Artez, ki je ustvarjal na Skladiščni ulici, je eden največjih umetnikov poslikav na Balkanu.

Poslikave velikih objektov

Velike industrijske površine na Jesenicah dobivajo novo podobo z zidnimi poslikavami, tako imenovanimi murali. »Poslikave se nam zdijo odlična priložnost, da obrnemo industrijsko preteklost v svojo korist,« pravijo jeseniški študenti. Tokrat sta ustvarjala dva mlada umetnika, Te Sera iz Trsta in Artez iz Srbije.

Jesenice – Jesenice so lani dobile največjo ulično poslikavo, tako imenovani mural, ki ga je na pokritem prireditvenem prostoru na Stari Savi naslikal poljski umetnik M-city. Poslikan je bil tudi oporni zid pri železniškem nadvozu, avtorja muralov sta Azram in Lunar. A ker je na Jesenicah industrijskih objektov, ki kar kličejo po tovrstnih poslikavah, še ogromno, so se jeseniški študenti odločili, da bodo s takšnimi projekti nadaljevali. Tako so v sklopu letošnjega Festeelvala, ki sta ga organizirala Mladinski svet Jesenice in Klub jeseniških študentov, povabili dva nova ulična umetnika, Teresso Neppi iz Trsta, ki ustvarja pod umetniškim imenom Te Sera, in srbskega umetnika Arteza, ki je največji mojster uličnih poslikav v regiji.

Te Sera je poslikavo ustvarila ob pokritem prireditvenem prostoru na Stari Savi, Artez pa na objektu na Skladiščni ulici. »Ko so mi poslali fotografije stene, sem opazila, da gre za prehod, da mimo hodijo ljudje, zato sem želela ustvariti motiv, ki mimoidočega ustavi, zatem pa ga napelje, da pogleda naprej in sledi svojim ciljem,« je povedala Te sera. Srbski umetnik Artez pa je v sklopu velike poslikave naslikal dva lika, eden predstavlja naravo, drugi mesto, celota pa ponazarja ravnovesje med naravo in urbanim prostorom.

Kot je povedala Manca Jeršin, so organizatorji Festeelvala opazili, da ljudje Jesenice še vedno dojemajo kot degradirano industrijsko mesto, čeprav so se v zadnjih letih močno spremenile. »Poslikave se nam zdijo odlična priložnost, da obrnemo industrijsko preteklost v svojo korist in površine, ki so ostale iz teh časov, izkoristimo za poslikave. Morda bo prav zaradi poslikav kdo prišel na Jesenice in se na lastne oči prepričal, da so v resnici povsem prijetno mesto. Obenem pa želimo domačinom dati nekaj, na kar bodo lahko ponosni,« je dejala.

Tovrstne velike stenske poslikave javnih površin krasijo mnoga evropska mesta. Po besedah Mance Jeršin bodo projekt v prihodnjih letih nadaljevali in celo razširili. »Glavna težava pa je seveda denar. Poslikave predvsem zaradi materialov in stroškov dvigala niso poceni, naš proračun pa ni velik. Upamo, da bodo v prihodnosti naš trud prepoznala uspešna jeseniška podjetja in nam finančno pomagala,« je dejala. Je pa projekt sofinanciran iz razpisa za turistične prireditve Občine Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/6

četrtek

4/7

petek

2/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Preddvor, 13. december 2017

Za otroke

RAZSTAVE / Tržič, 13. december 2017

Steklo

RAZSTAVE / Mengeš, 13. december 2017

Intima

GLEDALIŠČE / Kranj, 13. december 2017

Vreča

PRIREDITVE / Medvode, 13. december 2017

Kos

OBVESTILA / Kranjska Gora, 13. december 2017

Delavnice v Liznjekovi domačiji

PRIREDITVE / Kranj, 13. december 2017

Ogled Centra sonaravne gradnje Gnezdo

 

 
 

 

 
 
 

Levica: dvignimo plače / 11:11, 13. december

Ko delavec prejme zaslužek, najprej poplača dolgove. Teh pa imamo več kot dovolj in ni nobene potrebe po dvigovanju osnovnih plač.

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?