Prejemniki po ene Michelinove zvezdice / Foto: Alenka Brun

Hiša Linhart in Milka dobili Michelinovo zvezdico

Michelin je najuglednejša in najprestižnejša znamka na področju gastronomskih vodnikov z izjemnim globalnim dosegom in vplivom na gastronomski razvoj destinacije. Že več kot 120 let predstavlja najboljše kulinarične zgodbe po vsem svetu. Letos je tretjič obiskal Slovenijo. Na Gorenjskem imamo po novem dve restavraciji s po eno Michelinovo zvezdico: Hišo Linhart v Radovljici in Milko v Kranjski Gori.

Michelin vstopa zgolj na destinacije z dokazanim kulinaričnim potencialom in pri tem sledi svoji razvojni politiki in strokovni oceni. Danes je prisoten na več kot 40 globalnih destinacijah. V ospredje postavlja ponudbo visoke dodane vrednosti in nagovarja najbolj petične gastronomske turiste, vendar pa hkrati izpostavlja tudi nepozabne izkušnje, dosegljive širšemu krogu ljubiteljev gastronomije. Slovenska turistična organizacija (STO) je uspešno vpeljala Michelin Guide v Slovenijo leta 2020, s čimer je Slovenija postala 34. Michelinova destinacija.

Ljubljana – V Sloveniji se je ponovno ustavil Michelin s svojimi zvezdicami. Njegovi inšpektorji so tokrat izbirali pri nas tretjič in podelili štiri nove zvezdice. Tako se sedaj kar devet slovenskih restavracij ponaša z eno Michelinovo zvezdico in Hiša Franko, s kuharsko mojstrico Ano Roš ter njeno ekipo na čelu, je ponovno dobila dve zvezdici in tudi zeleno. Po eno zvezdico so ohranili: Atelje (kjer je glavna kuhalnica Gorenjec Jorg Zupan), Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Gostišče Grič in Hiša Denk. So pa kar štiri slovenske restavracije dobile nove zvezdice: COB, Restavracija Strelec, Hiša Linhart in Milka. Od treh novih naštetih sta dve gorenjski, Strelec pa je sicer priznana ljubljanska restavracija, katere kuharski mojster Igor Jagodic prihaja iz Gorenjske, medtem ko je kranjskogorska Milka z Davidom Žefranom prejela zvezdico komaj po treh mesecih, kar so jo odprli, in je to zagotovo izjemen dosežek. Ravno tako pa lahko rečemo, da je prejetje zvezdice izjemen dosežek tudi za kuharsko ekipo Hiše Linhart in Uroša Štefelina, da je ponovno prejel eno Michelinovo zvezdico, a tokrat na drugi lokaciji.

Zelena zvezdica in priporočila Michelina

Michelinovo zeleno zvezdico za trajnostno gastronomijo je prejelo šest restavracij, za izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo oziroma kakovostno ponudbo pa Bib Gourmand sedem restavracij. Vsega skupaj pa se je v tretjo izdajo Michelinovega vodnika Michelin guide Slovenia 2022 skupno uvrstilo 58 restavracij.

Gorenjci so posegli po najvišjih mestih, medtem ko je Hiša Linhart na novo pridobila tudi zeleno zvezdico, ohranila pa jo je gostilna Krištof, kjer kuharsko ekipo zadnja leta vodi Uroš Gorjanc.

Nekdanji Michelinov krožnik oziroma Michelin plate so nadomestili s t. i. priporočilom Michelina za 2022. Tu pa so se na odru med 41 slovenskimi restavracijami znašle naslednje gorenjske: Dvor Jezeršek, Gostilna Danilo, Gostilna Krištof, Julijana, Vila Planinka, Restavracija 1906, Restavracija Mama Marija in tudi Vila Podvin. Pa še Restavracija JB priznanega kuharskega šefa Janeza Bratovža, ki je sicer v Ljubljani, a on izhaja iz kamniške občine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 79 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/2

petek

-4/2

sobota

-4/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.