Čokoladne pralineje vam lahko zapakirajo v lično škatlico, lahko pa si jih privoščite v obliki bomboniere.

V Karavlo na jetrca in v Radol'co na čokolado (2)

Nataša Mikelj je bila kar nekaj let v vlogi direktorice zavoda Turizem in kultura Radovljica. V njej se je dobro znašla. Pred mesecem dni pa sem nanjo naletela v novi butični čokoladnici v Radovljici: s predpasnikom in vprašanjem oziroma že tudi z odgovorom, kaj vse naj pokusim. Za prodajno vitrino, v kateri so bili razstavljeni vabljivi pralineji, je bila razpoložena in nasmejana. Mimogrede mi je na kratko in s precej humorja razložila, kako sta se s soprogom Gregorjem znašla v čokoladni zgodbi. Pravzaprav je Gregor v času, ko so razglasili epidemijo oziroma pandemijo, z velikim veseljem posegal po čokoladi, in si je rekla, da če bo šlo tako naprej, bodo še bankrotirali ... Pa ga je izzvala, naj jo začne sam izdelovati, če mu je že toliko do nje. Grega – ne bodi len – si je mislil, da to ne more biti tako zahtevno, da se ne bi naučil ... In ostalo je preteklost. Vseeno pa drži, kar je Nataša Mikelj povedala za Deželne novice, da sta hitro ugotovila, da izdelava čokolade zahteva ogromno znanja in veščin in da se postopka izdelave ne moreš naučiti na internetu. Sledil je čas izobraževanja, nadgrajevanja znanja tudi v tujini, a očitno je bila odločitev prava. Danes se jima namreč v njuni butični čokoladnici, ki ima enako ime kot njune čokolade, Radolška čokolada, zgodi, da povpraševanje dnevno presega ponudbo.

Če smo realni, domačih, butičnih čokoladnic Gorenjska ne premore ravno veliko. Ena je na primer v Bohinju, druga v Britofu, zdaj pa lahko ob vhodu v središče Radovljice okušate in spoznavate še zgodbo omenjene Radolške čokolade.

Ko sem jih obiskala prvič, sem opazila navdušenje ljudi nad alkoholnimi pralineji, predvsem nad tistim z okusom borovnice in domačega sadjevca. Mene je najbolj navdušil čokoladni praline s pistacijo. Spomnim se tudi tistega z ajdo, potem pa okuse počasi že pomešam, ker jih je bilo še kar nekaj, ki so se mi dobesedno topili v ustih. Komur ni do pralinejev, lahko izbira tudi med različnimi čokoladami, namazi; opazila pa sem tudi, da se ponudba pridno širi.

Tisti dan po jetrcih v Karavli 297 o sladici nisem razmišljala, a ko sem se vračala v dolino, me je prešinilo, da bi se bilo prijetno »pocrkljati« s čokoladnim pralinejem. Enim, največ dvema, sem bila odločna. Tako sem mimogrede »skočila« do Radovljice. Sicer ne vem, ali je bila to slaba ali dobra odločitev. Pravijo, da v zvezi s čokolado slabih odločitev ni, ampak načrt je bil – vsaj tako sem bila odločena – da kupim največ dva pralineja in ju potem doma v miru ob kavi pojem ... A kaj, ko to ob tako polni vitrini ni šlo. Je pa tudi res, da dvema je pa potem uspelo »preživeti« pot do doma … (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.