Zapuščeno kopališče št. 8 je eno izmed zanimivejših v mestu Tskaltubo.

Dežela pod Kavkazom (5. del)

Sediva v glasni, zadušljivi mašrutki in si vsakih nekaj minut s čela briševa potne kapljice. Gruzijo je v zadnjem tednu septembra zajel vročinski val in temperature dvignil v nebo, proti štiridesetim stopinjam, ki sva jih preživljala v prijetnem mestu Kutaisi in raziskovala skalno mesto Vardzia pri Akhaltsikheju.

Kutaisi

Kutaisi je majhno mesto na zahodu, znano kot eno izmed izhodišč do Mestije, meke pohodništva Velikega Kavkaza, kot kraj z zanimivo sovjetsko preteklostjo, ki ga obkroža več kot trideset propadajočih in mističnih zdraviliških kompleksov, in kot kraj, kjer živijo najbolj dobrosrčni gruzijski ljudje. Ko sva na sobotno popoldne potrkala na vrata Dadine družine, naju je ta sprejela z velikim nasmehom, nama odstopila kuhinjo, oprala in obesila perilo in po večerji za nama celo pomila posodo, da sem ji gobico v navalu zadrege skoraj izpulila iz rok, a kljub pregovarjanju nisem dosegla ničesar.

Mistična zdravilišča

Naslednje dopoldne sva preživela v mestu, raziskala katedralo Bagrati, si privoščila ogromne čokoladne vaflje v čajnici Foe-Foe in se nato z mašrutko številka 30 odpeljala v Tskaltubo – mesto zapuščenih sanatorijev in dotrajanih, razpadajočih kopališč. Tla pod Tskaltubom preplavljajo radonsko-karbonatni mineralni vrelci – »vode nesmrtnosti«, na katerih so v času Sovjetske zveze zgradili več kot trideset zdravilišč in hotelov, ki jih je dnevno obiskalo vsaj 125 tisoč ljudi. Danes večina zdravilišč ne služi več svojemu namenu, nekateri propadajo in so zanimivi le še za radovedne turiste, druga so zasedli revnejši sloji in si nekdanje hotele za silo uredili v domove. Z Nejcem sva v sovjetski zdraviliški meki raziskala ruševine mogočnih sanatorijev Medea, Metalurgist, Meshakhte in se podala v globine kopališča št. 8.

Mesto v skali

V Akhaltsikhe sva prispela ravno, ko je sonce zahajalo za ogromnim srednjeveškim gradom Rabati nad mestom. V majhni, skriti restavraciji sva si privoščila v trtne liste zavito mleto meso, velik hačapuri z ocvrtim jajcem in glineno posodo, polno krompirja in mesa. Naslednji dan sva se odpravila proti Vardziji, kompleksu umetnih jam, izklesanih v skalne stene. »Skalno mesto« se je v 13. stoletju razvilo v zatočišče pred napadi in samostan, v katerem pa danes stalno živijo le še trije menihi. Vardzia je poleg kamnitih obrambnih stolpičev in cerkvice Svete trojice ena izmed najbolj ikoničnih znamenitosti Gruzije. Znamenitost, s katero sva v tistih zadnjih vročih dneh zaključila potovanje in pomahala v slovo tej čudoviti državi. Kot vedno sva si obljubila, da se enkrat ponovno vrneva in raziščeva lepote Velikega Kavkaza, ki so nama od vsega najbolj prirasle k srcu. (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/15

sreda

2/14

četrtek

8/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Kranj, 30. marec 2023

Na Sv. Mohor

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

DELAVNICE / Tržič, 30. marec 2023

Tehnike sproščanja

OBVESTILA / Kranj, 31. marec 2023

Zbor članov DU Kranj

PREDAVANJA / Kokrica, 31. marec 2023

Po Jakobovih poteh

OBVESTILA / Gorenjska, 31. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

PRIREDITVE / Cerklje, 1. april 2023

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 11:03, 27. marec

Kmetijska problematika: Ker se strinjam, delim naprej.Alenka Hiti Propad kmetijstva v EvropiV medijih pišejo o omejitvah pri...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 20:46, 26. marec

Ja, ampak preveč samskih punc in fantov. Najti morate čas za prihajajoče veselice. Ampak kaj, ko je od 18ih naprej ples v hlevu, čez dan pa ...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem