Na začasnem parkirišču v bližini vasi Podhom, ki je namenjeno obiskovalcem soteske Vintgar, bodo prisotni reditelji, urejene bodo tudi sanitarije. / Foto: Tina Dokl

Zagotovili začasno parkirišče

Kmalu po odprtju soteske Vintgar so se obiskovalci in prav tako domačini srečali s prometnim kaosom, saj je dostop do soteske zaradi gradbenih del, ki potekajo na območju občine Gorje, omejen.

Spodnje Gorje – Po neljubem dogodku v času velikonočnih praznikov, ko so bile poti do soteske Vintgar dodatno obremenjene zaradi povečanega števila obiskovalcev, so v Turističnem društvu (TD) Gorje, ki upravlja sotesko Vintgar, nemudoma pristopili k iskanju rešitve za nemoten in jasno določen dostop do soteske. V soglasju z Občino Gorje so z lastnikom zemljišča iz Podhoma sklenili dogovor za najem travnate površine neposredno ob cesti, ki vodi v smeri proti Podhomu, kjer bo od danes dalje omogočeno plačljivo parkiranje. Za štiri ure parkiranja bo treba odšteti pet evrov. »Ni idealna rešitev, a je v danih okoliščinah, ko na območju gorjanske občine potekajo gradbena dela in je neposredni dostop z motornimi vozili iz smeri Bleda do same vstopne točke nemogoč, največ, kar lahko ponudimo. V društvu se zavedamo, da promet v času visoke turistične sezone predstavlja velik problem, a rešimo ga lahko le s sodelovanjem vseh deležnikov, saj sami ne moremo neposredno vplivati na prometni režim,« je pojasnil Tomaž Bregant, strokovni vodja TD Gorje, in še poudaril, da bo parkirišče v Podhomu na voljo le začasno, vse dokler se ne bodo vzpostavile razmere prevoznosti v občini. »Takoj ko bodo natopile okoliščine, da bomo mirujoči promet od tu lahko umaknili, bomo to storili,« je dodal.

Od začasnega parkirišča v Podhomu do vstopne točke v sotesko loči obiskovalce od 15 do 20 minut hoje po označeni poti. Prevoza s parkirišča do soteske v društvu ne bodo zagotavljali, saj ni prevoznih cestnih povezav. Dostop do parkirišča je jasno označen na spletni strani TD Gorje, prav tako do parkirnega mesta iz smeri Bleda vodijo usmerjevalne table. Poleg tega so za obiskovalce soteske Vintgar na voljo tudi parkirišča na Bledu, parkirišče v bližini pokopališča na Blejski Dobravi, kjer bo do začetka poletja zagotovljena tudi informacijska točka s prisotnim informatorjem, in še tri brezplačna javna parkirišča na območju Gorij, in sicer ob Osnovni šoli Gorje in ob Gorjanskem domu, ki sta razpoložljivi le ob koncu tedna, in pri pokopališču v Zgornjih Gorjah, ki je na voljo vse dni v tednu.

V času velikonočnih praznikov je sotesko Vintgar obiskalo približno 1500 ljudi dnevno, podoben obisk v TD Gorje pričakujejo tudi v času prvomajskih praznikov, zato obiskovalce še enkrat pozivajo, naj se predčasno pozanimajo o možnostih dostopa na spletni strani TD Gorje pod zavihkom Kako do nas, naj si s spletnim nakupom vstopnic predčasno zagotovijo prost termin, predvsem pa naj do soteske dostopajo na trajnosten in okolju prijazen način.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...