Klemen Ptičak in Til Pleterski / Foto: Alenka Brun

Kaj imata skupnega Mehika in Jezersko

Nedavno so
v ljub­ljanski Taqueriji Uno­más pripravili uradno odprtje. Ime izhaja iz besed »uno más«, kar v prevodu pomeni »še enega«. Z avtentičnimi mehiškimi takosi in napitki, kot sta »horchata« iz riževega mleka, cimeta, vanilje ter tu še mandljev in osvežilna »agua de jamaica« iz posušenih cvetov hibiskusa in sveže stisnjenega soka grenivke, je lokal ne le obogatil ponudbo prestolnice na področju ulične hrane, temveč prijetno presenetil tudi tiste, ki smo takose in omenjene napitke okušali prvič. Takerijo sta ustanovila Klemen Ptičak in Til Pleterski, ki sta v Sloveniji pred dobrim desetletjem začela s Hood Burgerjem.

Tortilje iz posebne mase »nixtamalizade« pripravljajo sproti, prav tako sami pripravljajo vse drugo, velik del sestavin je celo slovenskega izvora. Plod lastnega razvoja so vse marinade, omake, guacamole, imajo tudi svojega mesarja in mesnico za pripravo mesa.

Ob odprtju smo pokusili takose »al pastor« z marinirano svinjino in ananasom, »carne asada« z govedino in omako guacamole, »vegetal« s popečeno pekočo zeleno papriko, mene pa je najbolj navdušil »tacos pescado« z osličem v pivski tempuri.

Fanta sta se v pripravi takosov najprej preizkušala v domačih kuhinjah, a kmalu ugotovila, da brez raziskovalnega obiska Mehike ne bo šlo. Tam sta prišla do zanimivih spoznanj. Mehiška hrana recimo ni tako pekoča, kot si predstavljamo, niti ne tako močno začinjena, okusi so pa izjemno bogati, kar izvira predvsem iz načinov priprave mesa in prave kombinacije dodatkov, je pojasnil Til Pleterski. »V Mehiki poznajo ogromno takosov, ki se razlikujejo po vrsti mesa in predvsem načinu priprave. Za kralja takosov velja 'al pastor', ki ga pripravljajo na vertikalnem žaru, imenovanem trompo, nam bolj znanem kot kebab. Tri različne smo morali kupiti, da smo našli pravega, pravilnega rezanja mesa z njega pa se še vedno učimo,« pa je povedal Klemen Ptičak.

In potem med vso to pripovedjo nekdo omeni jamo na Jezerskem.

Eden od poskusov je namreč košček daljne Mehike prinesel tudi na Jezersko, kjer sta fanta pripravila čisto pravo »barbacoo«, jed, ki jo v Mehiki začnejo pripravljati v petek zvečer, da je nared naslednje jutro, ko se vrnejo z zabav. Skopljejo jamo, jo obložijo z opeko, v njej zakurijo ogenj in počakajo, da se opeka tako močno segreje, da ustvari pečico. Na Jezerskem ima eden od fantov vikend in so se lotili poskusa, le da so pripravili piknik. Ko je bila jama nared in opeka segreta, so vanjo postavili kotel s čebulo, zelenjavo, čičeriko, rižem in začimbami, na rešetko nad kotel pa položili jagenjčka in ga prekrili z bananinimi listi, saj agavinih, ki jih uporabijo v Mehiki, pri nas niso dobili. Med počasno peko mesa v kotel kapljajo sokovi, takosi »barbacoa« pa se nato pojedo s »salso boracha« (»pijano« salso, ki vsebuje alkoholno pijačo, narejeno iz agave) in čudovito juho iz kotla. »Boljšega zdravila po zabavni noči si ne morete predstavljati,« se je še namuznil Til Pleterski.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 48 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/22

sobota

9/22

nedelja

11/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Duplje, 11. maj 2024

Pomladno finfranje in Rokovnjaški tek

GLEDALIŠČE / Podnart, 11. maj 2024

Verbšna

IZLETI / Kranj, 11. maj 2024

Izlet na Šilentabor

GLASBA / Kranj, 12. maj 2024

Koncert Ansambla Kolo

PRIREDITVE / Kranj, 13. maj 2024

Letni časi

IZLETI / Cerklje, 14. maj 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 14. maj 2024

Kolesarjenje DU Kranj

PRIREDITVE / Naklo, 14. maj 2024

Na Ajdno

 

 
 

 

 
 
 

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 21:18, 7. maj

Avtomobili so od dveh do sedmih let v garanciji. Torej uradni servisi. Ne razumem pa njihovih cen, npr. olja. Pri njih liter kvalitetnega ol...

Blejskega gradu ne dajo / 19:29, 6. maj

Zakaj se morajo z vsako vlado spreminjati zakoni in predpisi? Ta vlada je centralistična, zato Blejci pazite kaj sprejemate, ker vas bodo oskubili. Gre se samo za denar.

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 08:11, 29. april

Elan naj na obstoječem ogromnem makadanskem parkirišču zgradi parkirno hišo v treh etažah in del parkirišč nameni obiskovalcem Begunj ( Avse...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 08:04, 29. april

Kar imam jaz izkušnje z uradnimi in neuradnimi servis, je na koncu servisiranje na neuradnem servisu veliko dražje.

Makadamska cesta okoli Brda / 22:50, 27. april

Samo prosim odgovorne, naj cesto ne asfaltirajo. Sicer je potem nobel, ampak poleti pa oddaja pretirano vročino in kaj je lepšega in bolj ko...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 18:57, 27. april

Svoje avte vedno vozim na uradni servis, ker sem imel v daljni preteklosti slabe izkušnje z univerzalnimi mehaniki. Kvaliteta mehanikov se ...