Čokoladne pralineje vam lahko zapakirajo v lično škatlico, lahko pa si jih privoščite v obliki bomboniere.

V Karavlo na jetrca in v Radol'co na čokolado (2)

Nataša Mikelj je bila kar nekaj let v vlogi direktorice zavoda Turizem in kultura Radovljica. V njej se je dobro znašla. Pred mesecem dni pa sem nanjo naletela v novi butični čokoladnici v Radovljici: s predpasnikom in vprašanjem oziroma že tudi z odgovorom, kaj vse naj pokusim. Za prodajno vitrino, v kateri so bili razstavljeni vabljivi pralineji, je bila razpoložena in nasmejana. Mimogrede mi je na kratko in s precej humorja razložila, kako sta se s soprogom Gregorjem znašla v čokoladni zgodbi. Pravzaprav je Gregor v času, ko so razglasili epidemijo oziroma pandemijo, z velikim veseljem posegal po čokoladi, in si je rekla, da če bo šlo tako naprej, bodo še bankrotirali ... Pa ga je izzvala, naj jo začne sam izdelovati, če mu je že toliko do nje. Grega – ne bodi len – si je mislil, da to ne more biti tako zahtevno, da se ne bi naučil ... In ostalo je preteklost. Vseeno pa drži, kar je Nataša Mikelj povedala za Deželne novice, da sta hitro ugotovila, da izdelava čokolade zahteva ogromno znanja in veščin in da se postopka izdelave ne moreš naučiti na internetu. Sledil je čas izobraževanja, nadgrajevanja znanja tudi v tujini, a očitno je bila odločitev prava. Danes se jima namreč v njuni butični čokoladnici, ki ima enako ime kot njune čokolade, Radolška čokolada, zgodi, da povpraševanje dnevno presega ponudbo.

Če smo realni, domačih, butičnih čokoladnic Gorenjska ne premore ravno veliko. Ena je na primer v Bohinju, druga v Britofu, zdaj pa lahko ob vhodu v središče Radovljice okušate in spoznavate še zgodbo omenjene Radolške čokolade.

Ko sem jih obiskala prvič, sem opazila navdušenje ljudi nad alkoholnimi pralineji, predvsem nad tistim z okusom borovnice in domačega sadjevca. Mene je najbolj navdušil čokoladni praline s pistacijo. Spomnim se tudi tistega z ajdo, potem pa okuse počasi že pomešam, ker jih je bilo še kar nekaj, ki so se mi dobesedno topili v ustih. Komur ni do pralinejev, lahko izbira tudi med različnimi čokoladami, namazi; opazila pa sem tudi, da se ponudba pridno širi.

Tisti dan po jetrcih v Karavli 297 o sladici nisem razmišljala, a ko sem se vračala v dolino, me je prešinilo, da bi se bilo prijetno »pocrkljati« s čokoladnim pralinejem. Enim, največ dvema, sem bila odločna. Tako sem mimogrede »skočila« do Radovljice. Sicer ne vem, ali je bila to slaba ali dobra odločitev. Pravijo, da v zvezi s čokolado slabih odločitev ni, ampak načrt je bil – vsaj tako sem bila odločena – da kupim največ dva pralineja in ju potem doma v miru ob kavi pojem ... A kaj, ko to ob tako polni vitrini ni šlo. Je pa tudi res, da dvema je pa potem uspelo »preživeti« pot do doma … (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/5

četrtek

4/6

petek

6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

IZLETI / Šenčur, 14. december 2022

Zaključni pohod v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!