Župan odslej trmasto vztraja pri vodi izpod Karavank. / Foto: The Okl

V Kranju živ teater

V Kranju in okolici se vrstijo dogodki, ki najavljajo dneve slovenskega teatra. Poželi so veliko zanimanje slovenskih medijev, saj je bilo mesto z živim teatrom nekaj dni uvodna novica informativnih oddaj in je zavzemalo prve strani časnikov.

V Prešernovem gledališču v Kranju se v teh dneh intenzivno pripravljajo na tradicionalni Teden slovenske drame, ki se bo konec meseca začel v Kranju. Letos so jim pri promociji festivala po desni na pomoč prihiteli občani in gostujoči igralci iz drugih gorenjskih občin. Mesto je že mesec dni pred začetkom nekako zaživelo s festivalom, saj smo že bili priča nekaj uvodnim predstavam. Živi teater, ki smo ga v gorenjski prestolnici in okolici gostili v preteklih dneh, so odlično pokrili tudi vsi slovenski mediji. S tem smo si v stari gorenjski maniri zagotovili tudi brezplačno oglaševanje in promocijo. Saj veste – denarja za reklamo je vedno premalo.

Tako so najprej v Šenčurju, tik ob meji s kranjsko občino, pripravili praktični prikaz vožnje traktorjev v krožnem prometu. Na licu mesta so bile prikazane različne tehnike vožnje skozi krožišče od uvoza, večkratnega kroženja do izvoza. Z nekaj scenskimi in glasbenimi vložki je dogodek požel precej zanimanja, saj si ga je po nekaterih ocenah ogledalo več kot tri tisoč obiskovalcev.

Sledil je dogodek v kranjskem dijaškem domu, kjer je bila na ogled dramska priredba sicer znane tudi v Sloveniji večkrat igrane komedije Hrup za odrom. Dramatičen zaplet je sledil že na prvi vaji, ko se igralska zasedba in mnogi drugi sodelujoči v predstavi nikakor niso strinjali z zamislimi režiserke predstave. Pri tem so posredno sodelovali tudi nekateri profesorji z druge gimnazije v mestu, ki nosi ime po ekonomskem migrantu Francetu Prešernu. Vemo namreč, da je ta svoj čas prišel v Kranj predvsem zato, ker mu je takratni cesar tu ponudil delovno mesto. Predstave tako ne bo.

Uvodni ton prihodnjim festivalskim dogodkom pa je že v dneh po slovenskem kulturnem prazniku dal kranjski župan Trilar, ki je v ljudski igri na prostem nevede uporabljal pravo pijačo ne pa obarvane vode, kot jo sicer pijejo v gledaliških predstavah. Predstava je sicer imela velik odmev, ugotovljeno pa je bilo, da ni primerna za ponovitve. Župan bo igralsko kariero tako nadaljeval v drugih predstavah.

V kranjski soseščini v Škofji Loki pa so odlično komedijo pripravili policaji. Pripravljali so jo na skrivaj, mimo oči javnosti, sedmi čut jo je namignil le Malemu Bratu (Gorenjski glas, 4. decembra 2015), predstava pa je po treh mesecih v teh dneh tudi na ogled z vsakodnevnimi ponovitvami. Pri scenariju je menda sodeloval tudi neki Edward Snowden, igra je gledljiva, sedem igralcev je odlično odigralo svoje vloge, kot kaže pa so bili pri tem tudi promocijsko preveč uspešni. Menda je ena večjih hollywoodskih produkcijskih hiš že odkupila pravice za film, šlo pa naj bi za priredbo enega od znanih filmov, kot so: Sedem veličastnih, Sedem samurajev, Osem podlih (če bodo dobili še enega igralca ...), posneli pa bodo tudi otroški priredbi z naslovom Sneguljčica in sedem palčkov oziroma Volk in sedem kozličkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/15

torek

6/13

sreda

7/11

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Naklo, 13. november 2018

Bachova cvetna terapija

OBVESTILA / Naklo, 13. november 2018

Predstavitev waldorfske pedagogike in igralna urica

OBVESTILA / Preddvor, 13. november 2018

Merjenje krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 13. november 2018

Oman

OBVESTILA / Rateče, 13. november 2018

Otroštvo v Ratečah

 

 
 

 

 
 
 

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!

Nadgradnja železniške proge / 18:41, 10. november

Kot nadgradnjo se razumeva povečana hitrost ali dodaten tir. Ali bo dodaten tir ali ne? Edino to je smiselno glede na kronične zamude gorenjskih potniških vlakov, vse ostalo je samo demagogija.