Direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman z novim vodnikom za potepanje / Foto: Gorazd Kavčič

Osmi februar malo drugače

Zaradi epidemije bo tudi letošnje praznovanje osmega februarja v Žirovnici nekoliko drugačno. Četudi ne bo organiziranega pohoda in osrednje prireditve pri Prešernovi rojstni hiši, so za obiskovalce pripravili zanimivo dogajanje.

Novost je tudi pesniški izziv Prešerna figa. Pesnike, stare od ena do devetindevetdeset let, vabijo, da se s svojimi pesnitvami prijavijo na literarni natečaj – pesniški izziv z imenom Prešerna figa. Vse prispele pesnitve bodo javno objavili na Instagram profilu Visit Žirovnica.

Žirovnica – Ob slovenskem kulturnem prazniku v žirovniški občini zaradi razmer tudi letos ne bodo pripravili organiziranega pohoda po Poti kulturne dediščine in osrednje slovesnosti pri Prešernovi rojstni hiši. Kljub temu so pripravili nekoliko drugačno, a zanimivo dogajanje.

Tako obiskovalce vabijo, da se na pohod po Poti kulturne dediščine podajo samostojno in obiščejo Prešernovo, Čopovo in Finžgarjevo rojstno hišo ter čebelnjak Antona Janše. Letošnja novost je poseben vodnik za potepanje, v katerem bodo pohodniki zbirali žige, ki bodo postavljeni tudi zunaj pred vsemi petimi znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Na pohod po najstarejši slovenski tematski poti se bo mogoče podati tudi virtualno, v virtualnem pohodu nastopajo Aleksander Mežek, Boštjan Gorenc - Pižama, Rok Terkaj - Trkaj, Irena in Leon Leskovšek, Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica in otroci Osnovne šole Žirovnica. Obiskovalce bosta pozdravila župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar in direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman.

Pred Prešernovo rojstno hišo bo na praznični dan potekal tudi prenos Recitala Prešernove poezije, ki ga pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Pred Prešernovo, Finžgarjevo in Čopovo rojstno hišo pa bodo na ogled filmi o Poti kulturne dediščine Žirovnica in o Francetu Prešernu.

Obiskovalce pa si bodo lahko ogledali tudi prenovljeno stalno razstavo o življenju in delu Matije Čopa v njegovi rojstni hiši v Žirovnici.

Letošnji slogan praznovanja bo Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo! »Pomembno je, da se vsak dan, ob kulturnem prazniku pa še posebej, spomnimo pomena solidarnosti, prijaznosti in strpnosti,« poudarjajo v Žirovnici.

Organizatorji so Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.