Festival Free Forms vabi v Preddvor: producentka festivala Janja Rehberger v družbi posebnega gosta lanskega festivala Andreja Rozmana Roze in programskega vodje Boštjana Perovška. / Foto: arhiv festivala (Sunčan Stone)

Idila zvočne improvizacije

Mednarodni festival improvizirane glasbe, eksperimentalne zvočnosti in svobodnih umetniških oblik Free Forms bo v Preddvoru znova ponudil presežke svoje osnovne vsebinske naravnanosti, kot novost pa na prizorišče odrskega dogajanja vrača komponirano elektroakustično glasbo.

Preddvor – Glasbeno napoved festivala Free Forms, ki bo letos potekal v svoji četrti izvedbi, bodo z nastopom v četrtek, 9. septembra, izvedli trije vrhunski improvizatorji – Jaka Hawlina (trobenta), Chiao-Hua Chang (erhu) in Boris Janje (kontrabas) – uvodni dogodek z začetkom ob 19.30 bo tradicionalno gostila Trubarjeva hiša literature v Ljubljani.

Festivalsko dogajanje v idiličnem okolju bo letos prvič potekalo v okviru arhitekturnega okrilja gradu Dvor v centru Preddvora, znova pa se bo prepletalo z razgibanim spremljevalnim programom in snovanji slikarskega ekstempora. Festival bo v petek, 10. septembra, ob 19.30 odprla izvedba dela avstrijskega komponista Wolfganga Liebharta z naslovom En route into silence (Pot v tišino), elementi dela pa bodo uporabljeni tudi pri skupinski improvizaciji vseh sodelujočih v sklepni točki festivala. O kompoziciji je avtor zapisal: »S skladbo sem želel pokazati, kako tradicionalna kitajska inštrumenta iz družine erhu lahko nenadoma ustvarita nenavadno glasbeno estetiko, dodajanje elektronske tehnike v živo pa popolnoma nov zvočni kozmos. Ta orodja namenoma uporabljam v nenavadnem glasbenem kontekstu, vendar v tem primeru skoraj brez eksperimentalnih tehnik igranja.«

Med obema glasbenima konceptoma – izvirno kompozicijo in kolektivno improvizacijo – bo občinstvo priča improviziranim soočenjem glasbenikov v zasedbah, ki se bodo tvorile na prizorišču samem. Vezivo in posebnost letošnjega festivala bo komponirana elektroakustična glasba. Ta v svoji strukturi kot enakovreden element upošteva tudi improvizacijo, ki omogoča nepredvidljive zvočne kombinacije. Nekatere so strogo določene, nekatere pa odvisne od zvočnih situacij, ki nastanejo na odru v zlitju z akustičnimi instrumenti in zvočnimi prostori oziroma pokrajinami.

Ob ljubiteljih improvizirane in elektroakustične glasbe bodo letos na svoj račun prišli tudi mladi lovci na zvoke, učenci preddvorske osnovne šole. V spremstvu skladatelja, glasbenika in oblikovalca zvočnih prostorov se bodo podali na zvočno pustolovščino in s svojim ulovom soustvarili letošnjo Zvočno razglednico Preddvora na temo zvočne obremenitve okolja zaradi človekovih posegov – izviren in unikaten produkt v sodelovanju z Zavodom za turizem Preddvor izvaja programski vodja festivala Boštjan Perovšek.

Slikarski Ex Tempore Preddvor je postal vizualni sopotnik festivala Free Forms, tematika letošnje že enajste izvedbe pod vodstvom slikarja Franca Gučka Gučija pa so reke in potoki v občini Preddvor in sladkovodne ribe. Z nagradami podkrepljeno slikarsko dogajanje bo v nedeljo, 12. septembra, ob 17. uri s solističnim recitalom zaokrožil glasbeni virtuoz na harmoniki Jure Tori, član zasavske skupine Orlek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...