Reševanje različnih nalog je izziv tako za otroke kot za odrasle.

Zabava na koruznem polju

Na koruznem polju v Mengšu že dober teden poteka posebna oblika zabave – staro in mlado namreč išče izhod iz koruznega labirinta.

Skupna dolžina poti v koruznem labirintu znaša 4075 metrov.

Mengeš – Že dober teden se lahko na mengeškem polju »izgubite« v štirih kilometrih poti koruznega labirinta, ki so ga pred kratkim uredili člani Društva Labirint iz Maribora, kjer takšen projekt pripravljajo zadnjih nekaj let.

Kot nam je povedala idejna vodja projekta Nataša Drozg, je odločitvi, da labirint uredijo tudi na mengeškem polju, botroval splet okoliščin. V preteklih letih so imeli v Mariboru namreč veliko obiskovalcev tudi iz osrednje Slovenije in Gorenjske, poleg tega pa so zaradi epidemije covida-19 želeli razbremeniti mariborsko lokacijo – in tako je padla odločitev, da tudi na koruznem polju ob severnem krožišču mengeške obvoznice uredijo koruzni labirint.

Že dlje časa sodelujejo s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru. Študentje tretjega letnika arhitekturi so pripravili načrt, nato pa ga s pomočjo geodetske odmere tudi realizirajo. Dela, ki so več ali manj potekala ročno, so trajala nekaj tednov, pri projektu pa sicer sodeluje okoli 15 ljudi.

Labirint je primeren tako za odrasle kot za otroke. »Obiskujejo nas družine, saj je labirint primeren za otroke od okoli petega leta naprej, kot tudi samo odrasli. Precej je študentov in tudi kakšen par pride na zmenek,« pravi Drozgova, ki poudarja, da je labirint zasnovan tako, da je pomembno sodelovanje vseh udeležencev. Po poti so namreč porazdeljene naloge, ki jih morajo udeleženci rešiti, da najdejo rešitev. »Imamo tri sklope nalog. Prve so namenjene ozaveščanju o različnih temah, druge so spretnostne. Obiskovalci morajo recimo na posebni napravi poiskati ravnotežje, naloga pa je povezana s poučno zgodbo, zakaj je ravnotežje pomembno. Tretji sklop pa predstavljajo miselne igre, nekakšne uganke, ki jih je treba razvozlati,« razlaga sogovornica.

Kot je dejala Drozgova, je odziv po dobrem tednu od odprtja dober. »V Mengšu nas sicer še ne poznajo tako dobro, zato se marsikdo iz osrednje Slovenije še vedno pripelje v Maribor, a prepričana sem, da se bo počasi razvedelo tudi za to lokacijo,« pravi sogovornica, ki si želi, da bi labirint v osrednji Sloveniji postal stalnica tudi v prihodnjih letih.

Koruzni labirint bo izziv za udeležence predstavljal vsaj še do septembra oz. dokler ne bo koruza dozorela. Nato bo sledila žetev. Kot pravi Drozgova, namreč polje še vedno ostaja kmetijsko, in ko bodo zaključili projekt, koruza ne bo šla v nič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...