V likovni ustvarjalnici so izdelali čarovnice na metlah z gibljivimi rokami in svetlečimi očmi. / Foto: arhiv šole

Čarovniški vajenci

Za nadarjene in radovedne učence na Osnovni šoli Matije Čopa Kranj so v tednu pred t. i. krompirjevimi počitnicami pripravili dva čarovniška večera, na katera je bil vstop dovoljen le s čarovniškim pripomočkom, kot so klobuk, palica, metla ...

Noč čarovnic, kot jo praznujejo v Združenih državah Amerike pred prvim novembrom, dnevom spomina na mrtve, v naši tradiciji nima posebnega mesta. Kljub temu pa so čarovnice burile domišljijo mnogim pesnikom, slikarjem in pisateljem, o njih je pisal že Janez Vajkard Valvasor, so poudarili čarovniški mojstri in njihovi mentorji s Čopove šole. Burijo pa tudi otroško domišljijo, so opazili mentorji nadarjenim in radovednim učencem na omenjeni šoli ter zato zanje pripravili dva zabavna, raziskovalna in ustvarjalna večera na temo čarovništva.

Učenci so iz svojih čarovniških gnezd privihrali na metlah in se zbrali okrog čarovniškega »piskra« v strašljivo okrašeni učilnici. Najprej jih je čakalo krstno raziskovalno tekmovanje za prave čarovniške vajence. Prek skritih vprašanj so spoznavali zgodovino čarovništva na Slovenskem, stereotipe o čarovnicah in čarovniške zgodbe tako slovenskih kot tujih avtorjev, pri čemer seveda niso pozabili niti na Harryja Potterja, posvetili so se še čarovniškim trikom in zvarkom ... »Gradivo za vajeniška vprašanja smo mentorji črpali predvsem v knjižnih gradivih in sestavili vprašanja z različnih področij: matematičnega, zgodovinskega, geografskega, literarnega, medkulturnega in naravoslovnega,« je pojasnila koordinatorica skupine za delo z nadarjenimi učenci Vlasta Košnik Škrjanc. Po »ogrevanju« so otroci na novo pridobljene čarovniške moči preizkusili na delavnicah: ustvarjali so kratke igrane filme in strašljive stripe ter pripravili računalniški kviz na čarovniško tematiko. V likovni ustvarjalnici so izdelali čarovnice na metlah z gibljivimi rokami in svetlečimi očmi. Prikazali so tudi svoje kuharske veščine – namesto klasičnih piškotov so spekli čarovniške prste. »Njihove čarovniške dobrote so bile zelo okusne kljub grozljivemu videzu,« jih je pohvalila vodja delavnice Anita Kržan. Po besedah Vlaste Košnik Škrjanc je bila povsod prisotna močna ustvarjalna sila, ki je čarovniške vajence spremenila v prekanjene čarovniške mojstre, ki so na koncu prejeli tudi diplome za uspešno opravljeno vajeniško dobo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.