Gradnja protipoplavnih ukrepov na Selški Sori v Železnikih / Foto: Ana Šubic

Gradbeno dovoljenje za zadrževalnik nad Železniki

Direkcija RS za vode je pridobila gradbeno dovoljenje za zadrževalnik vode na Selški Sori, ki ga nameravajo zgraditi pod Sušo.

Skupna vrednost projekta poplavne varnosti Železnikov je dobrih 34 milijonov evrov.

Železniki – Direkcija RS za vode (DRSV), ki izvaja projekt izboljšanja poplavne varnosti Železnikov, je ta teden prejela gradbeno dovoljenje za drugo fazo protipoplavne ureditve Selške Sore, ki zajemo gradnjo visokovodnega zadrževalnika pod Sušo. »Gradnja prve faze poteka intenzivno, glede na pridobljeno gradbeno dovoljenje za drugo fazo pa bomo lahko sedaj povečali tudi intenzivnost del na tej fazi,« so napovedali.

Druga faza projekta je vredna dobrih 17 milijonov evrov. Zgradili bodo zadrževalnik z dvajset metrov visoko nasuto zemeljsko pregrado, ki bo lahko zadržala milijon kubičnih metrov vode, poleg tega pa bodo preložili in uredili še dobrih 900 metrov regionalne ceste, zgradili most čez pregrado ter uredili kilometer struge. Za projektiranje in gradnjo zadrževalnika je DRSV pred dobrim letom podpisal pogodbo s konzorcijem idrijskega podjetja Kolektor Koling.

Župan zadovoljen

Župan Železnikov Anton Luznar je bil zelo vesel, da je prišlo še do izdaje gradbenega dovoljenja za zadrževalnik in da bodo lahko pospešili dela na tem območju, kjer so doslej že potekala vzdrževalna dela v javno korist.

Zadovoljen je tudi s potekom prve faze projekta poplavne varnosti Železnikov. »Urejanje prvega odseka Selške Sore od Alplesovega jezu do Domela bodo počasi končali, vse bolj intenzivno pa delajo tudi na drugem odseku od Domela do kulturnega doma, kjer Občina vzporedno gradi kanalizacijo. Lotili so se tudi že del na območju Dolenčevega jezu na Jesenovcu,« je pojasnil in dodal, da se zaključujejo tudi dela na pritokih Dašnica in Prednja Smoleva. »Dela so začeli na vodotoku Češnjica, na kateri urejajo spodnji odsek od mostu čez regionalno cesto do industrijske cone.«

Tudi evropska sredstva

Župan upa, da bo čim prej prišlo tudi razrešitve upravnega spora za zadnji odsek ureditve Selške Sore od Dermotovega jezu do Dolenčevega jezu, kjer namerava direkcija za infrastrukturo zgraditi še obvoznico, in da bo gradbeno dovoljenje čim prej pravnomočno. »Na splošno pa gradnja dobro poteka in, kot kaže, bodo evropska sredstva porabljena do konca prihodnjega leta, ko se izteče rok za črpanje, zadnja dela pa bodo verjetno končali leta 2024,« je povedal župan.

Skupna vrednost projekta poplavne varnosti Železnikov je dobrih 34 milijonov evrov, pri čemer je odobrenih 18 milijonov evrov evropskih sredstev, preostalo pa bo zagotovila država.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...