Za zdaj lahko z nakupom enotne vstopnice obiskovalci tečejo na relaciji Rateče (meja z Italijo)–Ledine–Planica–Tamar. Gre za dvajset kilometrov tekaških prog za klasični in prosti slog, ki jih NC Planica ureja dnevno. / Foto: arhiv NC Planica

Enotna vstopnica za tek na smučeh na slovenski strani

Nova zimska sezona je prinesla spremembe pri urejanju prog za tek na smučeh v Kranjski Gori.

Rateče – Sneg, ki je zapadel na začetku decembra, je razveselil ljubitelje teka na smučeh. Proge so urejene v številnih krajih na Gorenjskem. Zelo dobro so obiskane tudi v Planici, kjer je nekaj sprememb. Nordijski center (NC) Planica je z letošnjo sezono prevzel v upravljanje tekaške proge od Rateč (od meje z Italijo) do Planice in naprej v Tamar.

»Žal nam iz sosednje Italije uradno še ni uspelo pridobiti vseh ustreznih dovoljenj, ki bi omogočala urejanje in zaračunavanje trase na področju med mejnim prehodom in Belopeškimi jezeri. Trenutna situacija na mejnem prehodu, ko se brez soglasja Občine Kranjska Gora mimo upravljavca tekaških prog urejajo tekaške proge in zanje celo zaračunava, presega naša pooblastila in manevrski prostor za skupen dogovor. Žal je situacija med uporabniki tekaških prog povzročila precej nejasnosti in zmede, saj so bili prejšnja leta vajeni, da lahko pri mejnem prehodu prosto prehajajo z ene strani meje na drugo. Vsi naši napori so usmerjeni v skupni dogovor z italijansko stranjo. Želimo si, da bi tekačem lahko omogočili tek na obeh straneh,« so pojasnili na Turizmu Kranjska Gora. Lokalnega podjetnika, ki samoiniciativno ureja proge na italijanski strani in jih tekačem na meji tudi zaračunava, smo poklicali, vendar tega za medij (še) ni želel komentirati.

Za zdaj lahko z nakupom enotne vstopnice obiskovalci tečejo na relaciji Rateče (meja z Italijo)–Ledine–Planica–Tamar. Gre za dvajset kilometrov tekaških prog za klasični in prosti slog, ki jih NC Planica ureja dnevno. Proge so odprte vsak dan med 8. in 17. uro, zvečer med 17. in 20. uro pa je na stadionu v Planici osvetljen tudi trikilometrski krog. Odrasli za dnevno vstopnico odštejejo 6 evrov, medtem ko otroci do 12. leta starosti lahko proge uporabljajo brezplačno. Dijaki, študenti in seniorji nad 65 let za dnevno vstopnico odštejejo 4 evre. Na voljo so tudi tedenske in sezonske vstopnice, ki jih lahko kupite tudi z letošnjim turističnim bonom (BON21), vendar le v osrednjem objektu v Nordijskem centru v Planici. Nakup dnevnih vstopnic je možen tudi na drugih prodajnih mestih na vstopnih točkah na tekaške proge, in sicer na Ledinah, pri gostilni Ponca v Ratečah med 8. in 16. uro ter v Hotelu Dom Planica med 7. in 22. uro. Na vstopnih točkah Gostilna Ponca, Ledine in NC Planica so urejene tudi parkirne površine. Pravila in pogoji uporabe tekaških prog so objavljeni na spletni strani NC Planica, kot pa so dodali na Turizmu Kranjska Gora, ima NC Planica sklenjeno tudi zavarovanje odgovornosti za območje na slovenski strani in dogovor z GRS, ki bo ukrepalo v primeru nesreč in poškodb.

Na destinaciji Kranjska Gora so urejene še tekaške smučine v Gozdu - Martuljku, Mojstrani, Zgornji Radovni in za hotelom Kompas v Kranjski Gori, kjer je vsak večer med 17. in 21. uro moč teči pod žarometi. Te tekaške proge, katerih uporaba je brezplačna, urejajo dvakrat tedensko oziroma po vsakem močnejšem sneženju. Aktualne novice o urejenosti tekaških prog dnevno objavljajo na spletni strani www.kranjska-gora.si in www.nc-planica.si.

»Skladno z razvojem turistične ponudbe in nadgraditve aktivnosti smo pristopili k projektu Tek na smučeh 365. Želja je, da ponudimo produkt, kjer bo možno teči na smučeh vse dni v letu. Prvi korak je bil narejen že v novembru, ko je NC Planica uspelo iz lanskoletnega snega, ki je bil shranjen na deponiji snega pod Ciprnikom, pripraviti 2,5-kilometrsko traso v Planici,« so še pojasnili na Turizmu Kranjska Gora.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/26

nedelja

14/28

ponedeljek

13/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.