Kmalu strožje nad oglaševalce

Odlok o oglaševanju in obveščanju v občini Vodice, ki je strožji do kršitev, je občinski svet vrnil v obravnavo pristojnim delovnim telesom.

Vodice – Občinski svet Občine Vodice je na nedavni seji obravnaval odlok o oglaševanju in obveščanju v občini, s katerim se v Vodicah nadejajo, da bodo učinkoviteje sankcionirali nepravilnosti, predvsem nedovoljeno oglaševanje ob avtocesti, glavnih cestah in drugod, kjer ugotavljajo, da se tovrstno početje nezadržno povečuje. »S tem se degradira pristno ruralno okolje in uničuje pogled na naravno območje. S predlaganimi dopolnitvami in spremembami bodo morali izvajalci oglaševanja pridobiti ustrezna dovoljenja, če te naprave in objekti za oglaševanje niso v nasprotju s tem odlokom, v nasprotnem primeru pa jim grozi odstranitev,« so predlagatelji zapisali v obrazložitvi, kjer dodajajo, da bo oglaševanje mogoče izključno na določenih lokacijah in na ustrezen način. Zagrožena kazen v predlogu odloka znaša osemsto evrov za pravne osebe, tristo za fizične osebe oz. samostojne podjetnike, za odgovorne pravne osebe pa dvesto evrov.

Čeprav so se svetniki načeloma strinjali, da je ob razširjajočem se nelegalnem oglaševanju nujno sprejeti strožje ukrepe, ki zajemajo tudi odstranitev nelegalnih objektov za oglaševanje, se je zapletlo pri vsebini odloka. Svetnik Anton Kosec je predlagal, da se poleg medobčinskega inšpektorata med organe nadzora vpišejo tudi gradbena, kmetijska, gozdarska in druge pristojne inšpekcije, kakor je predlagal odbor za komunalo. Prav tako je imel pomisleke, da se v predlagan odlok zgolj prepišejo določene določbe z občinskega prostorskega načrta.

Direktorice občinske uprave Majda Peterlin je pojasnila, da občina ne more predpisati, da nadzor nad njenimi predpisi izvajajo državni organi, ki ukrepajo na podlagi zakona. Poročevalec Aleksander Gantar je k temu dodal, da medobčinski inšpektorat ob ugotovitvi nepravilnosti prijavo odstopi v reševanje pristojni inšpekciji, ki objekt odstrani, medtem ko prepisane določbe iz občinskega prostorskega načrta niso podlaga za ukrepanje medobčinskega inšpektorata, zato so jih prepisali v odlok. Ob tem je svetnik Jože Podgoršek opozoril še, da predlog odloka predvideva, da odločbo o odstranitvi objekta izda medobčinski inšpektorat.

Razpravo je končal župan Aco Franc Šuštar, ki je ugotovil, da predlog ni primeren za sprejem v prvem branju in predlagal, da se vrne v obravnavo pristojnim delovnim telesom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...