Zadnji dnevi na toplem soncu se počasi iztekajo.

Kjer sta univerza in mesto eno

Pretekle konce tedna raziskujem Coimbro. Sprehajam se po ulicah, ki jih še nisem prehodila, posedam v kavarnah ob že dobro znanem pastelu in kratki kavi, nabiram rjav ten na sončnih pobočjih parkov in se potikam med trgovinicami s spominki, ki bi jih rada prinesla domačim. Čas mi kot droben pesek počasi polzi med prsti in vse prevečkrat se opomnim, da se vrata tega lepega poglavja tiho zapirajo. Če bi bilo komu mar, bi se poslovila na veliki skali, v stilu Quieme das Fitas, z bučno parado in tedenskim poslavljanjem od izkušnje in od dela življenja, ki si ga bom za vedno zapomnila.

Danes sva se z Nejcem odpravila na sprehod po precej praznem mestnem jedru, zavila proti univerzi, ki kraljuje na najvišjem coimbrskem griču, se sprehodila čez vedno bolj in bolj cvetoč botanični vrt in obsedela na kamnitih klopeh Miradoura do Penedo da Saudade. Majhen park na robu južnih pobočij se je kopal v cvetočih rožah in toplem soncu, številne spominske plošče, ki so jih v spomin univerzi in mestu po parku postavili nekdanji študenti, pa so skupaj z nama samevale v toplem jutru. Vsaka kamnita plošča je bila drugačna – nekatere so z dolgimi verzi slavile študentsko življenje, druge opevale ljubezen do mesta, znanja in svobode, spet tretje so bile le preprosta zahvala vsem, ki so z znanjem in izkušnjami obogatili študentska življenja.

V nobenem drugem portugalskem mestu ni akademska tradicija tako zelo vpletena v vsakdanje življenje študentov, kot je v Coimbri. Ne samo da se akademsko leto začne in konča s skoraj tedensko proslavo v čast vsem, ki prihajajo ali odhajajo, ampak študenti iz dneva v dan ponosno zastopajo tradicijo in običaje. Z uniformami – temna krila za dekleta in hlače za fante, bela srajca in črno ogrinjalo, ki rahlo spominja na tista iz filma o Harryju Potterju. Nobenega nakita, ličil ali dodatkov, ki bi izkazovali bogastvo ali neenakost. Ko se vračava proti domu, obhodiva številne t. i. republike – na prvi pogled grozno zapuščene hiše z zaprtimi spodnjimi polkni, grafiti in nenavadnimi skulpturami so študentski domovi, ki so že vse od 14. stoletja vodilo tradicije in eni izmed pomembnih ohranjevalcev akademskega vodila: skupnosti in demokracije.

Potem pa je vredno omeniti še praxe – enega najstarejših običajev, kjer univerza z igrami, izzivi in učenjem o tradiciji v študentsko življenje vključi nove študente, jim vcepi občutek pripadnosti, enakosti in spoštovanja. Zdi se, da tu študenti ne pridobijo le novih akademskih nazivov, ampak postanejo tudi del pomembne in najstarejše akademske skupnosti na Portugalskem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/8

ponedeljek

5/7

torek

-0/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

 

 
 

 

 
 
 

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...