Župan odslej trmasto vztraja pri vodi izpod Karavank. / Foto: The Okl

V Kranju živ teater

V Kranju in okolici se vrstijo dogodki, ki najavljajo dneve slovenskega teatra. Poželi so veliko zanimanje slovenskih medijev, saj je bilo mesto z živim teatrom nekaj dni uvodna novica informativnih oddaj in je zavzemalo prve strani časnikov.

V Prešernovem gledališču v Kranju se v teh dneh intenzivno pripravljajo na tradicionalni Teden slovenske drame, ki se bo konec meseca začel v Kranju. Letos so jim pri promociji festivala po desni na pomoč prihiteli občani in gostujoči igralci iz drugih gorenjskih občin. Mesto je že mesec dni pred začetkom nekako zaživelo s festivalom, saj smo že bili priča nekaj uvodnim predstavam. Živi teater, ki smo ga v gorenjski prestolnici in okolici gostili v preteklih dneh, so odlično pokrili tudi vsi slovenski mediji. S tem smo si v stari gorenjski maniri zagotovili tudi brezplačno oglaševanje in promocijo. Saj veste – denarja za reklamo je vedno premalo.

Tako so najprej v Šenčurju, tik ob meji s kranjsko občino, pripravili praktični prikaz vožnje traktorjev v krožnem prometu. Na licu mesta so bile prikazane različne tehnike vožnje skozi krožišče od uvoza, večkratnega kroženja do izvoza. Z nekaj scenskimi in glasbenimi vložki je dogodek požel precej zanimanja, saj si ga je po nekaterih ocenah ogledalo več kot tri tisoč obiskovalcev.

Sledil je dogodek v kranjskem dijaškem domu, kjer je bila na ogled dramska priredba sicer znane tudi v Sloveniji večkrat igrane komedije Hrup za odrom. Dramatičen zaplet je sledil že na prvi vaji, ko se igralska zasedba in mnogi drugi sodelujoči v predstavi nikakor niso strinjali z zamislimi režiserke predstave. Pri tem so posredno sodelovali tudi nekateri profesorji z druge gimnazije v mestu, ki nosi ime po ekonomskem migrantu Francetu Prešernu. Vemo namreč, da je ta svoj čas prišel v Kranj predvsem zato, ker mu je takratni cesar tu ponudil delovno mesto. Predstave tako ne bo.

Uvodni ton prihodnjim festivalskim dogodkom pa je že v dneh po slovenskem kulturnem prazniku dal kranjski župan Trilar, ki je v ljudski igri na prostem nevede uporabljal pravo pijačo ne pa obarvane vode, kot jo sicer pijejo v gledaliških predstavah. Predstava je sicer imela velik odmev, ugotovljeno pa je bilo, da ni primerna za ponovitve. Župan bo igralsko kariero tako nadaljeval v drugih predstavah.

V kranjski soseščini v Škofji Loki pa so odlično komedijo pripravili policaji. Pripravljali so jo na skrivaj, mimo oči javnosti, sedmi čut jo je namignil le Malemu Bratu (Gorenjski glas, 4. decembra 2015), predstava pa je po treh mesecih v teh dneh tudi na ogled z vsakodnevnimi ponovitvami. Pri scenariju je menda sodeloval tudi neki Edward Snowden, igra je gledljiva, sedem igralcev je odlično odigralo svoje vloge, kot kaže pa so bili pri tem tudi promocijsko preveč uspešni. Menda je ena večjih hollywoodskih produkcijskih hiš že odkupila pravice za film, šlo pa naj bi za priredbo enega od znanih filmov, kot so: Sedem veličastnih, Sedem samurajev, Osem podlih (če bodo dobili še enega igralca ...), posneli pa bodo tudi otroški priredbi z naslovom Sneguljčica in sedem palčkov oziroma Volk in sedem kozličkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 68 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.