Na RTC Zatrnik so se smučarskih zavojev učili otroci iz Vrtca Bled. / Foto: Primož Pičulin

Smučarska središča za otroke

Na Gorenjskem je nekaj manjših smučišč, ki so primerna zlasti za otroke in smučarje začetnike. Obiskali smo Rekreacijsko-turistični center (RTC) Zatrnik in smučišče s sankaško in smučarskotekaško progo v Kamni Gorici.

Zatrnik, Kamna Gorica – Pretekli teden so se smučarskih zavojev na smučišču RTC Zatrnik učili otroci iz Vrtca Bled. »Vsako leto organiziramo smučarski tečaj v sodelovanju s Smučarskim klubom Bled za otroke, ki bodo v prihodnjem šolskem letu vstopili v prvi razred. Letos je tečajnikov šestdeset, tečaj pa v celoti financira Občina Bled,« je pojasnila Katarina Jakopič Branc iz Vrtca Bled in dodala: »Otroci zelo radi smučajo, Zatrnik pa je zanje smučarski raj.«

RTC Zatrnik je po besedah nadzornika smučišča Vinka Magistra začel obratovati 12. decembra. Nadejajo se sezone vsaj do konca zimskih šolskih počitnic. »Odvisni smo od naravnega snega, saj umetnega zasneževanja nimamo. Debelina snežne odeje je trenutno od 20 do 50 centimetrov. Obratujemo ob koncu tedna z vsemi tremi nizkovrvnimi žičnicami. Vozovnica se je od lanske sezone podražila za en evro, poldnevna stane osem evrov, celodnevna pa dvanajst evrov,« je povedal Magister.

Belgijec Dimitri Duhannoy, ki se je preselil v Gorje, z otroki večkrat obišče smučišče Zatrnik. »Smučišče je zelo primerno za predšolske otroke in prvo triado osnovno šole, tudi za starejše smučarje, ki še usvajajo veščine smučanja, za izkušenejše pa je morda nekoliko prekratka in nezahtevna, zato upamo, da se bo smučišče v kratkem razširilo in bo na voljo več urejenih prog, potrebna bi bila le obnova nekaterih že obstoječih naprav,« je poudaril; in še: »Proge so super urejene, sonce vztraja celo dopoldne, osebje je zelo prijazno, nikoli ni pretirane gneče, tudi za varnost je poskrbljeno s pregradnimi mrežami in oznakami. Na voljo je gostinska ponudba in ločena sankaška proga.«

Tudi smučišče v Lipniški dolini, za katero skrbi ŠD Partizan Kamna Gorica, omogoča smučarske radosti za otroke začetnike, poleg je urejena še proga za sankanje in krožne smučarskotekaške proge. »Dolina ustvarja posebno mikroklimo, ki zadržuje sneg. Tekaša proga je vse od 10. decembra dalje pokrita z naravnim snegom, trenutno ga je približno deset centimetrov. Uporaba proge je brezplačna, so pa nameščeni hranilniki, kamor lahko obiskovalci namenijo prostovoljne prispevke,« je povedal Mitja Kapus iz Kamne Gorice, ki skrbi za urejenost proge za tek na smučeh. »Smučarsko progo z eno vlečnico zasnežujemo z umetnim snegom, zato je ves čas primerna za smučanje, zlasti za najmlajše smučarje. Smučarski klub Radovljica tu organizira alpsko šolo smučanja. Menim pa, da bi bila lahko še bolj obiskana, vsaj okoliški prebivalci bi jo lahko bolj pogosto uporabljali,« je dodal.

Kranjčanka Lejla Mestek je na smučišče v Kamni Gorici zahajala kot otrok, letos pa se je vrnila s svojimi otroki. »S smučiščem smo zelo zadovoljni, cenovno je ugodno in dostopno tudi veččlanskim družinam. Za otroke do petega leta je uporaba naprav v spremstvu staršev celo brezplačna. Lahko bi obratovalo vsak dan in ne le ob koncu tedna,« je povedala mama Lejla, njen sin petletni Žiga pa nam je pojasnil, da je proga v zgornjem delu nekoliko strma, potem pa manj zahtevna. »Lani sem se naučil smučati in zelo uživam,« je še dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.