Da soteske ne bi pretirano obremenjevali in tudi da bi bil ogled Vintgarja za obiskovalce prijetna izkušnja, upravljavec omejuje dnevno število obiskovalcev, kot tudi število tistih, ki so lahko naenkrat v soteski, ter spodbuja vnaprejšnji spletni nakup vstopnic. / Foto: Gorazd Kavčič

Soteska Vintgar odpira vrata

Tudi pred začetkom letošnje sezone številne aktivnosti za zagotavljanje varnega obiska in umirjanje prometa. Število obiskovalcev bo v izogib preobremenjenosti soteske omejen, upravljavci usmerjajo v vnaprejšnji spletni nakup vstopnic za obisk Vintgarja.

Pred začetkom letošnje sezone so v soteski Vintgar za zagotavljanje večje varnosti obiskovalcev namestili še dodatnih dvesto metrov varovalnih mrež.

Spodnje Gorje – S petkovim dnevom odprtih vrat se začenja letošnja sezona obiskov v soteski Vintgar. Kot je poudaril Janez Hudovernik, podpredsednik Turističnega društva Gorje, ki upravlja sotesko, so tudi letos veliko truda, dela in sredstev vložili v to, da bo obisk soteske varen in prijeten za obiskovalce, njihov prihod pa čim manj obremenjujoč za domačine.

Glede na veliko povečevanje obiska v preteklih letih v zadnjem obdobju posebno pozornost posvečajo tudi usmerjanju prometa in obvladovanju števila obiskovalcev. Rešitev vidijo v postopnem prehodu na zgolj spletno prodajo vstopnic.

»Upravljamo izjemno naravno vrednoto, zato tankočutno posegamo v prostor, ki ga ne želimo čezmerno obremenjevati,« je poudaril strokovni sodelavec Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant. Pojasnil je še, da v sodelovanju s stroko določajo skrajne meje obremenjenosti soteske z obiskovalci, to je 2290 obiskovalcev na dan in največ 250 obiskovalcev naenkrat, kar sicer še ni dokončna številka, predstavlja pa približno polovico števila obiskovalcev, ki so Vintgar obiskali v najbolj obremenjenih sezonah doslej. »Ko bo maksimalno število preseženo, se bodo za naključne obiskovalce vrata soteske zaprla,« je še povedal Bregant.

Na dolgi rok želijo ves promet speljati stran od soteske, tudi zato, da bi zmanjšali obremenitve, ki jih gost promet predstavlja lokalni skupnosti. Dodatno težavo letos predstavljajo še obsežna dela na cestni in komunalni infrastrukturi v Gorjah, zato bo s 1. julijem dostop z osebnimi avtomobili mogoč samo na parkirišče na Blejski Dobravi. Ker pa so tudi tam kapacitete omejene, obiskovalce pozivajo, da za prihod v največji meri uporabljajo javni prevoz.

Turistično društvo je v zadnjih treh letih sicer veliko vlagalo v obnovo soteske,pred začetkom letošnje sezone so namestili še dodatnih dvesto metrov varovalnih mrež. »Zavedamo se, da z mrežami lahko krnimo podobo soteske, zato smo se potrudili, da so umeščene na mestih, kjer obiskovalcu niso vidne, seveda pa tam, kjer so z vidika varnosti nujne,« je še pojasnil Bregant.

Med načrti so poudarili novo informacijsko točko, ki jo bodo še letos uredili na Blejski Dobravi, sprejetje občinskega prostorskega akta pa jim bo omogočilo rekonstrukcijo opuščenega industrijskega objekta, za katerega si želijo, da bi postal tudi eden od centrov Biosfernega območja Julijske Alpe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...