Na Bledu želijo zagotoviti javni red in mir ter spoštovanje okolja ob obali Blejskega jezera. / Foto: Tina Dokl, arhiv Gorenjskega glasa

Za večji red ob obali Blejskega jezera

Na Bledu si letos poleti obetajo zelo dober obisk, česar se tako na blejski občini kot Javnem zavodu Turizem Bled veselijo. Ob tem si bodo prizadevali za spoštovanje reda ob obali Blejskega jezera.

Bled je zlata destinacija Zelene sheme slovenskega turizma, že vrsto let je tudi del projekta Zero waste.

Bled – Na Bledu si bodo v luči občutljivosti naravne in kulturne dediščine tudi letos prizadevali, da bosta obisk in ogled znamenitosti spoštljiva in okolju primerna. »Parki ob jezeru niso namenjeni sončenju in kopanju, pač pa nudijo pestro parkovno ureditev, namenjeno sprehodom in uživanju v blejskih razgledih, hkrati pa so s svojo vegetacijo podpora jezeru,« so poudarili na Turizmu Bled, kjer so pred sezono pripravili Zeleno pismo vsem prijateljem Bleda, ki so ga objavili na spletni strani destinacije. V njem so med drugim vse obiskovalce in goste prosili, naj tako kot domačini spoštujejo red ob jezeru. Obenem jih pozivajo, da svoj obisk načrtujejo in si vstopnico rezervirajo pravočasno, s čimer se bodo izognili gneči, upravljavcem znamenitosti pa zagotovili lažje upravljanje.

Vzpostavitev reda ob obali Blejskega jezera je tudi ena od prednostnih nalog blejskega župana Antona Mežana. »Že v času letošnje poletne sezone želimo zagotoviti javni red in mir ter spoštovanje okolja ob jezeru, predvsem med Grajskim kopališčem in Hotelom Toplice, kjer striktno ne bomo dovolili nobenega kopanja, poležavanja, sedenja na travi in piknikov,« je dejal Mežan in dodal, da je predvideva tudi zaposlitev sezonskega varuha parkov, ki bo ljudi poleg prostovoljcev akcije Vprašaj me, sem domačin opozarjal na pravilno obnašanje. O pravilih pa jih nameravajo obveščati še na druge načine, kot denimo s QR kodami na parkomatih. »Z Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom bomo spoštovanje pravil preverjali, in če bo treba, tudi sankcionirali,« je dodal.

Na Bledu bo letošnja poletna sezona predvsem s prometnega vidika še zahtevnejša, saj poteka gradnja dolgo pričakovane južne razbremenilne ceste, sicer državna investicija, ki bo tranzicijski promet proti Bohinju speljala proč od Blejskega jezera in proč od središča Bleda. Promet bo po blejski vpadnici zaradi gradnje potekal po dveh zoženih pasovih. »Cesta je za Bled izjemnega pomena, saj bo omogočila obnovo kanalizacijskega sistema na Ljubljanski cesti in zaporo jezerske sklede za motorni promet,« so pojasnili na Turizmu Bled. V pismu so med drugim opozorili, da se na eni izmed najbolj obiskanih poti ob jezeru, med predorom Mlino in vasjo Mlino, podira pločnik, ki poteka nad gladino Blejskega jezera. Pločnik bo občina obnovila predvidoma jeseni, saj je zaradi del potrebna zapora polovice cestišča, česar pa poleti ni mogoče storiti. Ob tem je blejski župan Anton Mežan pojasnil, da bo obnova vredna približno pol milijona evrov.

Vračajo se harmonikarji

Začetek poletne sezone na Bledu, ki ga je ameriška medijska hiša CNN uvrstila med 25 najlepših destinacij sveta, bodo letos zaznamovali z dvodnevnim harmonikarskim dogodkom. »Prvi dan bo tekmovalnega značaja, saj se tekmovanje harmonikarjev Zlata voščenka iz Besnice pod drugim imenom seli na Bled. Prvo nedeljo v maju pa se v naš kraj vrača tudi tradicionalno srečanje harmonikarjev ob Blejskem jezeru,« je še povedal Mežan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/16

ponedeljek

0/18

torek

2/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.