Sotočje Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem

Nad sotočjem spet gošča in smrad

Na Lancovem opozarjajo, da se po nekaj letih na jezu nad sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke spet nabira smrdeča plast nesnage.

Lancovo – »Ponovitev izpred nekaj let ...« je ob fotografiji, posneti tik nad sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke, v nedavni objavi na družbenih omrežjih žalostno zapisal Gregor Remec, predsednik Krajevne skupnosti Lancovo. Na območju pred Cajhnovim jezom se je namreč na površju Save Bohinjke tako kot pred štirimi leti tudi letos nabrala debela, trda plast smrdečega materiala. »V času epidemije teh težav kljub nizkim vodostajem ni bilo, zdaj pa je še huje, kot je bilo takrat,« opozarja.

O stanju so obvestili občinsko redarstvo in inšpektorat, ki se je odzval s prijavo na okoljsko inšpekcijo. Na okoljskem inšpektoratu ugotavljajo le, da informacija, ki so jo prejeli o onesnaženju Save Bohinjke na Lancovem, nakazuje na to, da težava verjetno nastaja zaradi trenutnega nizkega pretoka vode, povišanih temperatur vode ter verjetno povečane obremenitve z organskimi snovmi.

»Iz prijave in slikovne priloge je razvidno, da se plavje in površinska pena nahajata pred rešetko na začetku dotočnega kanala v malo hidroelektrarno, zato je bil opravljen vpogled v Delno vodno dovoljenje, ki ga ima za proizvodnjo električne energije BVI, d. o. o. V njem imetniku vodne pravice ni naložena obveza odstranjevanja plavja, temveč le zagotovitev ukrepov za preprečevanja škodljivega odlaganja gramoza, suspenzij in drugih plavin. Plavine so mineralni delci, za kar pa v obravnavanem primeru ne gre. Glede na te ugotovitve inšpektor tega ne more obravnavati in sankcionirati kot kršitev obveznosti iz vodnega dovoljenja oziroma določil Zakona o vodah,« so pojasnili.

Čistilna naprava brezhibna

Med domačini tudi letos tako kot pred štirimi leti velja predvsem prepričanje, da je glavni krivec za nastalo situacijo obremenjenost zgornjega toka reke s turizmom in vse, kar ta prinaša s seboj.

A na Bledu tudi tokrat zagotavljajo, da njihova čistilna naprava deluje brezhibno. »Čistilno napravo redno pregledujemo, imamo 24-urni nadzor, v tem času pa opravljamo poostrene analize na dnevni ravni,« so pojasnili v podjetju WTE, ki skrbi za blejsko čistilno napravo.

So pa na kranjski enoti Zavoda RS za varstvo narave že pred leti opozorili, da se poleti ob nizkih vodostajih pokažejo pomanjkljivosti upravljanja vod, ki so obremenjene z odplakami, odvzemom vode, manjšo samočistilno sposobnostjo zaradi utrjevanj in regulacij ter splošno manjšimi pretoki zaradi klimatskih sprememb.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 81 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/30

ponedeljek

15/29

torek

16/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

 

 
 

 

 
 
 

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...

Večje število nezakonitih prehodov / 19:25, 12. avgust

Slovenci bi se morali obnašati kot Hrvati. Pomagati turistom do meje. Tudi SLO policisti bi jim morali pomagati do zelene meje na zahodu in ...