Aleksander Mežek in direktor ZTK Žirovnica Matjaž Koman

Prešerna noč, ena lepših stvari Aleksandra Mežka

V Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica tudi letos pripravljajo sklop poletnih dogodkov, imenovanih KašArt. Od pravljičnih večerov pri Finžgarjevi rojstni hiši do Prešerne noči z Aleksandrom Mežkom in prijatelji v Vrbi ter koncerta Jana Plestenjaka v Završnici.

V Žirovnici so se odločili, da stopijo na pot trajnostnega turizma in pridobijo znak Slovenia Green Destination. Zeleno zavezo slovenskega turizma sta podpisala direktor ZTK Žirovnica Matjaž Koman in župan Leopold Pogačar. Ker pa zeleno in okolju prijazno destinacijo lahko zgradijo samo s pomočjo turističnih ponudnikov, so te prejšnji četrtek povabili na srečanje in usposabljanje o trajnostnem turizmu, ki je potekalo v Čopovi rojstni hiši.

Žirovnica – KašArt je poletni festival umetnosti v Žirovnici oziroma 'Kašariji', kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, popularno glasbo in preživljanje časa na prostem ter vabi k druženju s prijatelji ob odkrivanju bogate kulturne dediščine, pravi Matjaž Koman, direktor Zavoda za turizem in kulturo (ZTK) Žirovnica. V okviru KašArta se odvijajo različni dogodki na treh edinstvenih prizoriščih: v Prešernovi Vrbi, pri Finžgarjevi rojstni hiši v Doslovčah in v dolini Završnice.

Po dveh negotovih letih se letošnje poletje KašArt vrača v polnem sijaju, ki ga morda lahko ogrozi le kakšna poletna nevihta; po napovedih bo poletje zelo vroče, a z veliko popoldanskimi nevihtami, se že zdaj v vremensko napoved ozira Matjaž Koman, ki vendarle upa, da jim bo vse prireditve uspelo spraviti pod streho, četudi potekajo na prostem.

Prva prireditev v sklopu festivala bo 2. julija Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom in prijatelji v Vrbi, na travniku pred domačijo Franceta Prešerna. Najbolj znani žirovniški kantavtor Aleksander Mežek vsako leto v goste povabi mlade glasbene ustvarjalce, letos bodo to zasedba Masharik in Gregor Strasbergar iz zasebne Mrfy. Vstop bo tudi letos brezplačen.

Kot je na predstavitvi v Čopovi rojstni hiši dejal Aleksander Mežek, so vsakoletni koncerti v Vrbi ena lepših stvari, ki so se mu zgodile po vrnitvi iz Anglije nazaj domov, v kraje pod Stolom. Posebej vesel je, da že devet let zapored lahko v te kraje povabi mlajše glasbene kolege, s katerimi so kot neke vrste družina, da predstavijo svojo ustvarjalnost. Koncerte zadnja leta tudi snemajo in tistega iz leta 2020, ko je nastopil skupaj z zasedbo San di Ego, so zdaj izdali tudi na zgoščenki in LP plošči. Izdelka sta na voljo tudi v spletni trgovini visitzirovnica.si.

Poletje bo tudi v znamenju pravljičnih večerov pred Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah, in sicer 7. in 14. julija ter 11. in 25. avgusta, nastopili pa bodo Vita Mavrič, Adi Smolar, Širom in Katalena.

Še en vrhunec poletja pa bo 5. avgusta v Završnici, ko bo na koncertu na čarobnem prizorišču ob jezeru nastopil Jan Plestenjak s predskupino Maraaya.

Organizatorji festivala so ZTK Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in ministrstvom za kulturo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/13

četrtek

12/18

petek

12/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.