Na dogodku je bilo mogoče preizkusiti tudi virtualno izkušnjo potresa. / Foto: Tina Dokl

Izračun ogljičnega odtisa

Okoljevarstvena nevladna organizacija Umanotera je ob letošnjem dnevu Zemlje objavila prenovljen kalkulator ogljičnega odtisa, ki omogoča izračun ogljičnega odtisa posameznika, uporabiti pa ga je mogoče tudi za določitev skupnega ogljičnega odtisa gospodinjstva.

Za lažjo predstavo, kako velik je naš ogljični odtis, kalkulator izračunani ogljični odtis uporabnika primerja z letnimi emisijami povprečnega prebivalca Slovenije in Evropske unije, poleg tega pa še ZDA kot primera energetsko potratne industrializirane države.

Ljubljana – »Izračun ogljičnega odtisa je lahko streznitev, saj pokaže, da za prehod v podnebno nevtralnost niso zadosti kozmetični ukrepi, ampak so potrebne temeljite spremembe na ravni posameznika in družbe,« opozarja Renata Karba iz Umanotere, ki je obenem poudarila, da namen kalkulatorja ni frustrirati, ampak posameznike opolnomočiti, da se poleg sprememb svojega življenjskega sloga kot aktivni državljani zavzamejo za družbene spremembe, ki prispevajo k zmanjšanju sistemskih emisij, na primer za razogljičenje industrije, izboljšanje javnega prevoza in prehod na podnebju prijaznejšo oskrbo s hrano.

Izračun ogljičnega odtisa, pojasnjujejo pri Umanoteri, je prvi korak pri upravljanju z emisijami toplogrednih plinov. »Posebnost Umanoterinega kalkulatorja je, da poleg emisij, na katere ima posameznik neposreden vpliv, upošteva tudi sistemske emisije, kot so emisije zaradi transporta blaga, industrijske proizvodnje, ravnanja z odpadki in delovanja javnega sektorja. Izračun ogljičnega odtisa pokaže, s čim povzročamo največje emisije toplogrednih plinov, in omogoča načrtovanje ukrepov za njihovo zmanjšanje.« Kalkulator so zato opremili tudi z nasveti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Ogljični odtis po eni strani ponazarja količino emisij toplogrednih plinov, ki so posledica življenjskega sloga posameznika, po drugi strani pa ponazarja tudi posamezniku pripadajoči delež sistemskih emisij, na katere nimamo neposrednega vpliva, a smo zanje soodgovorni, saj uživamo koristi dejavnosti, pri katerih nastajajo, so razložili.

Za lažjo predstavo, kako velik je naš ogljični odtis, kalkulator izračunani ogljični odtis uporabnika primerja z letnimi emisijami povprečnega prebivalca Slovenije in Evropske unije, poleg tega pa še ZDA kot primera energetsko potratne industrializirane države in Indije kot primera države globalnega juga.

»Ne nazadnje kalkulator izračunani ogljični odtis posameznika primerja tudi z vrednostjo, h kateri v Sloveniji težimo na poti v podnebno nevtralnost. Slovenija bo podnebno nevtralna družba, ko emisije toplogrednih plinov ne bodo presegale zmožnosti slovenskih naravnih ponorov – gozdov in travinja, da ogljikov dioksid odstranijo iz ozračja,« so pojasnili pri Umanoteri in dodali, da za doseganje podnebne nevtralnosti ogljični odtis povprečnega prebivalca Slovenije ne sme biti večji od 1,25 tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na leto. Za lažjo predstavo: Že same sistemske emisije so leta 2021 znašale približno štiri tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na prebivalca Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/21

torek

12/19

sreda

9/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

DELAVNICE / Kranj, 21. maj 2024

Delavnica izdelave odeje krpanke

IZLETI / Cerklje, 21. maj 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 21. maj 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kokrica, 21. maj 2024

Okrogla miza

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

 

 
 

 

 
 
 

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame