Artez, ki je ustvarjal na Skladiščni ulici, je eden največjih umetnikov poslikav na Balkanu.

Poslikave velikih objektov

Velike industrijske površine na Jesenicah dobivajo novo podobo z zidnimi poslikavami, tako imenovanimi murali. »Poslikave se nam zdijo odlična priložnost, da obrnemo industrijsko preteklost v svojo korist,« pravijo jeseniški študenti. Tokrat sta ustvarjala dva mlada umetnika, Te Sera iz Trsta in Artez iz Srbije.

Jesenice – Jesenice so lani dobile največjo ulično poslikavo, tako imenovani mural, ki ga je na pokritem prireditvenem prostoru na Stari Savi naslikal poljski umetnik M-city. Poslikan je bil tudi oporni zid pri železniškem nadvozu, avtorja muralov sta Azram in Lunar. A ker je na Jesenicah industrijskih objektov, ki kar kličejo po tovrstnih poslikavah, še ogromno, so se jeseniški študenti odločili, da bodo s takšnimi projekti nadaljevali. Tako so v sklopu letošnjega Festeelvala, ki sta ga organizirala Mladinski svet Jesenice in Klub jeseniških študentov, povabili dva nova ulična umetnika, Teresso Neppi iz Trsta, ki ustvarja pod umetniškim imenom Te Sera, in srbskega umetnika Arteza, ki je največji mojster uličnih poslikav v regiji.

Te Sera je poslikavo ustvarila ob pokritem prireditvenem prostoru na Stari Savi, Artez pa na objektu na Skladiščni ulici. »Ko so mi poslali fotografije stene, sem opazila, da gre za prehod, da mimo hodijo ljudje, zato sem želela ustvariti motiv, ki mimoidočega ustavi, zatem pa ga napelje, da pogleda naprej in sledi svojim ciljem,« je povedala Te sera. Srbski umetnik Artez pa je v sklopu velike poslikave naslikal dva lika, eden predstavlja naravo, drugi mesto, celota pa ponazarja ravnovesje med naravo in urbanim prostorom.

Kot je povedala Manca Jeršin, so organizatorji Festeelvala opazili, da ljudje Jesenice še vedno dojemajo kot degradirano industrijsko mesto, čeprav so se v zadnjih letih močno spremenile. »Poslikave se nam zdijo odlična priložnost, da obrnemo industrijsko preteklost v svojo korist in površine, ki so ostale iz teh časov, izkoristimo za poslikave. Morda bo prav zaradi poslikav kdo prišel na Jesenice in se na lastne oči prepričal, da so v resnici povsem prijetno mesto. Obenem pa želimo domačinom dati nekaj, na kar bodo lahko ponosni,« je dejala.

Tovrstne velike stenske poslikave javnih površin krasijo mnoga evropska mesta. Po besedah Mance Jeršin bodo projekt v prihodnjih letih nadaljevali in celo razširili. »Glavna težava pa je seveda denar. Poslikave predvsem zaradi materialov in stroškov dvigala niso poceni, naš proračun pa ni velik. Upamo, da bodo v prihodnosti naš trud prepoznala uspešna jeseniška podjetja in nam finančno pomagala,« je dejala. Je pa projekt sofinanciran iz razpisa za turistične prireditve Občine Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj -8°

pretežno jasno
vlažnost: 65 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-8/-3

nedelja

-15/-4

ponedeljek

-10/-3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. februar 2018

Stara gora iz Šenčurja pri Čedadu

GLEDALIŠČE / Tržič, Lom, 25. februar 2018

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Jesenice, 25. februar 2018

Svete maše na Stari Savi

GLEDALIŠČE / Stražišče pri Kranju, 25. februar 2018

Županova Micka

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 26. februar 2018

Razstava slik radovljiških upokojencev

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Prva je Slovenija / 08:49, 23. februar

Dosmrtni predsednik in obljube, obljube, obljube, le kdo vam bo še verjel??

Umrli, ker so imeli radi domovino / 17:04, 22. februar

da se ve za prave vzroke »njihove krivde«, g. Franc Pintar?? Le kaj to pomeni? Glede na to, da zagovarjate kvizlinge in domobrančke ter glavnega krivca tedanjega časa RKC?

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...