Aleksander Mežek in direktor ZTK Žirovnica Matjaž Koman

Prešerna noč, ena lepših stvari Aleksandra Mežka

V Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica tudi letos pripravljajo sklop poletnih dogodkov, imenovanih KašArt. Od pravljičnih večerov pri Finžgarjevi rojstni hiši do Prešerne noči z Aleksandrom Mežkom in prijatelji v Vrbi ter koncerta Jana Plestenjaka v Završnici.

V Žirovnici so se odločili, da stopijo na pot trajnostnega turizma in pridobijo znak Slovenia Green Destination. Zeleno zavezo slovenskega turizma sta podpisala direktor ZTK Žirovnica Matjaž Koman in župan Leopold Pogačar. Ker pa zeleno in okolju prijazno destinacijo lahko zgradijo samo s pomočjo turističnih ponudnikov, so te prejšnji četrtek povabili na srečanje in usposabljanje o trajnostnem turizmu, ki je potekalo v Čopovi rojstni hiši.

Žirovnica – KašArt je poletni festival umetnosti v Žirovnici oziroma 'Kašariji', kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, popularno glasbo in preživljanje časa na prostem ter vabi k druženju s prijatelji ob odkrivanju bogate kulturne dediščine, pravi Matjaž Koman, direktor Zavoda za turizem in kulturo (ZTK) Žirovnica. V okviru KašArta se odvijajo različni dogodki na treh edinstvenih prizoriščih: v Prešernovi Vrbi, pri Finžgarjevi rojstni hiši v Doslovčah in v dolini Završnice.

Po dveh negotovih letih se letošnje poletje KašArt vrača v polnem sijaju, ki ga morda lahko ogrozi le kakšna poletna nevihta; po napovedih bo poletje zelo vroče, a z veliko popoldanskimi nevihtami, se že zdaj v vremensko napoved ozira Matjaž Koman, ki vendarle upa, da jim bo vse prireditve uspelo spraviti pod streho, četudi potekajo na prostem.

Prva prireditev v sklopu festivala bo 2. julija Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom in prijatelji v Vrbi, na travniku pred domačijo Franceta Prešerna. Najbolj znani žirovniški kantavtor Aleksander Mežek vsako leto v goste povabi mlade glasbene ustvarjalce, letos bodo to zasedba Masharik in Gregor Strasbergar iz zasebne Mrfy. Vstop bo tudi letos brezplačen.

Kot je na predstavitvi v Čopovi rojstni hiši dejal Aleksander Mežek, so vsakoletni koncerti v Vrbi ena lepših stvari, ki so se mu zgodile po vrnitvi iz Anglije nazaj domov, v kraje pod Stolom. Posebej vesel je, da že devet let zapored lahko v te kraje povabi mlajše glasbene kolege, s katerimi so kot neke vrste družina, da predstavijo svojo ustvarjalnost. Koncerte zadnja leta tudi snemajo in tistega iz leta 2020, ko je nastopil skupaj z zasedbo San di Ego, so zdaj izdali tudi na zgoščenki in LP plošči. Izdelka sta na voljo tudi v spletni trgovini visitzirovnica.si.

Poletje bo tudi v znamenju pravljičnih večerov pred Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah, in sicer 7. in 14. julija ter 11. in 25. avgusta, nastopili pa bodo Vita Mavrič, Adi Smolar, Širom in Katalena.

Še en vrhunec poletja pa bo 5. avgusta v Završnici, ko bo na koncertu na čarobnem prizorišču ob jezeru nastopil Jan Plestenjak s predskupino Maraaya.

Organizatorji festivala so ZTK Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in ministrstvom za kulturo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/17

torek

2/22

sreda

2/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2023

Poklon volni

GLASBA / Cerklje, 21. marec 2023

Podarim ti pesem

PRIREDITVE / Žiri, 21. marec 2023

Bralna čajanka

DELAVNICE / Šenčur, 22. marec 2023

Orientalski plesi

RAZSTAVE / Jesenice, 22. marec 2023

Sava združuje

 

 
 

 

 
 
 

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 07:59, 21. marec

Res je, Zala, nismo vsi podkupljivi. In ja, se mi sanja, kako je, ko si po krivem obtožen. Pa vendar je korupcija v zdravstvu prej pravilo, ...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.