Na parkirišču pred naravnim rezervatom Zelenci so že odstranili hlodovino, v času obnove, ki bo predvidoma zaključena prihodnji mesec, pa bo še zaprto. / Foto: Gorazd Kavčič

Dogovor o parkirišču Zelenci

Občina Kranjska Gora v teh dneh začenja z urejanjem parkirišča pred naravnim rezervatom v Zelencih, potem ko so se z Agrarno skupnostjo Podkoren uspeli dogovoriti, da občina parkirišče vzame v dolgoročni najem.

Podkoren – »Dogovorili smo se, da Občina Kranjska Gora parkirišče vzame v dolgoročni najem,« je povedal župan občine Kranjska Gora Janez Hrovat. Za najemnino bo občina v 18 letih namenila 38 tisoč evrov, z rebalansom proračuna pa so prejšnji teden zagotovili tudi denar za urejanje: 35 tisočakov za preplastitev z asfaltom ter še dodatnih nekaj tisoč evrov za ureditev javne razsvetljave. To občina skupaj z urejanjem razsvetljave na trgu v Ratečah in na pešpoti v Gozdu - Martuljku namenila 17 tisoč evrov. Ob parkirišču bodo uredili še klopi in postavili otroška igrala, v bližnjem objektu, ki je trenutno še v lasti zasebnice in v katerem je do novembra lani deloval gostinski lokal, pa nameravajo urediti sanitarije, ki bodo namenjene vsem obiskovalcem, ne le gostom gostinskega lokala. Del objekta pa naj bi služil tudi kot informacijska točka.

Parkirišče je bilo pred zadnjim zaprtjem zaradi podobnega spora med občino, agrarno skupnostjo in najemnikom oziroma lastnikom lokala zaprto že leta 2012; zdaj so razmerja, kot kaže, urejena za daljše obdobje, s čimer so zadovoljni tudi v agrarni skupnosti. Jože Gregori, predsednik agrarne skupnosti, pri tem poudarja, da so ves čas želeli le delovati kot dobri gospodarji. »Dejstvo je, da ima agrarna skupnost v lasti zemljišča, ki so sredi turističnega kraja in so veliko vredna. Kot dobri gospodarji le želimo ustrezno povračilo za njihovo uporabo,« pojasnjuje.

Oboji, občina in agrarna skupnost, si ob tem želijo, da bi pri urejanju vstopne točke v naravni rezervat Zelenci pomagala tudi država. Zelenci so namreč naravna vrednota državnega pomena, ustanoviteljske pravice in s tem pravice in dolžnosti nad rezervatom pa si na podlagi skupnega zavarovanja delita Ministrstvo za okolje in prostor ter Občina Kranjska Gora.

Parkirišče bo sicer iz varnostnih razlogov zaprto, dokler ne bodo končana obnovitvena dela. Župan Janez Hrovat pričakuje, da bo to že prihodnji mesec. Zadovoljen je, da bodo Zelenci že kmalu spet ponos, ne črna točka Kranjske Gore, ne nazadnje leži tik ob meji z Italijo in je ena prvih znamenitosti, ki jo vidijo tujci ob vstopu v Slovenijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

7/25

sreda

10/19

četrtek

10/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

OBVESTILA / Kranj, 25. april 2018

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...