V Kajžnkovi hiši v Ratečah so odprli prvi escape muzej (muzej pobega) v Slovenji in tudi širše. Obiskovalci med igro spoznajo tudi rateško nošo. / Foto: Primož Pičulin

Prvi Escape muzej v Sloveniji

Muzejsko zbirko Kajžnkove hiše v Ratečah so obogatili z edinstvenim turističnim produktom Escape muzej, ki obiskovalcem omogoča spoznavanje rateške zgodovine ob zabavnih nalogah.

Rateče – V Kranjski Gori so v poletno turistično sezono vstopili z različnimi novostmi, ena glavnih pa je nov turistični produkt Escape muzej, ki so ga uredili v Kajžnkovi hiši v Ratečah. Obstoječo muzejsko razstavo s predstavitvijo etnološke dediščine Rateč so tako dopolnili z možnostjo aktivnega obiska v obliki Ecape muzeja.

Nov turistični produkt je nastal na podlagi sodelovanja med Gornjesavskim muzejem Jesenice, ki upravlja Kajžnkovo hišo, Turizmom Kranjska Gora in podjetjem Escapebox. Gre za prvi escape muzej v Slovenji in tudi širše, je poudaril direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber.

Ponovno oživiti Kajžnkovo hišo

V. d. direktorja Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik upa, da bo njihov skupni projekt pripeljal do ponovne oživitve Kajžnkove hiše. Kot je pojasnil, njen obisk v preteklih letih ni dosegal njihovih pričakovanj, v času korone pa je povsem upadel, in to kljub bogatim vsebinam, ki prikazujejo bivanjsko kulturo 19. stoletja s poudarkom na rateški noši in predmetih, ki so jih uporabljali prebivalci. Posebej je omenil še rateški rokopis iz leta 1380, enega najstarejših v slovenskem jeziku. »Žal razpolagamo samo s faksimili, original hranijo v deželnem muzeju v Celovcu,« je razložil Aljaž Pogačnik. Z Escape muzejem so po njegovih besedah združili izobraževanje in zabavo, saj lahko obiskovalci sedaj skozi igrificirano doživetje na zabaven način spoznajo pomembna obdobja in dogodke v rateški zgodovini.

Igra poteka po celotni Kajžnkovi hiši. »Resnično smo si želeli, da poteka v sklopu same razstave. To je bil kar izziv, saj so pri našem delu potrebni standardi, obiskovalci se veliko predmetov ne smejo dotikati, ampak mislim, da smo našli dobre rešitve,« je zadovoljen Pogačnik.

Marko Maučec iz podjetja Escapebox je povedal, da je v njihovi ekipi ideja za prvi escape muzej tlela že nekaj časa. Načrtovanju so posvetili veliko časa. Čeprav igra poteka po celem muzeju, je vanj umeščena nevsiljivo, je poudaril. Igra velik poudarek daje tradiciji, sicer pa obravnava pet glavnih tem: rateški rokopis, kulinarika Kranjske Sibirije, rateško nošo, tihotapljenje in Planico. »Te teme ekipe spoznajo skozi knjigo, ki jo dobijo na začetku, in naloge,« je razložil Maučec in obljubil, da bodo obiskovalci ob koncu igre zelo presenečeni. »Za načrtovanje konca doživetja smo se zelo potrudili, saj se zgodi magičen trenutek, ki ga med igro ne pričakuješ, kar prinaša še dodatno zadovoljstvo,« je razkril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 32 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/8

sobota

-8/1

nedelja

-9/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 7. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

DELAVNICE / Tupaliče, 7. februar 2023

Kulinarična delavnica priprave flancatov

OBVESTILA / Preddvor, 7. februar 2023

Počitniško dopoldne za otroke

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 7. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 17:20, 3. februar

"Je pa naša naloga, da vztrajamo na stališču, da za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni," je povedal Borut Sajovic. Super. Se ...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 13:50, 3. februar

Poleg klišejskega scenarija smo letos v Dražgošah prvič v govoru slišali tudi opravičilo.Seveda, "krivec za veliko dražgoško zmago upora in ...

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...