Tudi velikim in bogatim ne sme biti dovoljeno vse!

Preglasna zasebna zabava na Golf igrišču Bled (Royal Bled Golf) v soboto, 9. 7. 2022, je presegla vse meje dopustnega.
 
Na Golf igrišču je bila v noči s sobote, 9. 7. 2022, na nedeljo zabava, ki je trajala od večera pa do četrte ure naslednjega dne. Torej skoraj vso noč. Menda je šlo za praznovanje rojstnega dne gospe, ki ima tam pomemben vpliv. O bogatem ognjemetu niti ne bi izgubljal besed. Povsem nekaj drugega pa je bilo veliko preglasno predvajanje moderne glasbe s poudarjenimi basovskimi toni, ki so se razlegali več kilometrov daleč po okolici. Tako smo bili tudi nepovabljeni prisiljeni poslušati nevšečno glasbo v času, ki je sicer namenjen spanju. Poleg tistih, ki v okolici blejskega golfskega igrišča živimo, je v tem času v kampu Šobec, kampu River kamp in na Bledu ter v okolici že nekaj tisoč turistov.
 
Na kratko povedano, ravnanje odgovornih na Golf igrišču je bilo neprimerno, neodgovorno in za okolje turistične infrastrukture, kar naj bi golfsko igrišče bilo, nedopustno. Dejanje potrjuje mnenje, da Golf igrišče Bled ni več tisto, kar je bilo in kar bi moralo biti. Bilo naj bi pomembna turistična infrastruktura, ki naj bi s prefinjenim občutkom turistom ponujala nepozabna doživetja v športu, ki ni dosegljiv vsem in povsod. Igrišče naj bi bilo sestavni del nadpovprečne turistične ponudbe. Ali to je? Ne, ni. Pa ne zato, ker je igrišče ograjeno z visoko žično ograjo, ali zato, ker normalen dostop onemogoča cestna zapornica, ali zato, ker je za igranje treba plačevati zelo visoke pristojbine, ali morda zato, ker je obisk včasih zaprt ali vsaj nezaželen zaradi »zasebne« uporabe, ali zato, ker je lastnik tujec. Ne, ne zato. Ampak zato, ker tisti, ki skrbijo za igrišče, ne delajo z roko v roki s ponudniki turistične ponudbe v okolju, z namenom, da bi soustvarjali ponudbo visoke kakovosti. Seveda deklarativno temu ni tako, ampak dejanja potrjujejo trditve, da »golfisti« mislijo, da jim je dovoljeno vse. Kaj drugega naj si mislimo tisti, ki smo imeli za tovrstni razmislek na razpolago neprespano noč, in kaj drugega naj si mislijo tisti turistični delavci, ki so v nedeljo zjutraj morali odgovarjati nezadovoljnim turistom, ki so se množično pritoževali zaradi nočnega hrupa.
 
Da odgovorni na Golf igrišču res ne razumejo, kaj so povzročili omenjeno noč, je dokaz odgovor, da so za zabavo imeli dovoljenje Upravne enote Jesenice. Namesto da bi jim bilo žal, da bi se iz napake nekaj naučili in se prizadetim opravičili, ker več po razbijaški noči tako ali tako ne morejo narediti, ostajajo na stališču, da so pač imeli dovoljenje. Posredno to lahko razumemo, da si domišljajo, da je to njihova pravica. Če je res, da so za tak glasbeni dogodek, kakršen je bil, imeli upravno dovoljenje, zasluži najostrejšo kritiko in tudi sankcije tisti, ki je, če je, tako upravno dovoljenje podpisal. Ta birokrat zagotovo nič ne ve o turizmu in javnem redu in miru.
 
In še nekaj je pomembno. Če turistični delavci in vsi tisti, ki si prizadevamo ustvarjati pogoje za trajnostni kakovostni turizem, in tisti, ki si prizadevamo ustvarjati sožitje med turizmom in domačini, ob takih dogodkih ne bomo povzdignili kritičnega glasu, potem nam ni pomoči. Preprečiti moramo neprimerna dejanja samopašnežev, ki jim je bolj pomembna lastna zabava kot pa skupni uspeh in zadovoljstvo. Tako se verjetno ne bi obnašali vplivneži iz Golf igrišča, če bi živeli med nami. Vsiljuje se vprašanje: Ali je res vseeno, kdo je lastnik turističnih kapacitet, če verjamemo v slogan »Turizem smo ljudje«?
 
Zlatko Kavčič, predsednik Turističnega društva Lesce

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/17

petek

10/21

sobota

9/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Lesce, 30. september 2022

Medse vabijo nove pevce

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3