Župan odslej trmasto vztraja pri vodi izpod Karavank. / Foto: The Okl

V Kranju živ teater

V Kranju in okolici se vrstijo dogodki, ki najavljajo dneve slovenskega teatra. Poželi so veliko zanimanje slovenskih medijev, saj je bilo mesto z živim teatrom nekaj dni uvodna novica informativnih oddaj in je zavzemalo prve strani časnikov.

V Prešernovem gledališču v Kranju se v teh dneh intenzivno pripravljajo na tradicionalni Teden slovenske drame, ki se bo konec meseca začel v Kranju. Letos so jim pri promociji festivala po desni na pomoč prihiteli občani in gostujoči igralci iz drugih gorenjskih občin. Mesto je že mesec dni pred začetkom nekako zaživelo s festivalom, saj smo že bili priča nekaj uvodnim predstavam. Živi teater, ki smo ga v gorenjski prestolnici in okolici gostili v preteklih dneh, so odlično pokrili tudi vsi slovenski mediji. S tem smo si v stari gorenjski maniri zagotovili tudi brezplačno oglaševanje in promocijo. Saj veste – denarja za reklamo je vedno premalo.

Tako so najprej v Šenčurju, tik ob meji s kranjsko občino, pripravili praktični prikaz vožnje traktorjev v krožnem prometu. Na licu mesta so bile prikazane različne tehnike vožnje skozi krožišče od uvoza, večkratnega kroženja do izvoza. Z nekaj scenskimi in glasbenimi vložki je dogodek požel precej zanimanja, saj si ga je po nekaterih ocenah ogledalo več kot tri tisoč obiskovalcev.

Sledil je dogodek v kranjskem dijaškem domu, kjer je bila na ogled dramska priredba sicer znane tudi v Sloveniji večkrat igrane komedije Hrup za odrom. Dramatičen zaplet je sledil že na prvi vaji, ko se igralska zasedba in mnogi drugi sodelujoči v predstavi nikakor niso strinjali z zamislimi režiserke predstave. Pri tem so posredno sodelovali tudi nekateri profesorji z druge gimnazije v mestu, ki nosi ime po ekonomskem migrantu Francetu Prešernu. Vemo namreč, da je ta svoj čas prišel v Kranj predvsem zato, ker mu je takratni cesar tu ponudil delovno mesto. Predstave tako ne bo.

Uvodni ton prihodnjim festivalskim dogodkom pa je že v dneh po slovenskem kulturnem prazniku dal kranjski župan Trilar, ki je v ljudski igri na prostem nevede uporabljal pravo pijačo ne pa obarvane vode, kot jo sicer pijejo v gledaliških predstavah. Predstava je sicer imela velik odmev, ugotovljeno pa je bilo, da ni primerna za ponovitve. Župan bo igralsko kariero tako nadaljeval v drugih predstavah.

V kranjski soseščini v Škofji Loki pa so odlično komedijo pripravili policaji. Pripravljali so jo na skrivaj, mimo oči javnosti, sedmi čut jo je namignil le Malemu Bratu (Gorenjski glas, 4. decembra 2015), predstava pa je po treh mesecih v teh dneh tudi na ogled z vsakodnevnimi ponovitvami. Pri scenariju je menda sodeloval tudi neki Edward Snowden, igra je gledljiva, sedem igralcev je odlično odigralo svoje vloge, kot kaže pa so bili pri tem tudi promocijsko preveč uspešni. Menda je ena večjih hollywoodskih produkcijskih hiš že odkupila pravice za film, šlo pa naj bi za priredbo enega od znanih filmov, kot so: Sedem veličastnih, Sedem samurajev, Osem podlih (če bodo dobili še enega igralca ...), posneli pa bodo tudi otroški priredbi z naslovom Sneguljčica in sedem palčkov oziroma Volk in sedem kozličkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 65 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/21

sobota

1/22

nedelja

1/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 20. april 2019

Blagoslov jedi

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. april 2019

Blagoslov jedi

PREDAVANJA / Kranj, 20. april 2019

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 21. april 2019

Velika noč na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. april 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 22. april 2019

Maistrov Zavrh v Slovenskih goricah

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.