Artez, ki je ustvarjal na Skladiščni ulici, je eden največjih umetnikov poslikav na Balkanu.

Poslikave velikih objektov

Velike industrijske površine na Jesenicah dobivajo novo podobo z zidnimi poslikavami, tako imenovanimi murali. »Poslikave se nam zdijo odlična priložnost, da obrnemo industrijsko preteklost v svojo korist,« pravijo jeseniški študenti. Tokrat sta ustvarjala dva mlada umetnika, Te Sera iz Trsta in Artez iz Srbije.

Jesenice – Jesenice so lani dobile največjo ulično poslikavo, tako imenovani mural, ki ga je na pokritem prireditvenem prostoru na Stari Savi naslikal poljski umetnik M-city. Poslikan je bil tudi oporni zid pri železniškem nadvozu, avtorja muralov sta Azram in Lunar. A ker je na Jesenicah industrijskih objektov, ki kar kličejo po tovrstnih poslikavah, še ogromno, so se jeseniški študenti odločili, da bodo s takšnimi projekti nadaljevali. Tako so v sklopu letošnjega Festeelvala, ki sta ga organizirala Mladinski svet Jesenice in Klub jeseniških študentov, povabili dva nova ulična umetnika, Teresso Neppi iz Trsta, ki ustvarja pod umetniškim imenom Te Sera, in srbskega umetnika Arteza, ki je največji mojster uličnih poslikav v regiji.

Te Sera je poslikavo ustvarila ob pokritem prireditvenem prostoru na Stari Savi, Artez pa na objektu na Skladiščni ulici. »Ko so mi poslali fotografije stene, sem opazila, da gre za prehod, da mimo hodijo ljudje, zato sem želela ustvariti motiv, ki mimoidočega ustavi, zatem pa ga napelje, da pogleda naprej in sledi svojim ciljem,« je povedala Te sera. Srbski umetnik Artez pa je v sklopu velike poslikave naslikal dva lika, eden predstavlja naravo, drugi mesto, celota pa ponazarja ravnovesje med naravo in urbanim prostorom.

Kot je povedala Manca Jeršin, so organizatorji Festeelvala opazili, da ljudje Jesenice še vedno dojemajo kot degradirano industrijsko mesto, čeprav so se v zadnjih letih močno spremenile. »Poslikave se nam zdijo odlična priložnost, da obrnemo industrijsko preteklost v svojo korist in površine, ki so ostale iz teh časov, izkoristimo za poslikave. Morda bo prav zaradi poslikav kdo prišel na Jesenice in se na lastne oči prepričal, da so v resnici povsem prijetno mesto. Obenem pa želimo domačinom dati nekaj, na kar bodo lahko ponosni,« je dejala.

Tovrstne velike stenske poslikave javnih površin krasijo mnoga evropska mesta. Po besedah Mance Jeršin bodo projekt v prihodnjih letih nadaljevali in celo razširili. »Glavna težava pa je seveda denar. Poslikave predvsem zaradi materialov in stroškov dvigala niso poceni, naš proračun pa ni velik. Upamo, da bodo v prihodnosti naš trud prepoznala uspešna jeseniška podjetja in nam finančno pomagala,« je dejala. Je pa projekt sofinanciran iz razpisa za turistične prireditve Občine Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 77 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/20

nedelja

13/21

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 24. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Kranj, 24. junij 2018

Kresovanje ob dnevu državnosti na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2018

Praznovanje dneva državnosti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. junij 2018

Odkritje spominske plošče

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !