Kmalu strožje nad oglaševalce

Odlok o oglaševanju in obveščanju v občini Vodice, ki je strožji do kršitev, je občinski svet vrnil v obravnavo pristojnim delovnim telesom.

Vodice – Občinski svet Občine Vodice je na nedavni seji obravnaval odlok o oglaševanju in obveščanju v občini, s katerim se v Vodicah nadejajo, da bodo učinkoviteje sankcionirali nepravilnosti, predvsem nedovoljeno oglaševanje ob avtocesti, glavnih cestah in drugod, kjer ugotavljajo, da se tovrstno početje nezadržno povečuje. »S tem se degradira pristno ruralno okolje in uničuje pogled na naravno območje. S predlaganimi dopolnitvami in spremembami bodo morali izvajalci oglaševanja pridobiti ustrezna dovoljenja, če te naprave in objekti za oglaševanje niso v nasprotju s tem odlokom, v nasprotnem primeru pa jim grozi odstranitev,« so predlagatelji zapisali v obrazložitvi, kjer dodajajo, da bo oglaševanje mogoče izključno na določenih lokacijah in na ustrezen način. Zagrožena kazen v predlogu odloka znaša osemsto evrov za pravne osebe, tristo za fizične osebe oz. samostojne podjetnike, za odgovorne pravne osebe pa dvesto evrov.

Čeprav so se svetniki načeloma strinjali, da je ob razširjajočem se nelegalnem oglaševanju nujno sprejeti strožje ukrepe, ki zajemajo tudi odstranitev nelegalnih objektov za oglaševanje, se je zapletlo pri vsebini odloka. Svetnik Anton Kosec je predlagal, da se poleg medobčinskega inšpektorata med organe nadzora vpišejo tudi gradbena, kmetijska, gozdarska in druge pristojne inšpekcije, kakor je predlagal odbor za komunalo. Prav tako je imel pomisleke, da se v predlagan odlok zgolj prepišejo določene določbe z občinskega prostorskega načrta.

Direktorice občinske uprave Majda Peterlin je pojasnila, da občina ne more predpisati, da nadzor nad njenimi predpisi izvajajo državni organi, ki ukrepajo na podlagi zakona. Poročevalec Aleksander Gantar je k temu dodal, da medobčinski inšpektorat ob ugotovitvi nepravilnosti prijavo odstopi v reševanje pristojni inšpekciji, ki objekt odstrani, medtem ko prepisane določbe iz občinskega prostorskega načrta niso podlaga za ukrepanje medobčinskega inšpektorata, zato so jih prepisali v odlok. Ob tem je svetnik Jože Podgoršek opozoril še, da predlog odloka predvideva, da odločbo o odstranitvi objekta izda medobčinski inšpektorat.

Razpravo je končal župan Aco Franc Šuštar, ki je ugotovil, da predlog ni primeren za sprejem v prvem branju in predlagal, da se vrne v obravnavo pristojnim delovnim telesom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

5/21

sreda

5/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...