Simboličen začetek gradnje obvozne ceste v Vodicah

Začetek gradnje vodiške obvoznice

Gradnja 2,3 kilometra dolgega odseka ceste, ki bo tranzitni promet speljala mimo Vodic, se je po dolgih letih čakanja v sredo vendarle začela.

Vodice – Nevzdržne prometne razmere v središču Vodic so marsikaterega prebivalca prignale na rob obupa, v preteklih letih pa so občani svoje zahteve po izgradnji obvoznice izrazili tudi na protestih in z zaporami ceste. Zgodba pa po več letih čakanja vendarle dobiva epilog. V sredo so namreč minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak ter minister za kmetijstvo, sicer pa občan Vodic Jože Podgoršek skupaj z županom Acom Francem Šuštarjem simbolno zasadili lopato, s čimer se je gradnja obvoznice tudi uradno začela.

Odsek, dolg 2,3 kilometra, gradi družba KPL, stal pa bo 6,9 milijona evrov, pri čemer bo veliko večino sredstev prispevala država, manjši del pa tudi Dars in Občina Vodice.

»Končno! Nič krivi občani so na obvoznico čakali vsaj dvajset let,« je povedal minister Vrtovec, ki se je ob tej priložnosti občanom tudi opravičil. »Danes smo končno pred začetkom gradnje, nato pa sledi tudi nadaljevanje gradnje na odseku v Komendi in potem vse do Želodnika,« je še dejal Vrtovec.

»S tem bomo rešili prvi del prometnih težav v občini,« pa je začetek gradnje komentiral vodiški župan Aco Franc Šuštar, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so prispevali k uresničitvi projekta, pa tudi občanom za potrpežljivost. Kot je dejal Šuštar, bo investicija zagotovila precej varnejšo prometno infrastrukturo znotraj naselja, boljšo pretočnost v prometu in boljše bivanjske razmere za krajane Vodic.

»Ta obvoznica je temelj za nadaljnji razvoj infrastrukture v občini. Še v tem letu pričakujemo razpis za gradnjo komunalne in cestne infrastrukture skozi Skaručno, nato pa tudi podpis sporazuma o sofinanciranju obnove Brniške ceste od križišča v Vodicah do brniškega gozda, načrtujemo pa tudi varno povezavo s hodnikom za pešce in kolesarje od Vodic do Zapog,« je o načrtovanih projektih v prihodnjih letih še povedal vodiški župan.

Obvoznica mimo vodic je sicer del daljše povezovalne ceste Vodice–Mengeš–Želodnik. Po zagotovilih ministra Vrtovca je dokumentacija za gradnjo naslednjega odseka od Vodic čez Komendo do Mengša že v pripravi. »Treba bo izvesti tudi presojo vplivov na okolje, kar je v pristojnosti ministrstva za okolje. Trudili se bomo, da ne bo zapletov in da bo čim prej sledila izdaja gradbenega dovoljenja,« je povedal Vrtovec, ki meni, da bi se po optimističnem scenariju gradnja obvoznice v Komendi lahko začela že konec prihodnjega leta.

Komendski župan Stanislav Poglajen sicer meni, da je začetek gradnje bolj realno pričakovati v letu 2024. »Postopki za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja s presojo vplivov na okolje so dolgotrajni in hitro se lahko kaj zaplete. A važno je, da se kolesje vrti in da ta cesta tudi v Komendi postaja realnost,« je povedal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3