Peposo in calandracca

Tako kot ima vsaka italijanska pokrajina svojo vrsto pašte, ima tudi vsaka svojo vrsto golaža. Peposo ali poprov golaž ali toskanska juha prihaja iz Toskane, calandracca pa iz Furlanije Julijske krajine. Priprava obeh je zelo enostavna, je pa res, da se vsaka kuha precej časa. Za peposo moramo obvezno v možnarju streti cel poper, saj ta doda jedi pravi okus. Ariosto je popularna italijanska mešanica začimb za meso, ki jo uporabljajo za pripravo večine jedi, tudi za caladracco. Mi pa jo lahko nadomestimo tudi s suhimi sestavinami, kot so: sol, rožmarin, česen, žajbelj, brinove jagode, lovor, origano, timijan, majaron in bazilika.

Za peposo potrebujemo: 1 kg govejega mesa (pleče), 3 stroke česna, 1 žličko celega popra, 1 žličko grobe soli, 1 žličko sladkorja, 400 g paradižnika iz pločevinke, 1 dl vode, 2 dl rdečega vina.

Meso narežemo na 3 cm velike kocke, česen na tanke lističe. Poper zdrobimo v možnarju. V globlji pekač (oziroma v lonec, ki je primeren za peko v pečici) položimo meso, potresemo s česnom, poprom, sladkorjem in s soljo. Prelijemo s paradižnikom, vodo in vinom. Vse dobro premešamo, pokrijemo in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, dve uri. Vmes večkrat pomešamo in po potrebi zalijemo z vodo. Golaž vzamemo iz pečice in preden postrežemo, ga pustimo stati 15 minut.

Za calandracco potrebujemo: 0,5 kg govejega mesa, 2 žlici olja, 1 čebulo, 4 stroke česna, 1 žličko mešanice začimb Ariosto, 300 g krompirja, 2 dl belega vina, 4 dl vode.

Krompir olupimo ter ga narežemo na večje kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, meso pa narežemo na majhne ''zrezke'' (približno 3 x 3 x 1 cm) ter jih na rahlo potolčemo in potresemo z mešanico začimb. V loncu segrejemo olje, prepražimo čebulo in česen, popečemo zrezke. Pražimo približno 20 minut, da se čebula in česen razpustita, meso pa spremeni barvo. Dodamo krompir, zalijemo z vrelo vodo in vinom. Zavremo, pokrijemo lonec in kuhamo eno uro in pol.

Nasvet: če želimo bolj gosto omako, polovico krompirja pretlačimo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/14

petek

3/17

sobota

4/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Cerklje, 26. april 2024

Pri Hribarju doma

GLASBA / Kamnik, 26. april 2024

Posebna glasbena izkušnja

PRIREDITVE / Zgornja Sorica, 26. april 2024

Odkritje spominske plošče

IZLETI / Šenčur, 27. april 2024

Bevkov vrh, Ermanovec

PRIREDITVE / Kranj, 27. april 2024

Tradicionalno peš romanje na Brezje

RAZSTAVE / Cerklje, 29. april 2024

Razstava ročnih del

IZLETI / Stari vrh, 30. april 2024

Pomladni pohod

PRIREDITVE / Železniki, 30. april 2024

Pridi po nagelj

 

 
 

 

 
 
 

Še pet županov podprlo Kranj / 18:04, 25. april

Glede na nekajletno padajočo nataliteto prebivalstva bi jeseniška bolnica z manjšo širitvijo zadoščala za celo Gorenjsko. Tudi izobraževalni...

Izračun ogljičnega odtisa / 17:54, 25. april

Slovenija je redko poseljena država. Naša dva milijona prebivalcev proti osmim milijardam prebivalcev kolikor jih je zdaj na našem planetu n...

Še pet županov podprlo Kranj / 14:02, 23. april

Upoštevajte kasnejšo nadgradjo, dogradnjo bolnice čez par let, da bo dovolj zemlje, ne da bi bila slučajno tako utesnjena med stavbami, kot je jeseniška bolnica.

V Kranj in Škofjo Loko so se vrnila električna kolesa / 13:57, 23. april

Nisem uporabnik mestnih koles, se mi pa zdi v redu, da jih je možno uporabljati. Ker vidim kar veliko ljudi, ki se prevažajo z njimi. Ne zdi...

Lekarna Planina II v večjih prostorih / 13:40, 23. april

Ali ni Supernova na Planini 1 ?

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 13:35, 23. april

Servisna knjižica ni vse. Sam recimo redno delam stalno vse servise, vse napake sproti odpravlja mehanik, ker vem, da je brezhiben avto vare...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 08:02, 23. april

Imate prav, gospe in gospodje zdravniki. Obveščam vas, da vas že sedaj ni nikjer. Pravite, da oskrbite približno 50 bolnikov na dan. Se prav...