Maja Olip, vodja pomoči na domu v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice / Foto: Tina Dokl

Iščejo socialne oskrbovalke

Jeseniški dom upokojencev je eden številnih domov, v katerih se srečujejo s pomanjkanjem kadra, zlasti socialnih oskrbovalk. Takoj bi jih zaposlili vsaj pet, a ker odziva na objave na zavodu za zaposlovanje ni bilo, so začeli iskati bolj inovativne načine iskanja novih zaposlenih.

Maja Olip poudarja, da si želijo, da bi v skupnosti dosegli prepoznavnost poklica socialnih oskrbovalk in oskrbovalcev in zavedanje o njegovem pomenu. »S tem bi povečali dostopnost storitve pomoči na domu vsem starejšim, ki jo potrebujejo, ter jim omogočili dostojno in spoštljivo staranje v domačem okolju.«

Jesenice – »Intenzivno se posvečamo zaposlovanju novih socialnih oskrbovalk, poskušamo biti inovativni, ker smo ugotovili, da zgolj objava na zavodu za zaposlovanje ne zadostuje. Stopili smo v stik s podjetji v stečaju, objavljamo oglase za zaposlitev tudi na družbenih omrežjih, uporabljamo socialno mrežo naših zaposlenih,« pravi Maja Olip, vodja pomoči na domu v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice. Jeseniški dom je eden številnih domov za starejše, v katerih se srečujejo s pomanjkanjem kadra, zlasti socialnih oskrbovalk. Gre za zaposlene, ki nudijo pomoč na domu starejšim občanom, ki potrebujejo pomoč in podporo pri vsakodnevnih opravilih in vzdrževanju socialnih stikov.

Kot pravi Maja Olip, se število občanov, ki potrebujejo tovrstno pomoč, povečuje in za storitev pomoči na domu je ta čas na čakalnem seznamu med trideset in petdeset občanov; nekateri bi potrebovali pomoč enkrat ali večkrat dnevno, nekateri zgolj nekajkrat ta teden, tretji bi potrebovali samo dostavo kosila. »Takoj bi zaposlili vsaj pet socialnih oskrbovalk ali oskrbovalcev, saj so potrebe velike,« pravi Olipova. Število starejših se namreč povečuje, obenem pa vse več ljudi želi čim dlje ostati v domačem okolju. Ob ustrezni pomoči lahko odložijo namestitev v domu za starejše, tudi ko se ne morejo več oskrbovati in negovati sami, njihovi svojci pa take oskrbe in nege ne zmorejo ali zanju nimajo možnosti.

V domu imajo ves čas odprte razpise za zaposlitev novih socialnih oskrbovalk, a odziva doslej ni bilo. Kot poudarja Maja Olip, marsikdo misli, da je za opravljanje tega poklica potrebna izobrazba s področja zdravstvene nege, a to ne drži, potrebna je nacionalna poklicna kvalifikacija oziroma 120-urno usposabljanje, ki ga tistim, ki bi jih to delo veselilo, tudi omogočijo. Mora pa socialna oskrbovalka oziroma oskrbovalec imeti osebnostne lastnosti, kot so empatičnost, srčnost, veselje do dela s starejšimi ljudmi. Med ugodnostmi, ki jih navaja Olipova, so pogodba za nedoločen čas, delovnik je dokaj ugoden, saj delo poteka večinoma dopoldne, le vsaka dva ali tri mesece za vikend oziroma popoldne. So tudi družini prijazno podjetje.

Se pa tudi Olipova zaveda, da je eden od razlogov, ki odvrne marsikaterega kandidata, zagotovo nizka plača, te so namreč na ravni minimalnih. A kot dodaja, naj bi se situacija v prihodnje izboljšala, saj država obljublja višje plače tudi za socialne oskrbovalke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...