Da soteske ne bi pretirano obremenjevali in tudi da bi bil ogled Vintgarja za obiskovalce prijetna izkušnja, upravljavec omejuje dnevno število obiskovalcev, kot tudi število tistih, ki so lahko naenkrat v soteski, ter spodbuja vnaprejšnji spletni nakup vstopnic. / Foto: Gorazd Kavčič

Soteska Vintgar odpira vrata

Tudi pred začetkom letošnje sezone številne aktivnosti za zagotavljanje varnega obiska in umirjanje prometa. Število obiskovalcev bo v izogib preobremenjenosti soteske omejen, upravljavci usmerjajo v vnaprejšnji spletni nakup vstopnic za obisk Vintgarja.

Pred začetkom letošnje sezone so v soteski Vintgar za zagotavljanje večje varnosti obiskovalcev namestili še dodatnih dvesto metrov varovalnih mrež.

Spodnje Gorje – S petkovim dnevom odprtih vrat se začenja letošnja sezona obiskov v soteski Vintgar. Kot je poudaril Janez Hudovernik, podpredsednik Turističnega društva Gorje, ki upravlja sotesko, so tudi letos veliko truda, dela in sredstev vložili v to, da bo obisk soteske varen in prijeten za obiskovalce, njihov prihod pa čim manj obremenjujoč za domačine.

Glede na veliko povečevanje obiska v preteklih letih v zadnjem obdobju posebno pozornost posvečajo tudi usmerjanju prometa in obvladovanju števila obiskovalcev. Rešitev vidijo v postopnem prehodu na zgolj spletno prodajo vstopnic.

»Upravljamo izjemno naravno vrednoto, zato tankočutno posegamo v prostor, ki ga ne želimo čezmerno obremenjevati,« je poudaril strokovni sodelavec Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant. Pojasnil je še, da v sodelovanju s stroko določajo skrajne meje obremenjenosti soteske z obiskovalci, to je 2290 obiskovalcev na dan in največ 250 obiskovalcev naenkrat, kar sicer še ni dokončna številka, predstavlja pa približno polovico števila obiskovalcev, ki so Vintgar obiskali v najbolj obremenjenih sezonah doslej. »Ko bo maksimalno število preseženo, se bodo za naključne obiskovalce vrata soteske zaprla,« je še povedal Bregant.

Na dolgi rok želijo ves promet speljati stran od soteske, tudi zato, da bi zmanjšali obremenitve, ki jih gost promet predstavlja lokalni skupnosti. Dodatno težavo letos predstavljajo še obsežna dela na cestni in komunalni infrastrukturi v Gorjah, zato bo s 1. julijem dostop z osebnimi avtomobili mogoč samo na parkirišče na Blejski Dobravi. Ker pa so tudi tam kapacitete omejene, obiskovalce pozivajo, da za prihod v največji meri uporabljajo javni prevoz.

Turistično društvo je v zadnjih treh letih sicer veliko vlagalo v obnovo soteske,pred začetkom letošnje sezone so namestili še dodatnih dvesto metrov varovalnih mrež. »Zavedamo se, da z mrežami lahko krnimo podobo soteske, zato smo se potrudili, da so umeščene na mestih, kjer obiskovalcu niso vidne, seveda pa tam, kjer so z vidika varnosti nujne,« je še pojasnil Bregant.

Med načrti so poudarili novo informacijsko točko, ki jo bodo še letos uredili na Blejski Dobravi, sprejetje občinskega prostorskega akta pa jim bo omogočilo rekonstrukcijo opuščenega industrijskega objekta, za katerega si želijo, da bi postal tudi eden od centrov Biosfernega območja Julijske Alpe.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/2

sobota

-3/2

nedelja

-8/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.