Silva Verbič si želi, da bi nordijske kombinatorke na olimpijskih igrah lahko tekmovale leta 2026. Letos v Pekingu jih še ne bo.

Gorenjka v nordijski kombinaciji

Med svetovno elito nordijskih kombinatork tekmuje tudi Gorenjka Silva Verbič. Najvišje je bila doslej na desetem mestu, cilja pa še višje in upa, da bo kdaj lahko nastopila tudi na olimpijskih igrah.

Kranj – V letošnji zimi zgodovino pišejo tudi nordijske kombinatorke. Ema Volavšek (SSK Ilirija) je na peti tekmi sezone svetovnega pokala sredi preteklega meseca v Ramsauu v Avstriji osvojila drugo mesto, kar so prve stopničke za Slovenijo v konkurenci nordijskih kombinatork. Na tekmah najvišjega nivoja pa tekmuje tudi naša tokratna sogovornica, 19-letna Gorenjka Silva Verbič (SK Triglav Kranj), ki prihaja iz Grada v občini Cerklje na Gorenjskem.

Kako ste zadovoljni z dosedanjo sezono?

To je prva sezona, da imamo tudi nordijske kombinatorke več tekem svetovnega pokala, saj smo lani v premierni sezoni imele le eno. Občutki so neverjetni. Zelo sem zadovoljna z rezultati. Prikazala sem tisto, kar sem trenutno sposobna. Upam, da bom tako tudi nadaljevala.

Koliko časa ste že nordijska kombinatorka?

Skoke treniram deset let, nordijsko kombinacijo šest let. Skoki so bili moja prva športna izbira. V klubu smo do 15. leta tekmovali tudi v nordijski kombinaciji. Takrat nas ni bilo veliko in si bil hitro pri vrhu, potem se navdušiš, postane zanimivo, ti je dobro. Ostala sem v tem športu.

Je vaša močnejša disciplina tek ali skoki?

Skoki. Tekaško nisem med najboljšimi. Bo treba še veliko trenirati, da bom lahko konkurenčna. Tudi na skakalnici pa lahko dodam še kakšen meter.

Kako potekajo treningi?

Skokov ne treniramo kaj veliko manj, kot če bi bila samo skakalka. Razlika je v tem, da imamo zraven še tekaške treninge, specialno moč za tek, ne samo za skoke. Sicer pa obe ekipi trenirata skupaj, kar pomeni midve z Emo Volavšek, Gašper Brecl in Vid Vrhovnik. Skupaj tudi potujemo, skupni imamo strokovni kader. Trener za skoke je Goran Janus, za teke pa Anže Obreza.

Največji uspehi?

Deseto mesto na tekmi svetovnega pokala v Ramsauu, sicer pa zmage v Alpskem pokalu.

Konkurenca je vsako leto večja. Komu slediti?

Najmočnejše so zagotovo Norvežanke. Potegnile so ta voz naprej. Tekmujejo na zelo visokem nivoju. V skupnem seštevku svetovnega pokala so na prvih treh mestih (Ema Volavšek je četrta, Silva Verbič petnajsta, op. a.). Zgledujemo se po njih in upamo, da jih bomo lahko kdaj premagali.

Cilji za naprej, dolgoročni so verjetno, da bi lahko tekmovali na olimpijskih igrah?

Cilj je ostati vsaj na takšnem nivoju, kot sem sedaj, in popraviti še kakšno napako. Nordijske kombinatorke na letošnjih olimpijskih igrah žal še ne bomo tekmovale, možnosti nastopa v Pekingu za nas ne bo. Upam pa, da bomo zraven leta 2026. Olimpijske igre so zagotovo velik cilj.

Hodite še v šolo?

Obiskujem prvi letnik Fakultete za arhitekturo. Trenutno je študij malce na stranskem tiru, a upam, da bom čez poletje lahko nadoknadila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 76 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/5

četrtek

-6/5

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 07:38, 20. januar

Konkreten primer kako slabi gospodarji so na Jesenicah. Počasi bo treba tudi v mali Jugoslaviji prestopiti v Slovenijo in začeti delati.

Umrl je Igor Veličković / 05:18, 20. januar

Ta teden so pokopali še enega znanega Kranjčana- Slavka Brinovca. Zame je bil genij. Vse je vedel, vse je poznal. Prijeten sogovornik, mau t...

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.