Primož Donoša, vodja gorenjskih kriminalistov / Foto: Gorazd Kavčič

Združbo vodil Jeseničan

Gorenjski kriminalisti so v sodelovanju z avstrijskimi kolegi razkrili kriminalno združbo, ki je trgovala z drogo in vojaškim orožjem. Vodil jo je 31-letni Jeseničan.

Ljubljana – Policija je ta teden predstavila rezultate dveletne preiskave razvejane kriminalne združbe, ki je iz svojih celic v Kranju in na Jesenicah preprodajala velike količine prepovedane droge, določeno drogo (amfetamin in konopljo) pa celo sama proizvajala oziroma gojila. Kriminalno združbo so razbili prejšnji teden v zaključni akciji, v kateri so opravili več kot 50 hišnih preiskav tako v Sloveniji kot Avstriji. V Sloveniji so prijeli 28 osumljencev, ki so trgovali z drogo na širšem območju Slovenije, Avstrije in tudi Italije, med drugim pa zasegli 11 kilogramov amfetamina, več kot 3000 tablet ekstazija, večjo količino konoplje in tristo tisoč evrov gotovine.

Kriminalistično preiskavo so vodili gorenjski kriminalisti, usmerjalo pa jo je najprej kranjsko tožilstvo, kasneje pa specializirano državno tožilstvo. Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je pojasnil, da je preiskava v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi stekla februarja 2021, ko so ugotovili, da je 31-letnik z območja Jesenic vodil hudodelsko združbo, ki je na mednarodni ravni opravljala kazniva dejanja s področja prepovedanih drog in orožja. Združba je iz severne Evrope v Slovenijo tihotapila kokain ter sama proizvajala amfetamin in gojila konopljo. »Vodja združbe je poskrbel, da je 29-letnik z območja Ljubljane organiziral skupino oseb, ki so v več objektih na območju Ljubljane gojile konopljo v posebej prirejenih prostorih. Prav tako se je vodja združbe povezal s 40-letnim državljanom Srbije, ki je organiziral, da je več tujcev na območju celotne Slovenije s ponarejenimi hrvaškimi dokumenti najemalo stanovanjske hiše, ki so jih opremili za pridelavo konoplje in jo v njih tudi gojili. Vodja združbe jim je zagotavljal rastline, kasneje pa od dela združbe konopljo odkupoval z namenom nadaljnje prodaje,« je povedal Donoša.

Jeseničan se je povezal tudi s 34-letnim državljanom Slovenije, ki je v času preiskave živel v Bosni in Hercegovini. Omenjena sta si tako delila kurirje in vozila, prav tako sta skupaj tihotapila konopljo iz Španije v Slovenijo in jo dostavljala do ostalih članov z namenom ulične prodaje. V organizaciji 34-letnika je združba tihotapila tudi vojaško orožje na območje Belgije.

Preko 31-letnega Jeseničana in 34-letnega državljana Slovenije so organizirali prodajo večjih količin kokaina, amfetamina in konoplje v Celovcu. Pri tem so kurirji drogo in denar prenašali tudi po planinskih poteh (Stari Ljubelj), svoje aktivnosti je združba prilagajala tudi poostrenim kontrolam avstrijske policije na mejnih prehodih, ki so jih spremljali s cestne kamere na območju mejnega prehoda Zgornje Jezersko.

Kriminalisti so tudi ugotovili, da so člani združbe nasilno izterjevali dolgove za dobavljeno drogo. Med drugim so načrtovali, da bi enega od dolžnikov prisilili, da bi v Turčiji prodal svojo ledvico in s tem poplačal dolg.

Gorenjski kriminalisti so skupno ovadili 49 oseb zaradi suma storitve 213 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

1/6

sreda

3/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

 

 

Spletna trgovina Rezervniavtodeli24.si