim. Sicer pa bi bilo bolje, če bi donirala kakšni humanitarni organizaciji.«

Županov opomin

Med Bodlajem in Belharjem se je zapletlo. Povzemamo izjavi obeh. »Podžupan Bodlaj me je med razpravo z županom verbalno napadel. Zavpil je, naj utihnem, naj se ugasnem, da me ima dovolj in še nekaj stvari, ki se jih natančno ne spominjam. Skušal me je utišati na nasilen in poniževalen način. Nad ravnanjem podžupana sem bil zgrožen. Osupel sem tudi nad županovim ravnanjem, ki je meni dal opomin, vedenje podžupana pa je mirno sprejel. Ker so se podobne stvari zgodile že prej, sem se odločil, da podžupanovo vedenje prijavim policiji. Želim, da tudi županovi svetniki sprejmejo, da nekdo misli drugače od njih in svoje politično stališče izraža na primeren in spodoben način,« je povedal Belhar. Bodlaj pa: »Svetnik Belhar je razpravljal in repliciral kar nekajkrat in pri zadnji njegovi zahtevi za repliko je župan, ki je vodil sejo, upravičeno ocenil, da za repliko ni več podlage. Belhar je kljub prepovedi replike in izrečenemu in večkrat ponovljenemu opominu s strani župana še kar razpravljal, zato sem ga pozval, naj neha z nedopustnim početjem in naj ugasne mikrofon, da se bodo lahko tudi drugi svetniki vključili v razpravo. Moj poziv ni bil mišljen kot žaljiv ali kakorkoli neprimeren, zato mi je žal, če ga je Klemen Belhar napačno razumel.« Zaključka (še) ni, Belhar je v zvezi z domnevnim verbalnim nasiljem podal prijavo policiji. Pri Policijski upravi Kranj so potrdili, da tržiški policisti obravnavajo prijavo kršitve javnega reda pri delovanju organa lokalne skupnosti. Postopek še poteka, zato več podatkov še niso mogli posredovati.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 69 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/8

torek

-3/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 22. januar 2018

Pomoč pri uveljavljanju invalidskih pravic

PRIREDITVE / Kranj, 22. januar 2018

Mesečno srečanje HumanUp

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...