Izzive ob Tednu obrti in podjetništva na Loškem so predstavili Gašper Kleč, Marko Lotrič, Milan Čadež, Anton Luznar, Tine Radinja in Jože Misson. / Foto: Gorazd Kavčič

Treba se je povezovati

Na dejstvo, da sta sodelovanje in povezovanje še kako potrebna, ob letošnjem Tednu obrti in podjetništva na Loškem opozarjajo tako obrtniki kot podjetniki in odgovorni za razvoj.

Škofja Loka – Sedaj že tradicionalni Teden obrti in podjetništva na Loškem, ki ga organizirata Razvojna agencija Sora in Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka, se je začel s predstavitveno tiskovno konferenco prejšnji četrtek in predvčerajšnjim v Železnikih zaključil s srečanjem z obrtniki in pogovorom o razvojnih izzivih podjetništva na Škofjeloškem.

»Rad bi se naslonil na iztočnico, ki pravi, da so načrti neuporabni, načrtovanje pa je neprecenljivo. Dejstvo je, da je proces načrtovanja tudi za lokalne skupnosti zelo pomemben. Treba je poznati demografske, gospodarske, energetske in druge trende ter se poskušati v tistem delu, ki je v domeni občin, nanje odzivati. To je mogoče s prostorskim načrtovanjem, z organizacijo in oblikami izobraževanja pa tudi z načini spodbujanja določenih panog,« je na predstavitvi povedal škofjeloški župan Tine Radinja.

»Pomembno se mi zdi tudi dobro sodelovanje med predstavniki gospodarstva, ki izražajo svoje želje in potrebe, in med lokalno skupnostjo, ki pripravlja prostorske načrte. Moja želja za Škofjo Loko je, da nadaljnje prostorske širitve ustrezajo predvsem potrebam tistih, ki so že v Škofji Loki in se bodo lahko razvijali tako, kot je njihova vizija,« je tudi povedal župan Radinja in hkrati poudaril podporo razvoju in izobraževanju v vseh oblikah in na vseh nivojih, kar zagotovo pomeni konkurenčno prednost.

S tem se je strinjal tudi župan Železnikov Anton Luznar, ki je dodal, da je v njihovi občini pomemben napredek pri zagotovitvi poplavne varnosti. »S tem bomo varovali ljudi, gospodarstvo in tudi malo gospodarstvo,« je poudaril župan Luznar in pojasnil, da pripravljajo prostorski načrt, v katerem je tudi industrijska cona, ki je najbolj smiselna in realna med Alplesom in zbirnim centrom.

Župan Anton Luznar je opozoril tudi na samooskrbo, zlasti z energijo, pa tudi na ozko in dotrajano cesto skozi Sotesko, ki se ji sicer obeta prenova.

Pri samooskrbi so pomembne tudi sončne elektrarne, kot je povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, pa so priložnosti za samooskrbo, zlasti s hrano, v Poljanski dolini velike. Prav tako so pomembne možnosti za uresničitev idej, da bi postavili sončne elektrarne na prisojnih strmih legah.

»Samooskrba je na našem področju zelo pomembna, mi pa skrbimo za podporo različnim nosilcem dopolnilnih dejavnosti ali tistim, ki želijo v to vstopiti. Škofjeloško območje je območje z največ dopolnilnimi dejavnostmi v Sloveniji,« je pojasnil direktor Razvojne agencije Sora Gašper Kleč in spomnil tudi na izredno uspešen projekt Okusi Škofjeloškega, pri katerem so povezali kmete, nosilce dopolnilnih dejavnosti in gostince.

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Marko Lotrič je opozoril, da je škofjeloško gospodarstvo izjemno uspešno, želijo pa si privabiti nove sodelavce in talente ter se povezovati s celim svetom. »Prijetno je živeti na Loškem, saj si vsi prizadevamo v isto smer, ta pa je, da bomo bolje živeli,« je še poudaril Lotrič in se zahvalil tudi donedavnemu predsedniku zbornice Jožetu Missonu, ki je v zadnjih letih, zlasti v času covida, znal krmariti tudi skozi nepredvidene razmere. »Bilo je veliko različnih nasvetov, s katerimi smo lažje prebrodili krizo tudi v podjetjih,« je povedal Marko Lotrič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

RAZSTAVE / Radovljica, 1. julij 2022

Monologi 1969–2019

PREDAVANJA / Visoko, 1. julij 2022

Franja Tavčar osebno

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 2. julij 2022

Sladoledni dan v Bistrici

PRIREDITVE / Šenčur, 2. julij 2022

Srečanje godb v Šenčurju

PREDAVANJA / Gorenjska, 2. julij 2022

O pisatelju Orhanu Pamuku

GLASBA / Vrba, 2. julij 2022

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

IZLETI / Cerklje, 5. julij 2022

Izlet na Krvavec

 

 
 

 

 
 
 

Slavnostno odprli kolesarsko stezo / 12:52, 1. julij

Mega projekt. 2km kolesarske steze. Ni kaj. Skromnost je lepa čednost.

Tudi v Radovljici višje cene za pomoč na domu / 21:15, 30. junij

Bo kdaj na Bledu za Blejce kakšen dom starejših občanov? A so tam samo za draga stanovanja .... ? Pa Občini Gorje, Bohn tudi brez ! Namreč,...

Participativni proračun ostaja / 19:08, 30. junij

Kako je z zakloniščem v Gradnikovi? Namreč, ga ni več. Tam je lep blok, z lepimi novimi stanovanji ? Se je to res lahko zgodilo? Ali v zemlj...

O izzivih, ki so pred nami / 16:40, 30. junij

V naši državi sami ustvarimo 85% elektrike, 15% pa jo uvozimo, zato ni prav nobenega vzroka, da se podraži. Na naše proizvajalce elektrike n...

O izzivih, ki so pred nami / 18:17, 28. junij

Primož: ej Pavle, a si že slišal, da bodo na GEN-I kmalu popravili cenike za elektriko ?

Wojciechowski: ma, sam da ne bodo podražil.

O izzivih, ki so pred nami / 10:52, 28. junij

TEŠ bo še dolgo kuril lignit. Upam, da ga nekoč predelajo na biomaso, kot recimo delajo v Angliji. Verjetnost je majhna, ker bomo gradili na...

Od danes goriva spet dražja / 09:32, 28. junij

Sestra v ambulanti kliče bolnike: "GOLOB, Medved, Čuk, Tič, Volk ?" Eden od pacientov se oglasi: "Sestra, kdaj bomo pa ljudje prišli na vrst...