Anton Tomec, dr. Andrej Šalehar, Jožef Pavlič, Breda Podbrežnik Vukmir, Štefan Petkovšek in Julija Šuligoj

Nepoznani Glavar

V pogovoru, ki je potekal ob nedavnem izidu zbornika o Glavarju, so v Komendi odstirali manj znane plati njegovega življenja.

Komenda – Pred dnevi je v prostorih Osnovne šole Komenda - Moste potekala predstavitev zbornika (Ne)poznani Glavar, ki ga je pred nedavnim v elektronski obliki izdala Ustanova Petra Pavla Glavarja.

Na predstavitvi oz. pogovoru, ki ga je povezovala direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir, so manj znane plati Glavarjevega življenja in dela odstirali urednik zbornika Štefan Petkovšek ter avtorji člankov Jožef Pavlič, Julija Šuligoj, dr. Andrej Šalehar in Anton Tomec.

Glavarju so ob lanski tristoti obletnici rojstva v Komendi posvetili številne dogodke in tako osvetlili marsikateri del njegovega pestrega življenja. A kot je poudaril Jožef Pavlič, nekdanji novinar in urednik Družine, ki Glavarjevo delovanje raziskuje že dlje časa, je zares zanesljiv le datum, ko je bil na Trsatu posvečen v duhovnika, znan pa je tudi datum njegovega krsta. »Kje točno počiva Glavar, pa še vedno ne vemo. Zavod za varstvo kulturne dediščine iz Novega mesta je opravil raziskave in potrdil dva groba iz 18. stoletja na Lanšprežu ter še več v kapeli sv. Jožefa, niso pa bile opravljene forenzične raziskave. O Glavarju bo torej treba še marsikaj preiskati,« je povedal Pavlič.

Marsikaj iz njegove pestre zapuščine pa se je vendarle ohranilo. Tudi v Komendi, kjer še danes marsikaj spominja nanj, med drugim tudi knjižnica s 1399 knjigami, ki se je ohranila v celoti.

Štefan Petkovšek, po izobrazbi socialni pedagog, sicer pa tudi predsednik Ustanove Petra Pavla Glavarja, je osvetlil njegov odnos do šolstva, saj je znano, da je nadarjenim revnim učencem tudi omogočal šolanje. Hkrati pa je prijateljeval s številnimi velikimi imeni takratnega časa, in kot pravi Petkovšek, je bil v srčiki razsvetljenstva na Slovenskem.

Zgodovinarka Julija Šuligoj je orisala družbenopolitične razmere in vsakdan v času Glavarjevega življenja, dr. Andrej Šalehar in Anton Tomec pa sta opozorila na njegov doprinos k razvoju čebelarstva. Kot je znano, je namreč glavar spodbujal čebelarstvo in skrbel za materialno pomoč kmetom za nakup panjev ter jih čebelarstva poučeval v slovenskem jeziku.

Zanimivi pogovor je z interpretacijo odlomkov iz Glavarjevih del popestril igralec Pavle Ravnohrib, v avli šole pa so odprli razstavo Peter Pavel Glavar med nami: ob tristoti obletnici rojstva, ki so jo pripravili v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/4

četrtek

4/7

petek

6/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.