Dober tek

Prejšnji teden sem se v članku tako razpisala, da nam je za danes ostalo še nadaljevanje o tem, kako uravnavamo energijo želodca. Ljubezen gre skozi želodec, stres pa tudi, zato jejmo počasi. Najprej se umirimo. Prižgimo glasbo, ki nas pomirja. Ali še bolje: preprosto uživajmo v tišini, z mislimi skoncentrirani na hrano, ki jo uživamo. Na želodec si v mislih narišimo velikega smeška, ki nas bo spravil v dobro voljo, preden začnemo jesti, zužito hrano pa obdal z dobro energijo, da jo bo želodec prijazno sprejel in lažje prebavil. Manj je več. Idealna porcija pri enem obroku je velika kot naša pest. Vse, kar je več, raztegne naš želodec. Načini uravnavanja energije želodca:

izogibanje stresu, saj ta zelo negativno vpliva na želodec,

sproščanje in gibanje na svežem zraku,

uravnotežena raznovrstna prehrana (za želodec najpomembnejši so vitamini skupine B – banana, avokado, oreški, semena, kvas, soja, fižol),

želodcu prija po okusu sladka hrana (ne sladkarije!): žita, suho sadje, semena (sončnična, sezamova, bučna, pistacija, indijski oreški),

• masaža AP-točk.

Zakaj je pomembno, da jemo uravnoteženo, da da je naša hrana raznovrstna, da v prehrano vključimo vse skupine živil? V tradicionalni kitajski medicini (TKM) vse v naravi pripada osnovnim petim elementom: les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Lastnosti teh elementov imajo tudi naši notranji organi. Elementu lesa pripadajo jetra in žolčnik, elementu ognja srce, tanko črevo, perikard (srčna ovojnica), trojni grelec. Zemlji pripadata vranica in želodec, elementu kovine pljuča in debelo črev, vodi mehur in ledvice.

Vsakemu od elementov pripada tudi eden od okusov, in sicer lesu kisel okus, ognju grenak okus, zemlji sladek okus, kovini pekoč okus, vodi slan okus.

Jetra in žolčnik potrebujejo kisel okus, srce in tanko črevo grenkega, vranica in želodec sladkega, pljuča in debelo črevo pekočega, ter mehur in ledvice slan okus. Če določene skupine živil povsem izločimo iz svoje prehrane, kar rade predpisujejo razne novodobne diete, na energijskem nivoju ustvarimo neravnovesje v telesu in na dolgi rok posledično tiste organe, ki potrebujejo ta okus, prikrajšamo za del energije, ki ga potrebujejo za svoje kvalitetno in nemoteno delovanje.

Poglejmo si na primer slan okus.

Tako kot je čezmerno soljena hrana nezdrava, bi bilo problematično tudi, če bi sol popolnoma izločili, saj tako mehur in ledvice ne bi dobila dela energije, ki ga pridobita iz hrane slanega okusa. Ne pa presoljenega!

Si kdaj pripravite sveže pečeno tunino? Verjamem, da si jo. Ali jo solite, preden jo daste na krožnik in postrežete in pojeste? Dajte jo naslednjič, ko jo boste pripravili najprej poskusiti. Videli oziroma okusili boste, da je že slana ter je sploh ne treba več soliti. Ste opazili, da so na primer bučke, korenje in rumena koleraba po okusu naravno sladki?

Ker hrano večinoma solimo že med pripravo, ji sploh ne damo možnosti – in sebi seveda tudi ne – da nas preseneti in zapelje s svojimi prvinskimi okusi. Tako povzročimo, da je vse, kar jemo, bolj ali manj slano, preostale izvorne okuse in odtenke okusov pa s tem prekrijemo. Tako se hitro ujamemo v začarani krog, ko moramo soliti vedno več.

In zdaj domača naloga do naslednjega tedna. Če si upate, seveda.

Se lahko pri kuhanju popolnoma odpoveste soljenju hrane? S tem boste dosegli dvoje: »prečistili« boste svoje brbončice in videli boste, kako občutno manj soljeno hrano boste prenesli in potrebovali po samo tednu dni. Drugi učinek je ta, da boste začutili, kakšni so izvorni okusi druge hrane. Namesto soli v tem tednu uporabljajte začimbe po svojem okusu, ki bodo poudarile prvinske okuse hrane, ki jo boste pripravljali.

Dober tek!

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

delno oblačno
vlažnost: 37 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/14

petek

2/10

sobota

-1/13

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

PRIREDITVE / Mojstrana, 19. april 2024

Nepal – dežela himalajskih velikanov

PRIREDITVE / Medvode, 19. april 2024

Evropski teden mladih

PRIREDITVE / Adergas, 19. april 2024

Večer otroškega kamišibaja

OBVESTILA / Britof, 20. april 2024

Blagoslov koles

OBVESTILA / Šenčur, 20. april 2024

Spominska plošča Janezu Mlakarju

PRIREDITVE / Adergas, 20. april 2024

Ljudske pesmi v evropskem prostoru

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

 

 
 

 

 
 
 

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...