Tudi velikim in bogatim ne sme biti dovoljeno vse!

Preglasna zasebna zabava na Golf igrišču Bled (Royal Bled Golf) v soboto, 9. 7. 2022, je presegla vse meje dopustnega.
 
Na Golf igrišču je bila v noči s sobote, 9. 7. 2022, na nedeljo zabava, ki je trajala od večera pa do četrte ure naslednjega dne. Torej skoraj vso noč. Menda je šlo za praznovanje rojstnega dne gospe, ki ima tam pomemben vpliv. O bogatem ognjemetu niti ne bi izgubljal besed. Povsem nekaj drugega pa je bilo veliko preglasno predvajanje moderne glasbe s poudarjenimi basovskimi toni, ki so se razlegali več kilometrov daleč po okolici. Tako smo bili tudi nepovabljeni prisiljeni poslušati nevšečno glasbo v času, ki je sicer namenjen spanju. Poleg tistih, ki v okolici blejskega golfskega igrišča živimo, je v tem času v kampu Šobec, kampu River kamp in na Bledu ter v okolici že nekaj tisoč turistov.
 
Na kratko povedano, ravnanje odgovornih na Golf igrišču je bilo neprimerno, neodgovorno in za okolje turistične infrastrukture, kar naj bi golfsko igrišče bilo, nedopustno. Dejanje potrjuje mnenje, da Golf igrišče Bled ni več tisto, kar je bilo in kar bi moralo biti. Bilo naj bi pomembna turistična infrastruktura, ki naj bi s prefinjenim občutkom turistom ponujala nepozabna doživetja v športu, ki ni dosegljiv vsem in povsod. Igrišče naj bi bilo sestavni del nadpovprečne turistične ponudbe. Ali to je? Ne, ni. Pa ne zato, ker je igrišče ograjeno z visoko žično ograjo, ali zato, ker normalen dostop onemogoča cestna zapornica, ali zato, ker je za igranje treba plačevati zelo visoke pristojbine, ali morda zato, ker je obisk včasih zaprt ali vsaj nezaželen zaradi »zasebne« uporabe, ali zato, ker je lastnik tujec. Ne, ne zato. Ampak zato, ker tisti, ki skrbijo za igrišče, ne delajo z roko v roki s ponudniki turistične ponudbe v okolju, z namenom, da bi soustvarjali ponudbo visoke kakovosti. Seveda deklarativno temu ni tako, ampak dejanja potrjujejo trditve, da »golfisti« mislijo, da jim je dovoljeno vse. Kaj drugega naj si mislimo tisti, ki smo imeli za tovrstni razmislek na razpolago neprespano noč, in kaj drugega naj si mislijo tisti turistični delavci, ki so v nedeljo zjutraj morali odgovarjati nezadovoljnim turistom, ki so se množično pritoževali zaradi nočnega hrupa.
 
Da odgovorni na Golf igrišču res ne razumejo, kaj so povzročili omenjeno noč, je dokaz odgovor, da so za zabavo imeli dovoljenje Upravne enote Jesenice. Namesto da bi jim bilo žal, da bi se iz napake nekaj naučili in se prizadetim opravičili, ker več po razbijaški noči tako ali tako ne morejo narediti, ostajajo na stališču, da so pač imeli dovoljenje. Posredno to lahko razumemo, da si domišljajo, da je to njihova pravica. Če je res, da so za tak glasbeni dogodek, kakršen je bil, imeli upravno dovoljenje, zasluži najostrejšo kritiko in tudi sankcije tisti, ki je, če je, tako upravno dovoljenje podpisal. Ta birokrat zagotovo nič ne ve o turizmu in javnem redu in miru.
 
In še nekaj je pomembno. Če turistični delavci in vsi tisti, ki si prizadevamo ustvarjati pogoje za trajnostni kakovostni turizem, in tisti, ki si prizadevamo ustvarjati sožitje med turizmom in domačini, ob takih dogodkih ne bomo povzdignili kritičnega glasu, potem nam ni pomoči. Preprečiti moramo neprimerna dejanja samopašnežev, ki jim je bolj pomembna lastna zabava kot pa skupni uspeh in zadovoljstvo. Tako se verjetno ne bi obnašali vplivneži iz Golf igrišča, če bi živeli med nami. Vsiljuje se vprašanje: Ali je res vseeno, kdo je lastnik turističnih kapacitet, če verjamemo v slogan »Turizem smo ljudje«?
 
Zlatko Kavčič, predsednik Turističnega društva Lesce

Oddaj svoj komentar

Kranj -7°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-8/9

sreda

-4/11

četrtek

-2/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 1. februar 2023

Letovanje v Izoli

ŠPORT / Zgornja Bela, 1. februar 2023

Telovadba za najlepša leta

GLEDALIŠČE / Kranj, 1. februar 2023

Dr. Prešeren

RAZSTAVE / Radovljica, 1. februar 2023

Darilo ledene dobe

RAZSTAVE / Kranj, 1. februar 2023

Poezija v podobah

OBVESTILA / Kranj, 1. februar 2023

Trening moči in raztezanja

DELAVNICE / Tržič, 2. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

GLEDALIŠČE / Kranj, 2. februar 2023

Dr. Prešeren

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.